Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2009 23:39 - Защо Висшият съдебен съвет си затваря очите за проблемите в благоевградския съдебен окръг
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1151 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.12.2009 23:40


 
image
 Красимир Аршинков
Автор: дарик
Пълен институционален абсурд. Това е най-простият начин да опишем едно странно мероприятие в парламента от тази сряда, което събра на едно място председателя на комисията за борба с корупцията и парламентарната етика Яне Янев, неговия "колега" във Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев (председател на Комисията за професионална етика и превенция на корупцията), главния инспектор на съдебната власт Ана Караиванова, зам. главния прокурор Валери Първанов, окръжния прокурор на Благоевград, районния прокурор на Петрич, както и 12 съдии от различни районни съдилища в Благоевградския окръг.

Всички те са поканени на основание чл.80 от конституцията (длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи). Дневният ред е обявен така: "Изслушване на магистрати от Благоевградски съдебен район по повод преписка №241 на КБККИПЕ." Зад тази на пръв поглед суховата тема седи съдбата на един от най-проблемните  съдебни райони в България - Благоевградския. През последните няколко години окръгът, в който се разиграват ключови интереси (освен две митници - Кулата и Илинден, в него попадат и градовете Банско, Разлог, Добринище и Сандански, които привличат милиарди левове като инвестиции), е разтърсван от грозни интриги и скандали.

И въпреки че сигналите за евентуални злоупотреби в региона са изпратени до всички възможни институции, никой не проявява желание да извърши проверка по тях и да каже веднъж завинаги дали те са основателни или не.

Макар и погазваща принципите на разделение между властите, за голяма част от магистратите, дошли в парламента тази седмица, срещата е последната надежда да получат отговор на въпросите, които ги вълнуват - има ли конфликт на интереси при разглеждането на гражданските дела в съда; има ли двойни стандарти при кариерното израстване на съдиите; има ли упражняван натиск по решаването на конкретни казуси в съда и т.н.

Следващата седмица ВСС ще избере председател на Благоевградския окръжен съд (БлОС) за четири години, като кандидатите са двама - председателят на Районния съд в Сандански Димитър Узунов и досегашният председател на съда в Благоевград Красимир Аршинков. Първият се е номинирал сам, а вторият е фаворит на председателя на Софийския апелативен съд ген. Веселин Пенгезов, чийто избор беше спорен и остро критикуван от различни неправителствени организации.

Решението, което ВСС ще вземе, идва в ключов момент. Едва излязло от скандала около Красьо Черния,  правителството на съдебната власт повече от всякога има нужда да спечели доверието на обществото с предвидими, прозрачни и добре мотивирани решения. Вместо това мнозинството в съвета е на път да приложи двоен стандарт, като си затвори очите за същинските проблеми на системата.

Има ли конфликт на интереси

при разглеждането на гражданските дела в Окръжния съд в Благоевград? Съпругата на Красимир Аршинков Михаела вероятно е най-известният граждански адвокат в града. Или е наистина добър юрист, или поради някаква причина повечето граждански съдии в съда, ръководен от съпруга й, изпитват симпатия към страните, които тя представлява.

През последните няколко години по предложение на Красимир Аршинков в съда са назначени съдиите Румяна Бакалова, Емилия Топалова, Иванка Бикова и Росен Василев (40% от гражданските съдии в БлОС). Това става без конкурс, като всички без Росен Василев са външни на системата. За назначенията Аршинков намира подкрепа в лицето на бившия член на ВСС и скандално известния бивш ректор на Юридическия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" Александър Воденичаров. Показателно е, че всички заместници на Аршинков са били асистенти на Воденичаров.

Преди месец по време на съдебно заседание благоевградският адвокат Красимира Дойчинова поиска отвод на всички съдии от гражданското отделение с мотив, че са зависими от административния ръководител Красимир Аршинков.

Проблемът съпруг съдия - съпруга адвокат (и обратното) е често срещан в съдебната система и наистина осезаем в провинцията. В конкретния случай директен конфликт на интереси практически няма - Красимир Аршинков наблюдава наказателни, а не граждански дела. В същото време от позицията си той може пряко да влияе върху кариерното развитие на съдиите въпреки тесните си по закон правомощия. Дали делата, по които съпругата му се явява, преобладаващо са решавани в нейна полза може да се установи само след задълбочена проверка на Инспектората към ВСС.

Заплаха за убийство или опит за цензура?

В началото на февруари във форума на благоевградската редакция на радио "Дарик" започва дискусия относно случващото се в съдебния регион. Към настоящия момент във форума има над 2500 мнения, като голяма част от тях са от съдии, прокурори и адвокати. Преди два месеца човек с никнейм Колчо пуска следното съобщение във форума: "Уважаеми председателю, не се разхождай неглиже в Банско, защото незнайно как може случайно да ти се стовари от небето тухла или керемида..." Красимир Аршинков разчита последното като заплаха за убийство и подава сигнал в полицията. Разследващите получават съдебно разрешение (издадено от две районни съдийки, които са били в отпуск) и изземват от "Дарик" IP адресите на всички, които са писали във форума, и така установяват кой стои зад 20-30 по-критични съобщения (а не само автора на т.нар заплаха за убийство). Тъй като Аршинков е жалбоподател, той има право да се запознае с материалите и така лесно разбира имената на критиците, писали срещу него във форума. Прокуратурата обвинява за заплахата бизнесдамата Лиляна Колчагова, която е загубила гражданско дело (впоследствие решено в нейна полза на по-горна инстанция и в друг район) в управлявания от  Красимир Аршинков съд. По-интерсното в случая е, че в рамките на досъдебното производство за заплахата за убийство прокуратурата открива, че от дома на съдията в окръжния съд Петър Узунов във форума са публикувани обидни съобщения по адрес на Аршинков. Въпреки че е далеч от предмета на досъдебното производство (кой е заплашил Аршинков с убийство), информацията е изпратена на ВСС, който образува дисциплинарно производство срещу  Петър Узунов. Той е брат на опонента за председателския пост на БлОС Димитър Узунов. Председателя на комисията към ВСС, която разследва случая, Цони Цонев каза, че ще докладва висящото производство по време на избора. Защо обаче Димитър Узунов ще отговаря за действията на брат си не става ясно.

Събраната от разследващите информация за участниците във форума се използва активно от съпругата на Красимир Аршинков - адвокат Михаела Аршинкова. След като получава информация, че от компютъра в дома на Петър Узунов са публикувани обидни съобщения, тя започва да иска отвода на съпругата му - Надя Узунова, която е граждански съдия. Магистрат от региона, пожелал анонимност, коментира: "По този начин на практика успя да си осигури мнозинство и в последния останал с недостатъчно удобни граждански съдии състав." Адвокат Аршинкова дори казва, че ако Надя Узунова продължи да гледа делото, тя ще подаде сигнал срещу нея във ВСС...

Ако сте се загубили в пълната плетеница  от роднински отношения, ще напомним едно - имената не са важни. Това, което е притеснително, е, че въобще някой е допуснал тези хора да попаднат в подобни зависимости един от друг и това видимо да влияе на работата им.

Двоен аршин или двоен аршин

От няколко месеца във ВСС е получен сигнал срещу Красимир Аршинков. Сигналът е анонимен (подписан е от "група граждани от Благоевград"), но цитира множество неанонимни публикации в медиите. ВСС отказва да извърши проверка. Цони Цонев коментира пред "Капитал", че законът (Административнопроцесуалният кодекс) не предвижда разглеждането на анонимни сигнали. Друг е въпросът, че Конвенцията на ООН срещу корупцията изрично посочва, че антикорупционните органи трябва да са достъпни и за анонимни сигнали. Всъщност дали ВСС ще разглежда анонимни сигнали е негово решение, но затварянето на очите към масово тиражирана информация рязко се разминава с декларираната от съвета готовност за нулева толерантност към корупцията.

В същото време пренебрежението към сигналите срещу Аршинков рязко контрастира с бързината, по която ВСС отработи сигнала срещу другия кандидат - Димитър Узунов.

Източник на "Капитал" в Европейската комисия коментира, че институцията е запозната със сигналите и ще следи реакцията на ВСС. Главният съдебен инспектор Ана Караиванова от своя страна изрази позицията, че би било редно преди избора на председател на БлОС повдигнатите проблеми да бъдат изчистени.

Нито Красимир Аршинков, нито Димитър Узунов пожелаха да говорят с "Капитал". Съдиите от района, които потърсихме за коментар, не искаха да излязат с името си с мотив, че се страхуват както от административен натиск, така и от въздействие върху кариерното им израстване.

Теми като свободата на форума явно са проблем на друго поколение. Не трябва обаче да остава за друго поколение въпросът защо ВСС не проверява сигнали, съдържащи твърдения, които обективно могат да бъдат проверени и които макар и анонимни засягат пряко обществения интерес (носят данни за евентуална корупция). Вместо това се занимава квалификации, на които силово е отмахната анонимността, за да се обслужи личен интерес и за които дали са обидни може да каже само и единствено съдът.

Убедителните отговори на въпросите, които тресат благоевградския съдебен окръг, ще са от полза на цялата съдебна система, която трябва да прогони всякакви съмнения, че е феодална и решенията в нея могат да се взимат, базирани на родово-приятелски мотиви.

http://www.capital.bg/show.php?storyid=825842



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14622289
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930