Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2010 12:09 - Преподаватели от Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов перяли пари на Маргините
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4761 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преподаватели перяли пари на Маргините 16.01.2010 10:51 Престъпната схема, в която е замесена Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов, се разследва, разказва в. "Труд"

 

image 
Възпитаници на академията в Свищов

Преподаватели от Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов са прали пари на Маргините, като престъпната схема се разследва в момента от прокурори и експерти от Националната агенция по приходите (НАП), твърди във водещия си материал в. "Труд".

Ръководителите участвали в офшорни фирми с неизяснен произход на капиталите.

Сведенията на разследващите сочат, че доценти и асистенти са били в съдружие в офшорното дружество "Куик Летс" със съпругата на Красимир Маринов-Големия Маргин - Мария Маринова, и на Димата Руснака - Ирена Атанасова.

До тази информация първи стигнали техни колеги от висшето учебно заведение, които преди два месеца скочиха срещу ръководството си.  

"Комисията "Кушлев" е запорирала дяловете на съпругата на Красимир Маринов в скандалното дружество, за да блокира дейността му. Въпреки това обаче е установено прехвърляне на дружествени дялове към офшорната зона. Точно тогава за съдружник е прието "Куик Летс", а капиталът е увеличен от 5000 на 1 млн. лева", обясняват преподавателите.

Те са засекли редица съвпадения в регистрациите на фирмите на преподавателите и на "Куик Летс": еднакви са адресите им в София, както и в американския щат Делауеър, и ги представляват едни и същи адвокати в САЩ и у нас.  
още по темата image Министър Попова: Проблемът "Красьо" още не е разрешен image 6 | image5640 Процесът срещу Маргините отново в ход image 16 | image7748

По данни на сезиралите прокуратурата у нас дружествата се обслужват от счетоводител, който е възпитаник на академията. Той е завършил финансов мениджмънт през 2007 г. заедно с бизнесмена и докторант от учебното заведение Красимир Георгиев-Красьо Черничкия, станал скандално известен като "
кадровик" на Висшия съдебен съвет.

Негов научен ръководител е именно ректорът на академията доц.
Величко Адамов. Името му нашумя именно когато снимките му с Красьо се появиха в пресата, а по-късно покрай сигнали, че ремонтът на студентските общежития е бил възложен на фирма, приближена до възпитаника му.    

Според разкритията на останалите преподаватели адвокатите, които защитават Маргините, са адвокати и на офшорните компании. Предоставени са и справки за нотариусите, с които работят дружествата.  

Обект на разследване е също застрахователна компания, в която една от офшорките има акционерно участие. На проверяващите са предоставени данни за регистрирани четири фирми на името на докторанти и асистенти. 

Предполага се, че са това са "кухи" структури, които не извършват търговска дейност, а целят да разделят огромния оборот от недекларирани печатани и разпространявани учебници, които студентите са задължавани да купуват.  

В края на 2009-а срещу ректорското ръководство на свищовската академия заваляха жалби и сигнали до премиера и други висшестоящи инстанции. В Окръжната прокуратура във Велико Търново бе образувано досъдебно производство.

По инициатива на обвинителите материалите бяха изпратени във Върховната касационна прокуратура, откъдето ги прехвърлиха в Софийската градска прокуратура. Разследването е възложено на специализирани групи.


http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2706051


Тагове:   академия,


Гласувай:
3



1. анонимен - Interesting, thanks
13.09.2011 05:47
Excellent article. I'm struggling with several these issues.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14621576
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930