Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2009 00:58 - Борислав Цеков: Бойко Борисов като кмет даде поръчки за милиони евро за строеж на метрото на фирмата на гаджето на дъщеря си!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 970 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.12.2009 01:00


  30 ноември 2009, 18:29       image Трябва да си наивник, за да мислиш, че крупната контрабанда е възможна без „къртици” в МВР, смята бившият депутат от НДСВ и "Новото време" Борислав Цеков. Специално пред репортер на вестник „ШОУ” той сподели каква е приликата, ако има изобщо такава между Бойко Борисов и Сергей Станишев, кои са държавните поръчки, спечелени от приятелката на премиера Цветелина Бориславова, както и адекватен ли беше исканият импийчмант към президента Първанов. Борислав Цеков е роден през 1972 г. в София. Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски“. Специализирал е в Португалия, САЩ, Япония, Белгия, Италия. От 1996 г. до 2001 г. е работил като старши съветник в правния отдел на Народното събрание. В 39-ото НС влиза като представител на Силистра от НДСВ. Член е на три парламентарни комисии - по правни въпроси, по европейска интеграция и по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство. Автор и вносител е на повече от 30 законопроекта, сред които са законите за вероизповеданията, за референдумите, за достъпа до обществена информация, за публичност на лицата, които заемат висши държавни длъжности, за политическите партии и др. Мотото му гласи: няма място за отстъпление. Зам.-председател е на партия “Новото време“ и председател на ПГ “Новото време“.

Искам да ви върна малко към т.нар. "МВР-банкет", който си устройха полицейските началници по време на национален траур в България в памет на трагедията край Ямбол. Неведнъж сте казвал, че "Нереформираното МВР все още господства манталитета на комунистическата милиция и ДС, оплетен във връзки с организираната престъпност, наркотафика и т.н." Какво точно искате да намекнете или подчертаете с това?
- За съжаление, ако има недостатъчно реформирана система в годините на прехода – това е системата на МВР. По инерция от тоталитарната милиция и ДС, досега в МВР преобладаваше разбирането, че службите са не просто гарант за сигурността на гражданите, а играч на полето на бизнеса и политиката. Този манталитет се пренесе по-особено драстичен начин например в ДАНС. Ако се върнем назад през годините ще видим, че има достатъчно данни, че отделни хора и даже цели структури в МВР на национално и регионално ниво са изпълнявали бизнес или политически поръчки. В някои западни служби има томове по този въпрос. Нима има наивници, които мислят, че крупната контрабанда е възможна без „къртици” в МВР. Няма ли също някой най-сетне да зададе на висок глас въпроса защо, след като и уличните кучета знаят кои са кварталните дилъри на дрога, полицията не прави почти нищо?! Надявам се в новото ръководство на МВР да има достатъчно воля за промяна. Но, като гледам някои законодателни инициативи – като например промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които са изключително рискови от гледище на правата на гражданите; предложението да се въведе комунистическият принцип да се конфискува имущество, без да е доказана престъпна дейност; подновената атака от МВР срещу свободата на общуване в интернет... Май старата песен се запява на нов глас, при това доста пресипнал глас.

През март тази година стана ясно, че повече от 330 хиляди разпечатки от мобилни телефони за около 40 хиляди лица са ползвани от МВР без разрешение от съда. Как ще коментирате това?
- Предишният вътрешен министър Михаил Миков извади на показ една ужасяваща статистика - повече от 330 хил. разпечатки от мобилни телефони за около 40 хил. лица са ползвани от МВР без разрешение от съда през 2008 г. Това е абсурдно в една демократична държава! Веднага се чуха и дежурни “успокоения”, че това не било нарушаване на тайната на кореспонденцията, тъй от разпечатките се разбирало само, че два телефонни номера са контактували. Било същото според тях като едно обикновено писмо, изпратено по пощата, на което всеки виждал кой е получателят. На всичкото отгоре МВР отново поиска да има безконтролен достъп до комуникациите на гражданите в интернет. Сега от МВР пак се чуват амбиции в тази посока. Тази порочна логика рязко трябва да се отрече! Първо, конституцията изрично забранява да се накърнява не само тайната на кореспонденцията, но забележете – “и на другите съобщения” (чл. 34).

Пак там се казва, че това може да става само при две условия: а) да има разрешение на съдебната власт; и б) това да се налага за разкриване или предотвратяване на тежко престъпление. Също в основния закон е прогласена неприкосновеността на личния живот (privacy) – чл. 32. Не само какво, а и с кого говориш по телефона или в интернет е част от конституционната защита, прогласена в тези разпоредби. Второ, конституционната защита “и на другите съобщения” дори и при най-стеснително тълкуване обхваща интернет комуникациите. Трето, твърденията, че разпечатките за проведени разговори с мобилен телефон имат само технически характер, са несъстоятелни. Данните, които те съдържат – с кого са проведени разговори – макар и да не разкриват съдържанието на самите разговори, позволяват да се направят изводи за кръга от лица, с които контактува един човек, за честотата на тези контакти и пр. Това е част от личния живот и тайната на кореспонденцията и съобщенията, чиято неприкосновеност е конституционно защитена.

Безпочвени са сравненията с обикновената писмена кореспонденция. Пускайки в пощенската кутия писмото, гражданинът знае, че адресатът ще бъде видян от трети лица. И след като го прави, значи е съгласен с това. Не е така с разпечатките от телефонни разговори, които, оказва се, МВР поголовно изисква. А и в пощите за разлика от мобилните оператори не се води списък кой с кого си пише, който да позволява да бъде анализиран кръгьт, с който контактува един човек. Всичко това се отнася и до данните за интернет трафика. Чуват се и гласове, че ако такива разпечатки и данни се ползват само с разрешение от съда при тежки престъпления, т.е. наказуеми с повече от 5 г. затвор, както повелява конституцията, ще се затрудни борбата с малката престъпност. Например при открадната чанта и мобилен телефон или при телефонен тероризъм. Но това не е вярно – законът позволява в такива случаи със съгласието на собственика на телефона той да бъде подслушван.

Какво мислите за новосъздадената партия от братята Юзеирови на политическия небосклон? Много хора възроптаха срещу това...
- В една демокрация политическият плурализъм е висша ценност. Но има и ограничения – не може да се насажда етническа и религиозна омраза, да се накърняват правата на гражданите или да се застрашава националната сигурност и териториалната цялост на държавата. Нашата Конституция изрично забранява създаването на партии на етническа или религиозна основа. В този контекст трябва да разглеждаме т.нар. „партия” на Юзеирови. Ако тя с дейността си навлиза в тези забранени от Конституцията зони – има компетентни органи, които трябва да се намесят незабавно.

В личния си блог правите коментар за държавните поръчки, които "жената на Бойко Борисов", както сам наричате Цветелина Бориславова, е спечелила. Кои са те? Пишете: "СИБанк взе поредната тлъста държавна хапка..." Разкажете ми малко за тези поръчки..
- Вижте, смятам, че трябва да се мери с един аршин поведението на управляващите, които и да са те. Както се възмущаваме с основание, че Масларова е дала прословутата обществена поръчка на мъжа си в Стара Загора, така и трябва да се реагираме, когато в медиите се появяват разследвания, според които Бойко Борисов като кмет е дал поръчки за милиони евро за строеж на метрото на фирмата на гаджето на дъщеря си. Странно е също, че от различни ведомства се чуват оплаквания от служители, че новата власт ги кара да получават заплатите си по сметки в СИБанк. А пък спечелената от СИБанк държавна поръчка за разпространение на винетните стикери какво е? Ако Бойко Борисов смята, че това е в реда на нещата - да го каже! Но това би означавало да оттегли и всичките си иначе справедливи претенции към корупционните и клиентелистки схеми на кабинета „Станишев”.

Съвсем скоро приключи 5-ият конгрес на НДСВ, след който стана ясно, че новият председател на партията е Христина Христова - изборът на Симеон Сакскобургготски. Вие винаги говорите с възхищение за бившия премиер на България, наричайки го "политик от европейска величина". Тогава как ще коментирате темата за "царските" имоти?
- Този конгрес и изборът на Христина Христова определено са гаранция, че НДСВ ще излезе от кризата, в която се намира. Царят наистина е политик от европейска величина. Неслучайно в средите на европейския елит го наричат „Мистър Европа”. А въпросът с т.нар. царски имоти е една от най-големите пропагандни машинации в последните години. Защото всеки може да се убеди в законността на връщането на конфискуваните от комунистите царски имоти. Най-честото пропагандно клише е, че тези имоти били държавни и монархът само ги е ползвал преди 9-ти септември. Питам обаче, щом са били държавни защо се е наложило да бъдат национализирани със закон? Как така хем били държавни, хем комунистическата власт ги е одържавила? Симеон Сакскобургготски е единственият, подчертавам, единственият държавник и въобще български гражданин, чието имущество и документи за собственост са публично достояние. Документите, доказващи тази собственост – нотариални и крепостни актове, становищата на правителството на Иван Костов, на главния прокурор Татарчев и прочее са публикувани в интернет. Дай Боже всички политици и публични фигури да са толкова открити пред обществото.

Министър-председателят Бойко Борисов ангажира държавата да направи всичко възможно, за да си върне "неправомерно надвзетите от бившия премиер Симеон Сакскобургготски над 4500 декара гори и земи"...
Ако някъде има закононарушения или административни пропуски – нека го каже съдът. В този смисъл позицията на Бойко Борисов е правилна. Но изхвърлянията на земеделският министър, който си позволява да спекулира и да издава присъди вместо съда, са най-меко казано недопустими!

Каква оценка давате за управлението на правителството на Бойко Борисов до този момент?
- Част от обществото има големи очаквания към това правителство, но става все по-очевидно, че управленският му капацитет е недостатъчен. Поздравявам проактивното поведение на Бойко Борисов. Но медийните фойерверки не стигат за добро управление. Има остър дефицит на компетентност. Липсват идеи. В момента държавата върви по инерция. Почти всичко, което се случва в управлението е започнато от предишния кабинет, дори и строящата се нова отсечка на метрото не е толкова заслуга на кмета, а на министерството на транспорта от предния мандат. Създава се усещане за липса на визия и стратегия – сутринта се обявява нещо, следобяд се отрича. На другия ден се прави нещо съвсем трето. И всичко това без достатъчно публични обсъждания с работодатели, синдикати, с водещите структури на гражданското общество. Ярък пример за това са данъчните закони. Подобна политика оставя усещане за задкулисни сделки, интереси и домогвания. Бих призовал премиера да преосмисли поведението на партията си в тази посока. Заедно с това не бива да се допуска т.нар. „ревизия” на тройната коалиция да се превърне в димна завеса, зад която да се прикриват нови безобразия. Нито пък икономическата криза да се превръща в универсално алиби за лоша политика и лошо управление. Повечето държави вече излизат от стопанската депресия, само у нас тя се задълбочава. Причината за това е главно липсата на ефикасна икономическа политика за излизане от кризата. Бакалските сметки – откъде колко да спестим, че да вържем бюджета са похвални, но това не е политика за насърчаване на икономиката и растежа.

Според вас не прави ли всичко възможно Бойко Борисов, за да не допусне да стане васал на бившия премиер Сергей Станишев?
- Няма база за сравнение между двамата. Когато бях депутат в 39-то НС от парламентарната трибуна казах по адрес на БСП и Станишев, че ще е тежко и горко за България, ако избирателите гласуват доверие на един човек, който и будка за вестници не е управлявал, да стане министър-председател. За съжаление това стана и Станишев, който няма и ден нормален трудов стаж и нямаше необходимия административен опит стана премиер. Резултатите са известни на всички.

Какво мислите за искания импийчмънт спрямо президента Георги Първанов - заради пряко нарушение на член от Конституцията?
- Аз съм последният човек, който би защитавал Георги Първанов, но въпросът е принципен и конституционен. Ако представителите на управляващите, които твърдяха, че президентът е нарушил Конституцията, защото не се бил „явявал” да информира Народното събрание по основни въпроси от неговата дейност бяха студенти, на изпита по конституционно право щяха да получат безапелационна двойка. По повод на тези твърдения, че президентът е нарушил текста на чл. 98, т. 14 от Конституцията трябва да се знае, че това не е форма на парламентарен контрол върху президента. Нито пък е задължение на президента да информира НС. Това е негово дискреционно правомощие, т.е. упражняването му зависи единствено и само от неговата преценка, каквото е например правото му да отправя обръщения към нацията и към НС. Той преценява дали има повод, причина, основание да информира НС по даден въпрос или да не го информира. Не може да става дума за никакво нарушение. Също неоснователни от конституционно гледище бяха приказките, че държавният глава е длъжен да подпише указ за освобождаването на посланици, след като има предложение на МС. Това не е вярно. Назначаването на посланици е споделено правомощие между изпълнителната власт и президента, т.нар. сложен фактически състав. Президентът не подписва автоматично предложенията на кабинета, а има право на преценка, защото по Конституция той представлява държавата в международните отношения. Тези неща са отдавна изяснени и има решения на Конституционния съд, но очевидно няма кой да ги чете.

А какво искате да кажете с "парламентът трябва да е къща от стъкло"? Какво означава това?
Това означава, че хората трябва да имат достъп до всички стенограми, до пълна информация за начина, по който депутатите гласуват законите и изпълняват функциите си. Наред с това, законопроектите трябва да се подлагат на по-широко обществено обсъждане с бизнеса, синдикатите и гражданските организации. Наскоро по моя инициатива се създаде Институт за модерна политика, който е една среда от юристи, социолози и политолози, които по американски модел ще правят системен мониторинг на парламентарната дейност. Нещо като „Биг брадър” за депутатите, казано на шега. Очаквам до дни да бъде готов първия мониторингов доклад, който ще даде оценка на работата на 41-то НС досега. Целта е да се допринесе за „остъкляването” на парламентарната сграда в интерес на гражданите.

Работил сте като старши съветник в правния отдел на Народното събрание, бил сте и депутат, внесъл над 30 законопроекта. За кое няма отстъпление, както гласи мотото ви?
- Няма място за отстъпление пред простотията и пред мошениците – и в политиката, и в живота. Няма място за отстъпление и в борбата за модернизация на България. Искам нашата държава да е с европейски нрави, а не да тъне в прахоляка на балканските сокаци. Държава, в която хората не чакат някой „да ни оправи” дори с цената на авторитарно управление, а работят къртовски и знаят, че животът на България зависи от всеки от нас поотделно и никой няма да оправи нещата с магическа пръчка.

Може ли властта в определени ситуации да бъде наречена афродизиак?
- Някога Кисинджър беше казал, че властта е най-големият афродизиак. Чужд съм на този поглед към властта.

Влияе ли политиката в отношенията между мъжете и жените? Има много примери за подобни съчетания - например това между Соломон Паси и Гергана Грънчарова...
- Не би трябвало. В деловите отношения трябва да се гледат качествата и приноса, а не вратовръзките, полите и прическите. А случаят със семейство Паси определено е екзотичен, особено с начина, по който се опитват и сега фамилно да участват в политиката. Мисля, че това видимо вреди на публичния образ, който всеки един от тях имаше самостоятелно.

За първи път София има за кмет жена - Йорданка Фандъкова - какво мислите за нея и обнадежден ли сте?
- Пожелавам успех и се радвам, че за първи път София има жена за кмет. Иначе не съм обнадежден, защото независимо от многото приказки през последните години, нищо не се променя – и помиярите са навсякъде, и „котараците” сучат общински пари, и дупките по улиците си зеят...

Едно интервю на Анелия ПОПОВА

http://www.blitz.bg/news/article/65030



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14623101
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930