Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2009 20:04 - Възходът на Николай Банев: стругар - комсомолец - милионер - крадец
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 8654 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.12.2009 20:06


  image
Третата сватба на олигарха беше върхът на разточителството и кича.
Известен е със слабостта си към лукса и жените. „Ще има ли възмездие за народния изедник Николай Банев, който в качеството си на собственик на “АКБ Форес” доказано е извършил престъплението „присвояване и обсебване”, чл.201, във връзка с чл.202, ал.2, т.1 и т.2, и във връзка с чл.203 ал.1 и ал.2 от НК спрямо хиляди работници в своите фирми, като до ден-днешен не им е изплатил дължимите с честен труд заработени заплати?

Да свикваме ли с мисълта, че плейбоят Николай Банев ще продължи да си „развява байряка” и при управлението на ГЕРБ?” Този коментар е публикуван преди няколко дни в градския форум на Троян в Интернет. Поводът – затварянето на завод „Елма”. Стотици са останали без работа, не са им платени заплатите за минали периоди. Акциите в дружеството представляват около една пета от състоянието на светския богаташ, оценявано на 95 млн. лв. според сайта “Милионерите”.

Кризата обаче срина “Елма” на борсата, заводът за електромотори в Троян спусна кепенците. В Харманли, където пък бизнесменът е давал работа на десетки хора в завода за релета, също протестират за проблеми със заплащането.

Според Марин Радевски, общински съветник от ГЕРБ и бизнесмен, причината за затварянето на част от предприятията в Троян е начинът, по които са били придобити – за един джоб пари. "Фалираха подарените предприятия - завод "Елма" бе подарен на Николай Банев”, гневи се той.

Факт е, че плейбоят милионер Банев натрупа богатството си чрез т.нар. масова приватизация. В онези диви времена българите получиха едни книжки с бонове, които влагаха в приватизационни фондове, а те пък изкупуваха държавните предприятия. Въпросните фондове обаче бяха източени от своите управители, които така станаха едри собственици. Банев е не само един от тях - той е смятан за символ на този процес, наричат го дори „Господин приватизация”.

Той създаде приватизационен фонд "АКБ Форес социален", получи лиценз подозрително бързо
и стана четвъртият по големина фонд (по брой привлечени бонови книжки). Чешката фирма "Форестинвест", която му беше дала заем от 3.6 млн. долара (с тях беше платена рекламната кампания по събирането на боновете), така и не успя да си върне парите. "АКБ Форес социален", също както и другите фондове, беше източен от мениджърите си. Николай Банев успя да се открои с не особено финия си подход, поради което и е смятан за емблема на прехода.

Чрез фонда Банев придобива дялове в дружества като "Декотекс" - Сливен, "Елма" - Троян, "Изида", "Полимери" - Девня и др. С „Декотекс” е свързан един от най-големите съдебни скандали у нас, предизвикал и намесата на САЩ – американски инвеститор е прецакан от българските съдружници, делът му е взет чрез машинации в съда. Въпреки усилията на тогавашния US посланик у нас Ейвис Боулън американецът така и си остава с пръст в устата.

По-късно Банев увеличи участието си в девненския завод, като купи от Агенцията за приватизация 24% срещу 13 млн. долара, а после се оказа, че в сметките на "Полимери" са го чакали 6 млн. долара. Приватизира и курорта "Русалка". Повечето от изброените компании остават под контрола на Банев и досега, но не и под шапката на "АКБ Корпорация" (както се преименува “АКБ Форес”), където по време на масовата приватизация отидоха боновете на хиляди хора.

Управлението на холдинга, а и на повечето дъщерни дружества, не блести с особено добра слава. Ето някои заглавия по вестниците от края на миналия век: "Държавата иска несъстоятелност на "Полимери", "Булбанк иска фалит на "АКБ корпорация", "СИБанк иска фалит на "Русалка" и т.н.
Банев е замесен в безкрайно количество скандали – обвиняват го в умишлени банкрути, застрояването на защитената област Иракли, съсипването на ФК "Берое”.

Той и ръководството на неговия холдинг са подсъдими в десетки дела за умишлен банкрут на над 100 приватизирани предприятия. Срещу Банев са заведени и десетки граждански искове от жители на Созопол за узурпиране на частно имущество и неправомерното му използване. Съдебни дела се водят и за неизплатени заплати на работници и служители във многобройните му фирми.

Всичко това не пречи на милионера да води бляскав светски живот, да демонстрира луксозни коли, яхти и съпруги. През август, докато бившите му работници в Троян се чудеха дали някога ще получат неплащаните си от месеци заплати, Николай Банев посрещна 50-годишнината си в своя курорт „Русалка” с всички луксове.

На купона бяха почти всички светски милионери – банкерката Петя Славова, Бедо Доганян, шеф на „Синергон холдинг”, строителните предприемачи Весела и Димитър Барбукови. Друг известен богат плейбой - Динко Динев, бе с новото си гадже “Мис Плеймейт 2008” Мария Цветкова, заради която жена му го напусна. Веселиха ги скъпо платени певци - британската блус звезда Джеймс Кинг и „Алабама блус бойс”. (Банев ги кани за рождения си ден в „Русалка” вече шеста година.)

На партито обаче ги нямаше едни много близки приятели на семейството - пловдивските олигарси Ветко и Маринела Арабаджиеви, също известни купонджии. Според присъстващите двете фамилии били скарани покрай съвместен бизнес – авиокомпанията с австрийска регистрация „Бизнес ер”. Версиите от двете страни за причините са коренно противоположни, но спорът щял да се решава в съда. Злощастна ваканция на яхта миналото лято била началото на края на прекрасното приятелство между олигарсите, твърдят техни близки. Изпокарали се кой е дал повече пари и как да си разделят самолетите.

Дали Банев ще продължава да си развява байрака и по време на управлението на ГЕРБ, както пишат в троянския форум, не е ясно все още. Факт е обаче, че

за 50-годишнината си милионерът получи поздравителна телеграма от новия премиер Бойко Борисов.

На купона съпругата му Евгения – третата поред, му подари сърф. Скромничко, но тя каза, че големият подарък е бил преди месец – тогава тя роди близнаци. С това децата на Николай станаха общо пет – по едно от първите две съпруги и три от третата.

Месец преди близнаците милионерите получиха и друг подарък, което предизвика поредния скандал в държавата. Малко преди изборите за нов парламент областният управител на Добрич Ердинч Хаджиев тихомълком харизал на Баневи терена от 300 дка, върху който е изградено ваканционното селище “Русалка”. Хаджиев отписал държавната земя от Държавния горски фонд. До онзи момент тя е част от територията на Държавно ловно стопанство - Балчик.

През април 1999 г. “Русалка” е приватизирана от фирмата на Банев “АКБ Форес”. Става въпрос обаче само за къщичките и съоръженията на известното дотогава като френско курортно селище. За земята години наред Баневи плащат наем на ловното стопанство в Балчик. С акта на областния управител теренът на морския бряг става техен. Така те отрязват свободния достъп до плажа, до рибарското селище, а и до близка частна туристическа база. Всъщност Баневи ползват и плажната ивица (която е изключителна държавна собственост и не се продава) без наем. През 2004 г.

Министерският съвет е прекратил договора на "Русалка" за нея поради системно неплащане на концесията. След което Баневи продължили да ползват пясъчната зона, но без наем, защото били „инвестирали и поддържали плажа”, както личи от обясненията на държавни чиновници пред медиите.

Способностите на Банев да се урежда правилно не са от вчера – те, както се казва, са генетично (и партийно) заложени.
Твърди се, че

Баневи са една от стоте наблюдавани от Политбюро на ЦК на БКП фамилии.

Според мълвата, която упорито се носи сред кадрите на ДС, през 1958 година е изготвен секретен списък на сто фамилии, чиито наследници трябва да се стимулират по всички възможни начини, за да растат нагоре и да останат верни на партията.

Сред тях са Станишеви, Пръмови, Корцанови, Баневи и т.н. Същите тези фамилии, казват, били получателите на прословутите червени куфарчета с пари в зората на демокрацията.

Бащата на Николай - Йордан Банев, е най-младият официално признат активен борец против фашизма и капитализма в Хасковско заради яташката му дейност, започнала от 14-годишна възраст. Логично след Девети септември станал разузнавач, работил в Гърция. Неговата сестра - Янка Банева (също активен борец против фашизма и капитализма), е майка на телевизионерката от Нова тв Люба Кулезич.

Майката на Николай - Мария Банева, е доста оправна жена. В Хасково казват, че била културтрегерка – вземала под крилото си творци, помагала им, но и често ги прецаквала. Говори се, че след смъртта на 54-годишния поет и преводач Иван Николов през 1991-ва г., намерили на бюрото му записка “Мария Банева – лъжата”. И нейния телефонен номер. Мадам Банева и до днес имала навика да дава красиви обещания за спонсорство, а после да не вдига телефона на тези, на които е обещала да помогне.

Наскоро в Хасково стана скандал, защото госпожата пазарувала по магазините, без да плаща. В края на миналата година пък се натресе с джипа си в автобус. Дошлите полицаи само констатирали нарушенията на знатната дама – неспазване на знака “Стоп” и изтекъл срок на шофьорската й книжка.
 
Наказания нямало.

Мария била още ученичка в 11 клас, когато я харесал офицерът Йордан Банев. Взели се веднага. На 16 август 1959 г. в Любимец, Хасковско, се родил Николай Банев. Заради родното му място и „подвизите” му в „Берое”, който владееше известно време, го наричат Любимец 13.

Започва трудовата си дейност като стругар в Завода за металорежещи машини в Харманли. (По-късно го приватизира и неговите работници плачат за заплати.) Тук всъщност се запознава и с първата си съпруга Боряна. Майка му е против да се жени - момичето не е от сой, но сватбата така или иначе става. В завода бъдещият милионер прави първата си крачка към върховете – с много тичане, връзки и размахване на борческото минало на татко от страна на мама след 1977 г. Банев става щатен комсомолски секретар. После - инструктор в организационния отдел в Окръжния комитет на Комсомола в Хасково. Попитахме някои от бившите му колеги с какво са го запомнили.

Май че това момче дрънкаше на китара, казаха, нищо особено, безличен…

Като комсомолски организатор младият Банев записва филология в Пловдивския университет. И тук се запознава с романтичната поетеса Дочка Банева, с която започва сериозна връзка. Това хвърля в потрес съпругата му Боряна, която се разболява от анорексия.

Кариерата на Николай продължава в София. Той стига до пряко подчинен на секретаря на ЦК на ДКМС Красимир Премянов – човека, за когото в средата на 90-те се казваше, че на Изток България граничи с него.

“Когато ме изгониха от Комсомола, излязох с два лева и 40 стотинки в джоба си. Това бяха и първата вечер спах в една квартира до вагон-ресторанта под наем, в която нямаше дори дюшек”, разказва Николай в едно интервю пред Ники Кънчев в Дарик радио. (Между другото двамата са приятели, често играят белот в къмпинг „Каваците”, където телевизионерът е постоянно присъствие, а Банев – бос с бизнес поведение, предизвикващо отново огромни скандали.)
С 2.40 лв. или не младият Банев създава “АКБ Форес” като една от първите охранителни фирми в Хасково.

Съдружниците му са изключително интересни - Росен Араклиев - син на командира на партизанския отряд “Асен Златаров”, и полковник Костадинов, който е мозъкът на сдружението. Малко по-късно, когато фирмата вече има други цели и задачи, полковникът загива, а Араклиев се мести в Италия, където и до днес работи като охранител на частна вила.

По Виденово – Премяново време фирмата им получава охраната на обектите на БТК – най-голямата фирма у нас. После идват масовата приватизация, светкавичният лиценз за фонда му и бизнес възходът.

Само две години му трябват, за да натрупа първия милион. „Никога не съм имал чувалче, което да нося на гръб и да събирам парите си там. Предпочитам бързата реинвестиция“, казва самият Банев в интервю за столичен вестник.

Миналата година той и съпругата му Евгения Банева се появиха в предаването на своя приятел Ники Кънчев „Стани богат”. Къде с помощта на водещия, къде с жокери и налучкване, Баневи добутаха нещата до 50 хил. лева. Евгения победоносно възкликна: "Ето затова сме богати - защото се оправяме сами."

Мариян МАРИНОВ

.................................................................
Третата съпруга

Близнаците на Евгения Банева Мартин и Изабела били заченати ин витро. Николай държал да има пет деца и жена му решила да свърши работата с един масраф, за да не изпуска от око и него, и бизнеса му за по-дълго. Защото богаташът Николай Банев е известен с това, че залюбва всяка следваща съпруга, докато е още щастливо женен за предишната. Самата Евгения от негова секретарка му стана любовница, а после - и управителка на курорта му Русалка още докато той демонстрираше публично неугасима любов към втората си жена – поетесата Дочка Банева.

Прелюбодейците обаче без свян демонстрираха връзката си всяко лято в крайморското вилно селище и дори си направиха дете. Той й подари червено ферари, а тя позира с него и не крие от кого е подаръкът, докато Дочка смело се бореше с рака. Когато тя почина, Николай и Евгения се взеха. Това стана през 2006 г. Сватбата към онзи момент бе най-скъпата в България. Бракосъчета ги лично кметът на София Бойко Борисов. Пяха им легендите Джо Кокър (който май така и не си получи хонорара) и Лили Иванова. Роклята на Евгения бе от Париж, с перли и диаманти за 50 000 евро. Кумове им бяха Весела и Димитър Барбукови. Те подариха на младоженците 10-метрова яхта, Баневи им върнаха жеста с червено "Ферари".

От първия си брак Банев има дъщеря Мария, 26 г., която завърши магистратура по туризъм в Барселона и вече е в управата на фирма от холдинга наред с мащехата си. Дочка му роди син Николай, 15 г., който сега учи в Швейцария, а заедно с Евгения имат дъщеря Теодора, наричана още Теа и Тита, която скоро ще навърши 4 години. Банев вече коментирал, че е българският Брад Пит с петима наследници.

.................................................................
Нова любов?


В последно време клюката, че Николай Банев има ново гадже и Евгения може да бъде прецакана, обикаля все по-усилено сред родния хайлайф. Банев хвърлял луди пари да строи къща в кв. Бояна за младата мацка. Евгения дори не подозирала за въпросния строеж. Говори се, че той се опитва да я “финтира”, така че в случай на евентуална раздяла да не се налага да го дели с нея.

Ако в момента Банев предприеме решителната крачка - развод, той рискува да изгори с много пари и ценни имоти. Той е собственик на пететажен блок на бул. ”Витоша”, притежава луксозен тризонет до американското посолство в престижния столичен кв. “Лозенец” и обширен мезонет на ул. ”Раковски” и ”Хан Аспарух”, коментират запознати с имотното състояние на семейството. Това били само една малка част от недвижимите имоти на сем. Баневи.

.................................................................
БИСЕРИ


- “Казармата ми даде много. Аз бях 27 месеца и половина в казармата. Имахме голяма задръжка. Първата година бях в Шумен. Втората година бях в едно прекрасно място, сред розите в долината на розите, близо до Карлово. За жалост, на ракетите на Тито тогава се учехме. Слава Богу, не сме ги изстрелвали, защото бяха ядрени, а вече са разрязани, така че всичко е само история.”

- “Богатството е всъщност относителна величина. Лично не съм кой знае колко богат. Ако съпоставяме дворци, яхти, самолети и така нататък, но, разбира се, като икономическа структура “AKB Форес” е една от най-мощните икономически структури. Тя е със 100% частен капитал, така че аз се гордея, че държавата или местната власт нямат участие в тази структура.”

- “В България едва ли не едрият бизнес е криминален. Този, който създава работни места, този, който се опитва да инвестира, който се опитва да въведе ноу–хау, бива обявяван най-малко в генезиса си за криминален капитал. Това е нещо страшно порочно и лично аз ще се боря, докато мога, с това явление.”

- “Честно казано, от 15-16 години не нося въобще пари в себе си. Плащат обикновено хората, които са с мен. Аз винаги имам – да го наречем – сервизен персонал. Това са секретари, хора от протокола, шофьори и т.н.”

- “Това е една машина (луксозният му „Майбах” – б.а.), която наистина дава много възможности – първо, да работиш в нея. Второ, когато слезеш, все пак не слизаш от комбайна, защото моята работа не е да съм на комбайна.”

(Думи на Николай Банев в „Ники Кънчев шоу” по Дарик радио.)
http://www.blitz.bg/article/15225Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13139274
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9760
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930