Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 08:56 - Йорданка Фандъкова отказа да спре движението по време на протеста " България не е Биг Брадър!"
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1488 Коментари: 2 Гласове:
1



12 Януари 2010 И новите предложения на управляващите за поправки в ЗЕС се посрещат зле от опозицията и неправителствените организации
image

Обединеният щаб на протеста „България не е Биг Брадър!” се чувства задължен предварително да информира медиите и обществеността, че въпреки надлежното съгласуване с компетентните органи получи отказ от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова  за отклоняване на движението по бул. „Цар Освободител”. За нас това е предпоставка за изкуствено натрупване на напрежение между софиянци, шофиращи автомобилите си и протестиращите граждани.
 
 След опита на Министерството на вътрешните работи да сблъска корпоративните интереси на мобилните оператори с изконните граждански права, записани в Конституцията на Република България, този втори опит за предизвикване на конфликт смятаме за проява на саботаж и открито желание да се попречи на свободното право на митинги и демонстрации.

Обединения щаб на протеста „България не е Биг Брадър!” се чувства задължен предварително да информира медиите и обществеността, че въпреки надлежното съгласуване с компетентните органи получи отказ от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова  за отклоняване на движението по бул. „Цар Освободител”. За нас това е предпоставка за изкуствено натрупване на напрежение между софиянци, шофиращи автомобилите си и протестиращите граждани.
 
 След опита на Министерството на вътрешните работи да сблъска корпоративните интереси на мобилните оператори с изконните граждански права, записани в Конституцията на Република България, този втори опит за предизвикване на конфликт смятаме за проява на саботаж и открито желание да се попречи на свободното право на митинги и демонстрации.


ОБЕДИНЕН ЩАБ НА ПРОТЕСТА

ПП Зелените, България е наша, Електронна Граница, Aсоциация общество и ценности, Единна народна партия, БлуЛинк, Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, Гражданска инициатива справедливост, Движение “Гражданско действие”, ПП Земеделски народен съюз, ПП НДСВ, Гражданско движение “Културно-историческо наследство и мемориални паметници”, БИП, “Младежка интернет медия”

И новите предложения на управляващите се посрещат зле

Въпреки заявената готовност на МВР да се откаже от директен достъп до данните на мобилните оператори, новите поправки на ГЕРБ в ЗЕС бяха зле посрещнати от опозицията и неправителствените организации на проведената във вторник обществена дискусия, организирана от вътрешната комисия. Премахването на интерфейс е крачка напред, но не е достатъчно за защитата на човешките права, заявиха опонентите.

Новите предложения предполагат мобилните и интернет операторите да осигурят нон-стоп възможност за достъп до трафичните данни на потребителите си. След предоставяне на подписано от председател на районен съд разрешение, те са длъжни да предоставят исканата информация на МВР в срок от два часа. Ако не спазят този срок, ги заплашва глоба между 30 и 300 000 лв. Ако пък откажат достъп, глобата е между 20 и 200 000 лв.

Мобилните оператори възнегодуваха от абсолютното стоварване на отговорността върху тях. От Мобилтел поискаха финансови компенсации както в Австрия и Франция. Подобно задължение иска инвестиции и нови работни места.

Проблем е и 12 месечният срок, в който операторите трябва да съхраняват исканите от тях данни. Според БСП и ДПС той трябва да се намали наполовина. Христо Бисеров от ДПС обвини управляващите, че се опитват да допишат конституцията, където е записано, че тайната на кореспонденцията може да бъде нарушена само за разкриване на тежки престъпления.

Според поправките обаче МВР ще може да иска данни за разкриване и предотвратяване и на сериозни престъпления. Като такива са изброени близо 30, сред които подготовка за убийство, смърт при непредпазливост, склоняване към блудство, подбуждане към расова омраза, опит за пране на пари, разпространение на порнографски материали и др.

От НПО смятат, че широкият кръг на престъпления ще доведе до драстично увеличаване на исканата от операторите информация. За пример бяха посочени престъпленията срещу интелектуалната собственост.

Александър Кашъмов от програмата "Достъп до информация" обясни, че трябва да се уреди по-добре правото на гражданите да бъдат уведомявани, ако са били обект на проверка, дори с данните им да не е злоупотребявано. Той забеляза и диспропорция между наказанията за операторите и тези за неправомерно използване на данни, за което глобата е до 5000 лв.


http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=2&ct=1&id=21364




Гласувай:
1



1. enige - Данчето още не знае къде и защо се ...
14.01.2010 16:34
Данчето още не знае къде и защо се намира.
цитирай
2. meto76 - Тя си мисли, че е даскалица в сред...
15.01.2010 16:14
Тя си мисли, че е даскалица в среднообразователно училище.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580143
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031