Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2009 22:22 - Признанието на един съдия за Красьо, услугите и връзките
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1101 Коментари: 0 Гласове:
2



Висшият съдебен съвет (ВСС) днес стана свидетел на уникален разказ за начина на работа на "черничкия Красьо с ланците" и на признанието на един председател на съд за това как е позволил на лобиста да контактува регулярно с него за различни "услуги".

И.д. шефът на окръжният съд в Плевен Румен Лазаров, който преди седмици призна, че се познава с Красьо, днес се изправи пред ВСС като кандидат за втори мандат на поста. Заради изявленията му в медиите, че от две-три години контактува с Красимир Георгиев, но миналата година е изгонил лобиста от кабинeта си и оттогава не говори с него, Лазаров беше накаран да разкаже пред ВСС историята на познанството си с мъжа с ланците. Тя вече е записана и в прокуратурата, където съдията е разпитван по делото за търговия с влияние срещу Георгиев.

Лазаров обясни, че не помни кога се е запознал с Красьо. Лобистът се свързал с него, тъй като сестрата на Георгиев работела в адвокатска кантора в Плевен и искала да стане служител в окръжния съд. Лазаров обяснил, че ще има конкурс за свободни места в администрацията и на какви условия трябва да отговаря сестрата на Красьо, за да се яви, но това така и не станало.

След това Красимир Георгиев започнал да се обажда на председателя на окръжния съд с молби да уреди по-бързо да бъдат насрочени граждански дела или да бъдат издадени удостоверения за актуално състояние на фирми и свидетелства за съдимост. В разказа си Лазаров не коментира тази практика като нередна, нито пък каза, че някога е отказвал да "помогне" на Красьо. Напротив, съдията подчерта, че разривът в отношенията му с Георгиев е настъпил едва през лятото на 2008 г., когато лобистът дошъл да му говори за три граждански дела, които негови познати загубили в районния съд в Никопол. Лазаров прегледал документите и заявил, че колегите му в Никопол за отсъдили правилно и тогава Красьо му казал, че ищците по делата за близки на депутата от БСП Кирил Добрев.

Реакцията на съдията в тази ситуация, както той самият разказа, е била да провери дали наистина това са "хора на Кирил Добрев". И магистратът проверява това като се обажда на отдавнашния си познат депутатът от БСП Румен Петков. Скоро след това Петков позвънил на Лазаров и му казал: "Това въобще не е вярно, ако имаше такова нещо той (бел. ред. Кирил Добрев) лично щеше да дойде да провери.". Тогава съдията се свързал с Красьо и му казал, че е лъжец и му забранил да идва в съда или да му се обажда.

От разказа на Лазаров стана ясно, че именно той за първи път се е обадил на члена на ВСС Иван Колев, за да му съобщи за съществуването на Красьо. Колев беше човекът, който разгласи, че има един черничък Красьо с ланци, който твърди, че срещу 200 хил. евро може да уреди назначения във Висшия съдебен съвет. Това беше потвърдено от самия Колев, който коментира започналия от него скандал "Красьо" така: "Направихме от Красьо национален герой, пострадаха много колеги. Мислех, че след като съобщя за него прокуратурата ще му заведе дело за измама, а не срещу колеги за глупости". След това Колев заяви, че ще подкрепи Лазаров да ръководи съда в Плевен за още 5 години, защото е отличен юрист и честен човек.

"Един председател на съд признава, че приема гражданин с конкретни искания по дела, надали така приема всички", възмути се председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. "Какво става тук?! Този човек чистосърдечно си признава, че Красимир Георгиев го е търсил за удостоверения за актуално състояние, свидетелства за съдимост, по-бързо насрочване на дела, след това и за граждански искове, които съдията проверява и се обяснява по тях, прави проверка чрез един депутат дали ищците са близки с друг - тази отзивчивост ме притеснява", заяви членът на ВСС Божидар Сукнаров.

Конкурент на Лазаров за началническото място в окръжния съд в Плевен беше Николай Господинов, който е говорил 53 пъти с Красьо. Разговорите са достигали 446 секунди.

ВСС не избра нито един от двамата. Все пак за Лазаров гласуваха шестима от членовете на съвета, един подкрепи Господинов, а 12 пуснаха невалидни бюлетини.


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/12/04/826032_priznanieto_na_edin_sudiia_za_krasyo_uslugite_i/



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625100
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930