Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2010 21:12 - Изборите, които ще проследим през 2010
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 782 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.01.2010 21:12


    Автор: Джошуа Кийтинг | 08 януари, 14:01

От  протестите в Иран до политическите  промени в Япония, националните избори създадоха едни от най-паметните моменти  през 2009г. Ето списък на няколко избори, които ще проследим през тази година.



УКРАЙНА

Вид: Президентски

Дата: 17 януари

Какво ще проследим: до каква огромна промяна могат да доведат 5 години. През 2005 г. настоящият президент на Украйна Виктор Юшченко спечели властта с протести, станали известни като Оранжевата революция, побеждавайки подкрепения от Москва Виктор Янукович. Юшченко обаче имаше много по-малък успех като президент, отколкото като революционер. Слабата икономика и постоянните корупционни скандали превърнаха Украйна в страната с най-непопулярно управление в света.

Президентството пък скара тежко Янукович и Юлия Тимошенко, които на времето бяха близки. И още един странен обрат – Юлия Тимошенко, която преди залагаше на национализма, след изборите е в прекрасни отношения с Владимир Путин и дори се говори, че тя е кандидатът на Кремъл. Намесата на Русия при евентуално оспорване на изборите си е истински сериозен повод за тревоги.

ИРАК

Вид: Парламентарни

Дата: 7 март

Какво ще проследим: след месеци на сектантски битки и партийни скандали, иракският парламент най-после постигна консенсус през декември по избирателния закон. Парламентът ще бъде увеличен до 50 места, така че да се увеличи представителството на Кюрдите, които мислят, че в момента не са справедливо представени.

Най-забележителното  събитие е коалицията, която шиитският премиер Нури ал Малики формира с няколко сунитски партии, за да предотврати евентуални проблеми от страна на шиитските религиозни партии, оглавявани от крайния Муктада ал Садър. Както обикновено, сигурността е проблем, а властите твърдят, че скорошните бомби в Багдат са опит за забавяне на изборния процес. Какъвто и да е резултатът, изборите ще бъдат тест за способността на Ирак да функционира като държава след изтеглянето на американските военни сили.

АФГАНИСТАН

Вид: За законодателни органи и местна власт

Дата: 22 май

Какво ще проследим: след пълния провал на президентските избори през 2009 г., Афганистан получава нова възможност с националните избори за законодателни органи и местни власти. Тези избори обаче могат да се окажат още по-тежко предизвикателство с повече от 3 000 кандидати. Особено тежки ще бъдат изборите в южен Афганистан, разкъсван от насилие. Има опасност измамите и неуспехите на парламентарните избори от 2005 г., комбинирани с разочарованието от президентските избори да попари впечатляващия преди изборен ентусиазъм.

КОЛУМБИЯ

Вид: Президентски

Дата: 30 май

Какво ще проследим: Президентът Алваро Урибе – енергичните му действия срещу нарко-картелите му спечелиха изумителна популярност – се кани да направи поправки, за да промени законовите ограничения и да успее да се кандидатира отново. Ако успее, Урибе, с рейтинг на одобрение почти 70%, ще бъде почти непобедим; трета победа обаче е много вероятно да се отрази на международната му репутация, както и да породи сравнения с Уго Чавес, атакуван за сходна законова промяна. Ако не успее, посоченият от него за наследник - бившия министър на отбраната Сантос – ще бъде фаворит пред лидера на либералната партия Пардо.

ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО

Вид: Парламентарни

Дата: Май

Какво ще проследим: Критикуван за всичко – от действията му по отношение на икономическата криза през непрекъснатите скандали до освобождението на осъдения либийски терорист, - британският премиер Гордън Браун е потресаващо непопулярен, а лейбъристите претърпяха най-ужасната си загуба от 40 години насам на последните местни избори през юни. Ако не стане чудо 12-годишната доминация на лейбъристите в британската политика отива към края си и започва възхода на Дейвид Камерън, лидер на Торите, който се представя като "либерално консервативен", но възгледите му, извън критиките към Браун, остават неясни. Крайно дясната Британска национална партия, която имаше успех на последните местни и европейски избори, също се надява да спечели, заради масовото разочарование от мейнстрийм партиите.

САЩ

Вид: За Конгреса

Дата: 2 ноември

Какво ще проследим: Както всички избори по време на мандата, така и предстоящите за Сенат и Камара на представителите ще бъдат анализирани като референдум върху управлението на Обама. С по-малко места и в двете камари на Конгреса, Републиканците имат интерес да променят ситуацията и да си върнат контрола над Конгреса, но с големите дебати по здравната реформа, климатичните промени, стратегиите в Афганистан, е много вероятно да отбележат точка за сметка на президента. Увеличаването на контингента в Афганистан пък, както и компромисите по здравната реформа, които Обама допусна, настроиха много от собствените му либерални поддръжници срещу него. Ако демократическите кандидати започнат да се дистанцират от Белия дом, това би бил лош знак за Обама през 2012.

Джошуа  Кийтинг е редактор на Foreign Policy.


http://foreignpolicy.bg/show.php?storyid=839525



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584350
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031