Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2010 23:46 - Преврат в РЗС сваля Яне от власт
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1039 Коментари: 0 Гласове:
1



Деветимата понастоящем независими депутати от бившата парламентарна група на РЗС, която се разпадна миналия месец след напускането на Марио Тагарински, нямало да присъстват на пленарни заседания след откриването на новата сесия на Народното събрание.

Това стана ясно вчера, след като народният представител от партията на Яне Янев Цветан Цветанов го обяви в избирателния си район Велико Търново. Колкото и да е елементарен ходът на бившите резесисти беше единственият възможен, за да се прикрие поне първоначално разпадът на партията.

Обявено като решение на ръководството, кръшкането от парламента на останалите засега в четата на Яне Янев депутати, е опаковано, като слизане сред хоратаСпоред анализите на опитни политолози това е поредният популистки ход на една популистка партия, каквато е и самата партия "Ред, законност и справедливост". 

Да припомним, че намерението си да абдикира от Народното събрание, Янев намекна още при разпадането на ПГ на РЗС. Тогава той каза, че "може и да "яхне" един от конете си, за да пести държавни средства, но ще продължи да се среща със симпатизанти".

Според него така той щял отново да агитира за изборите, които можело да бъдат и предсрочни. Сега обаче на Янев му се наложи да избърза, защото освен парламентарната група и партията, за която се твърди, че е дело на политическо инженерство, започва да се разпада. Окончателното решение за воаяжите  из страната на хората около Янето е било взето на секретна конференция в Поморие в края на миналата година. Бягството от парламента на останалите от РЗС поставя доста въпроси, които вече пълнят форумите. Ето например какво питат част от симпатизантите, при които отива Яне Янев:
.
***
РЗС бяха много стриктни, нали? Възмущаваха се от отсъствията на Доган и Станишев. Предлагаха затвор за гласуване с чужда карта и отсъстващите да напускат парламента. Сега какво ще правят? Като им взеха кабинета и шефското място в парламентарните групи, тръгват на разходки. Сега ще се чудят какви простотии да измислят, за да оправдават отсъствията си и да привличат медийното внимание. Добре че имат богато въображение...

Нова година, нови палячовщини от Лудото Яне. Няма ли да се намери психиатър в България да го освидетелсва и да го въдворят в Карлуково?

Всъщност търсенето на медийни изяви на хората от РЗС може успешно да бъде прогнозирано. Стана ясно, че деветимата щели да се връщат за дебатите на някои законопроекти. Като например  за изменение на законите за електронните съобщения и за генномодифицираните храни, тъй като ги определят като закони от изключително значение за българските граждани. Което означава най-малкото, че останалите закони не са важни. Ако се следва тази логика, Яне Янев може да предложи и Народното събрание да се свиква само от време на време, за "важните" закони.

Така със сигурност ще може да се изпълни и интересът на хората от кръга РЗС - да се изявяват по медиите, защото само така могат да бъдат забелязвани. И без друго по думите на един от депутатите на РЗС народните представители от неговата формация  намирали за безсмислено присъствието си в залата на парламента.

Разбира се, не е за подценяване въпросът и откъде ще се финансират хората на Яне Янев, тъй като за времето, в което ще отсъстват от парламента, депутатите от партия РЗС няма да вземат възнаграждения. Правилникът предвижда, че ако депутат не присъства на повече от три заседания, се отнемат две-трети от заплатата му.Както става ясно, абдикацията от парламента е зле прикрит опит за отклоняване на общественото внимание от процесите на разпад в РЗС. Затова и се наложи на един от говорителите на Янето да обяснява, че никой нямало да прави преврат в партията. Преврат няма да се прави, но все повече от останалите в РЗС говорят за смяна на председателя Яне Янев

Ако това не стане, една част от РЗС щели да напуснат партията и да търсят друга политическа формация. Разговорите за смяната на председателя явно са усилени, още повече че обявлението на Атанас Семов за намерението му да се оттегли от зам.-председателския пост, се тълкува тъкмо в тази посока. Разбира се, това едва ли би било лична драма за Янето, който е свикнал да прескача от партия в партия. Прочие и редица от останалите деветима също са обиколили доста от формациите на прехода.

Рада Тодорова,

Монитор

http://politics.actualno.com/news_278243.html



Тагове:   преврат,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14620409
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930