Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2009 21:38 - Сливенският император
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1970 Коментари: 0 Гласове:
1



От две години Сливен прилича на град след бомбардировка. Централни улици и такива в отделни квартали са разкопани, кипи усилен труд по полагане на нови тръби за канализацията и газификацията на града. На табелата на един от входовете на Сливен под надписа "Добре дошли" някой е добавил "в разкопания град".   

Един от обектите, които все пак са довършени, е един от централните булеварди - "Георги Данчев", където, ако завъртите по новото кръгово движение, се стига до градския стадион. Стадионът е част от комплекс, който се управлява от сестрата на кмета Йордан Лечков и където наскоро беше открит вторият му хотел. Споровете в града дали е имало смисъл от кръговото движение или не, нямат значение, защото щом кметът така е решил, така става. Както обича да казва самият Лечков, "не се е родил този, който да ми нарежда какво да правя". Според разбиранията на автора на паметния гол с глава срещу Германия на световното през 1994, изразяването на мнение, различно от неговото, е равносилно на нареждане.

А ако някой все пак се опита да му опонира, сливенският кмет е готов на всичко, включително да влиза с шутове в кабинети, пък било то и министерски, да иска оставки и неуморно да дава интервюта. Последният път той се развихри по същия начин след отказа на министъра на екологията Нона Караджова да авансира над допустимото европроект за т.нар. воден цикъл на града. Същото се случва и ако някой се опита да предприеме нещо срещу приятелите му. Както в случая с бизнесмена и общински съветник от ГЕРБ Радостин Русев, на когото преди време данъчните наложиха акт за надвзето ДДС. Актът беше отменен от съда, но преди да се стигне до тази развръзка, Лечков се впусна в кампания. Свика пресконференция, постави в общината кутия за сигнали на гражданите срещу НАП - Сливен, която за благозвучие нарече Пандора, а след това гръмко обяви схеми за избирателно връщане на ДДС на фирми и избирателно извършване на ревизии. Надълго и нашироко обясни и за наличието на роднински връзки между съответните държавни служители. Колкото и невероятно да изглежда, тактиката на бившия футболист "нападението е най-добрата защита" засега действа. След заплашителните му изяви и откровени обиди към министър Караджова в някои централни медии, въпросът за по-голямото авансиране по европроекти беше решен, макар и в полза на всички общини, не само на Сливен. (Освен досега приетите 10% от сумата на проектите след Нова година се очаква да бъдат превеждани още по 10%). А изнесените от него твърдения за работата на териториалната данъчна инспекция, макар че се оказаха неверни, доведоха до смяната на директора й Петко Дюлгеров заради все пак констатирани случаи на роднински връзки.       

Ако пък някой от общинските съветници се опита да изкаже мнение, различно от това на Лечков, обикновено получава звучното "задник" или "олигофрен", за което в момента срещу него има заведено дело от съветничката от "Атака" Елена Попова. Хората от различни институции в града вече са се отказали да изразяват публично несъгласието си с кмета - едни, защото са безсилни да се справят с арогантността му и с овластения с общински постове и финансова мощ кметски приятелски кръг, други - от страх.   
 
Стилът "Лечков"

В средата на втория кметски мандат на бившата футболна звезда може да се каже, че Сливен се управлява по императорски - кметът "върти" всичко, без да се отчита и обяснява с никого. Досега Лечков не е представил пред общинските съветници програма за управление на града, каквато се изисква по Закона за местно самоуправление и местна администрация, нито пък се е отчитал пред тях за изпълнението й, каквото задължение също има. Кметът няма опозиция в общинския съвет, където мнозинството е формирано около представителите на ГЕРБ. Почти всичките му предложения се гласуват без възражения, а конкурсите за обществени поръчки се печелят от няколко близки до него фирми. Лечков се вясва в кабинета си само от време на време, а управлява града от хотела си "Империя", където и живее. Ходи в общината обикновено следобед, за да разписва документи, твърдят от кметската администрация. За разлика от колегите си от други градове няма и приемен ден, а ако гражданин иска да сподели проблема си, обикновено прави това пред заместниците му. 

Показателна за пълната апатия и липсата на друго мнение е една от последните сесии на общинския съвет, която свършва за рекордните 45 минути при 23 точки в дневния ред. "Това е по две минути за точка, колкото да бъде гласувана", казва съветникът от БСП Иван Андреев, който е и бивш председател на общинския съвет в града от предишния мандат. А сред тях е имало две доста спорни. Едната за предложението на Лечков да намали с 40% цената на обявените за продажба 30 общински терена. Другата - за поредната, четвърта за тази година актуализация на бюджета. Иван Андреев, който е д-р на икономическите науки и преподавател в Пловдивския университет, добавя, че във финансите на общината цари пълен хаос. Залаганите през последните години приходи са с над една трета повече от изпълнението, разпределението на разходите се мени непрекъснато по усмотрение на кмета, а възникващите дупки се попълват с разпродажби на общинска собственост. В същият стил се управляват и европроектите на общината - забавяне на документацията, сключени договори, преди да има тръжни процедури, бавно изпълнение.

Общински съветници даже се шегуват, че ако всички фирми едновременно решат да поискат от общината да им се заплатят дължимите за различни дейности суми, тя ще фалира. На което по думите им Лечков отговарял: "Ако трябва, ще продам общината, но ще се разплатя". Обичал дори да казва, че е "рисков играч". Хазартният начин на управление и поведение на кмета очевидно не се харесва на хората от екипа му, защото от началото на първия му мандат досега общо петима негови заместници го напуснаха и в момента Лечков управлява само с двама заместник-кметове. Но пак по твърдения на общинари другият любим израз на Лечков бил, че за да управлява, са му достатъчни двама-трима верни хора.   

Империи в империята

Този принцип Лечков спазва и като създава приятелски кръг от няколко фирми, които печелят обществените поръчки на общината за милиони. "Използвайки една много широко отворена вратичка в закона за обществените поръчки - тази за възможността с определени фирми да се сключват рамкови споразумения за дълъг период от време, две фирми и един консорциум спечелиха правото да извършват всякакви строителни дейности - от отводняване и водоснабдяване, през ремонт на различни общински сгради до изграждане на улици, осветление и други благоустройствени мероприятия", казва Андреев. Например гражданското дружество "Стройинвест - Сливен", регистрирано по закона за задълженията и договорите е страна по единия от рамковите договори. То се представлява от Евгений Петков, който в момента управлява и дискотеката в хотел "Империя". Собственици на капитала на дружеството са три фирми -  две от тях на брата на Петков Коста, който е приятел от детинство на Йордан Лечков. Преди да станат бизнесмени, двамата братя ръководеха други заведения на Лечков в града - пицария, сладкарница и бирария, разказват местни жители. Двамата братя държат и сметоизвoзването и сметосъбирането на Сливен (през ДЗЗД "ЛТБ-България" ХГ). Участват и в друг голям проект - газифицирането на града. Последното се случва, след като Лечков игнорира смесеното дружество на общината с "Овергаз" и в комисията по лицензирането на газоразпределителна компания подкрепя "Промишлено газоснабдяване", към онзи момент собственост на застреляния по-късно кюстендилски бизнесмен и бивш собственик на ФК "Локомотив - Пловдив" Александър Tасев. (Фирмата печели лиценза в състезание с италианската "Ачегаз" и "Овергаз" с обещание за най-голяма инвестиция през първите десет години). След смъртта на Тасев основен акционер става Коста Петков. В момента фирмата полага тръбите си за газта заедно с тези за канализацията и ВиК. Част от канализационните проекти са по ИСПА, друга би трябвало да се съфинансира по програма "Околна среда", заради което Лечков предизвика скандала с министър Нона Караджова.

Руси Големанов, общински съветник от ГЕРБ, коментира: "Улиците са разкопани и заради газификацията, подменят се и ел. кабели. Затова господин Лечков беше толкова яростен в това отношение, защото ние сме обещали на хората, а не става." Общински съветници обаче намекват, че причината за "яростта" на кмета по повод отказа за 20% аванс по съфинансирането от екологичното министерство е, че не може да се разплати с фирмите, които работят по проекта. В същото време кметството не е оправило документацията си по проекта и заради това одобрението на тръжните процедури се бави повече от година. 

Не по-малко любопитна е третата фирма в гражданското дружество "Стройинвест - Сливен" - "Булгейт". Зад нея стои дясната ръка на Йордан Лечков - общинският съветник от ГЕРБ Радостин Русев-Радото. Бившият военен и състезател по самбо е изпълнявал общински поръчки за залесяване, финансирани по САПАРД. В момента той е заместник-председател на две ключови комисии в общината - по бюджет и финанси и по опазване на околната среда. Наскоро той прехвърля собствеността си в "Булгейт" на 25-годишния си племенник Мартин Стефанов. Чрез същата фирма младежът участва в собствеността и управлението на други две дружества, спечелили обществени поръчки в града. Едната е "Еко Еу технолоджи", която отговаря за експлоатацията и техническата поддръжка на депото за битови отпадъци в Сливен. А другата е гражданското дружество "Хидросистеми", което усвоява близо 30 млн. евро по проекта на ИСПА за строителство и разширение на канализационната мрежа на Сливен.

Другите две фирми, които имат рамкови споразумения с общината, са "Гради" ЕООД и "Билдинг-ТД" ЕООД. Основната дейност на строителните дружества е започналото мащабно саниране на училища, детски градини и други общински сгради. Според общинския съветник Иван Андреев обаче тази дейност се извършва на завишени цени. Той обясни, че за да се обоснове енергийната ефективност на санирането, има извършен топлинен одит за обектите. В него са заложени цените, при които инвестицията на общината се възвръща за десет години. По думите му обаче фирмите извършват ремонтните дейности на цени, два-три пъти по-високи от посочените в одита.

Това например се случва с ремонта на детска градина "Еделвайс" в Сливен. Според доклада на специализираната фирма, извършила топлинния одит, санирането на сградата ще струва на общината 215 хил. лева с 10-годишен срок на възвращаемост. След това обаче при оглед на обекта представител на общината и представител на фирмата изпълнител подписват протокол, според който сумата нараства на 1.200 млн. лева. "Казахме му - абе, Данчо, ние наново да я бяхме изградили тази детска градина", разказва Иван Андреев.

За нарушения при възлагането на обществените поръчки на Лечков има наложени 11 административни наказания от Агенцията за държавна финансова инспекция. Докладът й от проверката е от месец юни тази година.

Власт и бизнес

Освен че е ангажирана в редица обществени поръчки, "Гради" ЕООД изпълнява и личните проекти на Лечков - изгражда спортен комплекс "Спорт палас", който включва новопостроения хотел "Спорт палас". "Абсолютен конфликт на интереси. Тези фирми са обвързани и с бизнеса на самия кмет. И той с цялата си наглост казва - на мен не ми пука. Съответните органи могат да се поинтересуват коя от тези строителни фирми изгражда също и фамилната къща на Лечков с вид на хотел "Империя 2", възмущава се Иван Андреев.
    
Защитникът на Лечков Руси Големанов има друго обяснение за икономическите обвързаности между фирмите, кмета и общината. "Той е Лечков. Него 100% всички го познават, а той познава по-малък процент. Градът е малък, не е София или Лондон - един се занимава с череши, друг със сливи, трети с таратор. На празненства всички поздравяват господин Лечков, питат го как е. Който и да спечели поръчките, все ще му е приятел. Той с всички е приятел", убеден е Големанов.

Освен че тези фирми са толерирани при възлагането на обществените поръчки, хората в някои от тях са в явен конфликт на интереси както със самия Йордан Лечков, така и с хора от кметския му екип. Съпругът на зам.-кмета по финансовите въпроси Недка Енергиева - Иван Енергиев, до миналата година е бил прокурист в "Гради" ЕООД, а самата Енергиева е била главен счетоводител на фирмата "ММ-9" ЕООД, която е собственик на хотелския комплекс "Империя".

"Не е страшно, че някой е прибрал 20, 30 или 40 милиона, по-страшното е, че се ликвидира здравата конкурентна среда. Тя е условие, без което не може да функционира икономиката в нашата община. Кой инвеститор ще дойде, като разбере каква е нагласата тук и икономическият климат", казва Иван Андреев, единственият, който се съгласи да говори с името си. 

Сливен на концесия

Липсата на хигиена в управлението на Сливен е най-показателна в случая с отдаването на спортния комплекс "Хаджи Димитър" на концесия. В комплекса освен стадион "Юнак" влизат още спортни площадки, тенис кортове, зали за скуош и други. Концесионер е гражданско дружество, в което участват споменатата фирма "ММ-9" със собственик сестрата на Йордан Лечков и "Общински футболен клуб Сливен-2000". Въпреки че се казва общински, клубът е сдружение на частни лица и се управлява от самия кмет (сред управляващите са още зам-кметът Енергиева и председателят на общинския съвет от ГЕРБ Мария Григорова). В същото време футболният клуб получава пари от общината. Имаме информация за поне един договор от 2008, който е за 760 хил. лева. Подписан е от кмета Лечков, бенефициент  е президентът на ФК Сливен Лечков. Според документа община Сливен "осъществява текущ и последващ контрол по разходването на средствата". За да е съвсем нелепо, същият този клуб, финансиран от общината, без да е нейна собственост, участва като акционер (макар и с 5%) в дружеството концесионер на спортния комплекс.

 "Капитал" поиска среща с кмета на Сливен, но той отказа. Изпратихме му въпроси по имейл. Малко след това Йордан Лечков позвъни в редакцията, за да каже, че се обажда неофициално и че не желае да отговаря на "прокурорски въпроси". Толкоз. 


http://www.capital.bg/show.php?storyid=829349



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14622852
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930