Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2009 09:38 - Българските предприятия вече внасят ток на по-изгодни цени;Енергетиката пред фалит
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1585 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 02.12.2009 09:38


image

Фотограф: Мария Съботинова

 

Кризата доведе до парадокс на пазара на електроенергия. В резултат на намалението на тарифите в региона няколко предприятия в България вече внасят по-евтина електроенергия, съобщиха търговци пред "Дневник". Те обаче отказаха да посочат имената на клиентите си и количествата, които им доставят.

Едновременно с това от 2010 г. индустрията ще купува още по-скъп ток в България заради увеличения акциз, който ще покачи цената с около 1 лв. на всеки мегаватчас. Очаква се и централите да поискат повишение на енергията си, което ще вдигне още цените на свободния пазар. Тарифите на него се оказват неконкурентни и по-високи в сравнение с тези на регулирания пазар.

Енергийният регулатор определя квоти, които централите трябва да продадат на НЕК, с което се ограничава свободата на пазара. Клиентите на електроразпределителните дружества също нямат стимули да излязат на свободния пазар. В същото време търговците плащат глоби на централите, ако заявят определени количества електроенергия, а след това се откажат от тях.

"На свободния пазар предлаганата цена е по-висока от тази в региона. Енергия почти не се изнася и сделките са основно на вътрешния пазар. Наши членове не внасят електроенергия", коментира председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов пред "Дневник". Той обясни, че основната причина е свързана с недостатъчната степен на либерализация на пазара. Само 20% от него е отворен и на него се търгуват около 600 мВт електроенергия годишно. В момента предприятията купуват от свободния пазар на цена от 73-75 лв. до 80 лв. за мВт.

"Може да се внесе енергия от Румъния, където цените й в някои часове и през уикенда стигат до 10-15 евро за мВтч. Няма проблем компания да внесе за свой клиент по-евтина енергия, стига да има закупен капацитет за пренос през българската граница", разказа търговец, осъществил такава сделка. Той обясни, че евтина енергия може да се купи и от Сърбия. На енергийната борса в Румъния вчера най-ниската цена беше около 11 евро с доставка между 2 и 4 часа през нощта. Тези цени са изгодни за предприятия с непрекъснат процес или работещи през нощта.

"След като се регистрираме на свободния пазар, ще проучим възможността за внос на по-евтина електроенергия", заяви изпълнителният директор на "Радомир метали" Людмил Александров.
На друга позиция е директорът на дирекция "Електроенергетика" в регулаторната комисия Стефан Начев - той обясни, че наистина няма пречки пред сделките по вноса, но цените с таксите се доближават до тези на вътрешния пазар, което го прави неизгоден. Начев каза, че с промените в закона за енергетиката компаниите ще бъдат стимулирани да излязат на свободния пазар, защото ще бъдат въведени изисквания за годишна консумация на електроенергия. В момента компаниите, които имат до 50 души персонал и годишен оборот от 19 млн. лв., могат да купуват по-евтин ток от регулирания пазар, тъй като попадат в категорията на т.нар. защитени потребители.

Макар да няма пречки пред вноса чрез търговец, останалите индустриални потребители трудно поемат или отказват рисковете по сделките. Те се притесняват, че няма да могат да продадат излишната енергия или да си купят недостигащата им поради липсата на обединения от производители, потребители и търговци, които да създадат т.нар. балансиращи групи. Тези групи ще позволят да се предлагат по-изгодни цени за недостигащата енергия от тези на свободния пазар. Очаква се да бъдат създадени най-рано в средата на следващата година, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране приеме нови правила за търговия.

Вносът крие и рискове за търговците, които трябва да заявят капацитет за месец напред и да представят банкови гаранции за купената енергия. "Пречките са, че капацитетът за него на границата е ограничен, а консуматорите имат променливо потребление. То не може да бъде покрито при недостиг или излишък на електроенергия поради отсъствието на балансиращите групи", коментира пред "Дневник" Мартин Георгиев, представител на търговеца на електроенергия АТЕЛ. Според директора "Маркетинг" на "Енемона ютилитис" Константин Константинов предприятие не може да си внесе енергия от Германия например, защото цената се оказва неконкурентна заради таксите за износ и пренос на енергията.

Вносът на електроенергия досега се смята едва ли не като заплаха за българските централи. Те изискват от компаниите на свободния пазар да имат равномерна консумация. "Заради топлото време и намаленото потребление централите ще произвеждат по-малко. По-ниските цени в региона и консумацията ще засегнат работата на централите", каза пред "Дневник" ръководителят на Централното диспечерско управление в Електроенергийния системен оператор Митьо Христозов.

Търговците започнаха истинска битка за клиенти на вътрешния пазар, след като износът и търсенето на енергия в региона намаляха, съобщиха от бранша. На последните търгове на ЕСО за износ не се явиха кандидати. Националната електрическа компания (НЕК), която също има лиценз за търговия, обяви търг за препродажба на енергия.
АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" обявиха търгове за продажба на ток

АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" обявиха търгове за продажба на електроенергия на потребители и търговци през следващата година. Търгът в ТЕЦ "Марица-изток 2" е насрочен за 11 декември и ще бъдат продадени 80 мВт за първото шестмесечие. Определяща при избора на търговците ще е предложената от тях цена. Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов каза, че договорите ще са за шест месеца. Той очаква голям интерес от компаниите за предложената енергия. От септември двете дружества по заповед на министър Трайчо Трайков вече провеждат търговете.


http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/12/01/824079_bulgarskite_predpriiatiia_veche_vnasiat_tok_na/


Тагове:   ток,


Гласувай:
2



1. meto76 - Липса на пазар, липса на конкуре...
02.12.2009 09:40
Липса на пазар, липса на конкуренция, монополи.Това е българската икономика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584117
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031