Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2009 15:17 - Антон Генов в афера за милиони
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1163 Коментари: 0 Гласове:
1



Българският футболен съдия Антон Генов вероятно се е замесил в афера, от която са спечелени милиони евро, показва проучване на "Дневник". Облаците около него се сгъстиха заради контролата Македония - Канада (3:0), в която определяният доскоро за най-добър рефер отсъди четири дузпи. Македонец, който се определя като най-големия експерт по уреждането на мачове на Балканите, говори за загуби на букмейкърите от милиони евро.

Миналата седмица изневиделица беше спрян нарядът на Генов за мача от Шампионската лига "Динамо" (Киев) - "Барселона", въпреки че по думите на бившия шеф на съдийската комисия Димо Момиров вече били пристигнали осем кашона с екипи. В Македония твърдяха, че е заради разследване на УЕФА за манипулиране на крайния резултат от контролата в Струмица.

В България обаче се правеха, че нищо не е станало, и чакаха официалното становище на европейската централа. То дойде във вторник вечер, когато правата на рефера за ръководене на международни мачове и двубои от Шампионската лига и Лига Европа бяха спрени заради "за неопределен срок" след интервю с него.

В момента тече разследване за участието му в "очевидна нерегламентирана схема за залагания" около въпросния двубой. Преди месец от УЕФА заявиха, че разследват трима топ рефери във връзка с уредени мачове. За този мач конкретно букмейкърите твърдяха, че са приели големи залози за това, че ще бъдат реализирани поне три гола. Друго играно събитие от залозите за този мач е бил броят на дузпите.

Нерегламентираната схема е за наистина сериозни суми. "Дневник" се свърза с човека, описващ себе си като основата на нелегалните залагания на Балканския полуостров, Велибор Джаровски-Джаро. Той е арестуван два пъти заради нелегални залози и по думите му два пъти е стреляно по него от конкуренти заради организиране на такива схеми.

Джаро твърди, че чистите загуби на букмейкърите само от този мач са 5 млн. евро, "а заложените пари със сигурност са доста повече". Медиите в Македония твърдят, че чистата печалба за "заинтересуваните лица" е 8 млн. евро.

Според Джаровски участие в схемата освен Генов имат и хора от Македонската футболна федерация, както и от БФС.

"При такива мачове УЕФА известява съответната федерация, в случая българската, че трябва да бъде изпратен съдия, за да свири конкретната приятелска среща. Всички знаем какво минало има този човек Антон Генов, по какъв начин е придобивал имоти на морето. Той не е изпратен случайно на този мач", коментира Джаровски.

"Аз се съмнявам в Хари Хаджиристески (бел. ред. - президентът на Македонската футболна федерация), че има дейно участие в схемата. Коефициентът при всички букмейкъри в Македония за единица в този мач беше 2.3. Това е изключително висок коефициент, а само в букмейкърските къщи "Джокер" на Хаджиристески той беше спрян и не се приемаха залози. Това според вас случайно ли е", допълни Джаровски.

Съмнителното около целия двубой освен залаганията са и отсъжданията на Антон Генов. В последните минути на двубоя той отсъди четири дузпи - по две за двата отбора, като само македонците реализираха своите, докато канадците ги пропуснаха.

Очевидци на двубоя твърдят, че Генов е измърморил при втората спасена дузпа от македонския вратар: "Точно сега ли намери да пазиш!" "Всяко докосване беше фаул. А дузпите - беше странно, че бяха отсъдени четири дузпи", коментира и селекционерът на Канада Стивън Харт.

"Наистина изглежда странно, че Генов отсъди четири дузпи, но се съветвах с известни съдии, които казаха, че е показал абсолютно еднакъв критерий и няма нищо съмнително в поведението му на терена", заяви президентът на Македонската федерация Хари Хаджиристески миналата седмица за "Дневник".

Тогава той твърдеше, че тези материали са сътворени от "опозиционно настроени местни медии, които искат да го свалят от поста", но се доказа, че наистина УЕФА се е заела със сериозно разследване на случая.

Странните обстоятелства около срещата не приключват само с отсъжданията на Генов. Миналата седмица от македонската телевизия А1 разкриха, че преди мача Генов е бил посрещнат с "лични кючеци на маса, жива музика и няколко девойки за забава", позовавайки се на свои очевидци. "В момента Антон Генов е единствената жертва в цялата ситуация. Но ако реши, може да вземе със себе си всички замесени", завърши Велибор Джаровски.

От БФС отказаха да коментират спирането на нарядите на Генов, тъй като не бяха получили официалното съобщение на УЕФА, цитирано иначе от всички авторитетни световни информационни агенции. В момента няма кой да коментира от съдийските среди, тъй като съдийската комисия беше разпусната в понеделник, а нова ще бъде избрана след Нова година.

В едно от последните си изказвания Генов заяви, че за отменения му наряд за Шампионската лига трябва да се пита БФС и че не е участвал в машинации около мача в Струмица.

Генов беше критикуван наскоро и от шефове на сръбската федерация, които смятат, че реферът е докарал мача Литва - Сърбия (2:1) до победа за домакина. Тогава президентът на федерацията Томислав Караджич заяви, че не е виждал по-некадърен съдия и че никой не може да се гаври с националния отбор на Сърбия, дори и световната тото мафия. В този двубой Генов отсъди дузпа за Литва при 1:1 в 68-ата минута.

Телефонът на съдията беше изключен през целия ден и не беше открит за коментар.

Цялото интервю с Велибор Джаровски-Джаро


http://www.dnevnik.bg/sport/2009/12/16/831359_anton_genov_v_afera_za_milioni/


Тагове:   милиони,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14628391
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930