Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2010 13:39 - Прокурорите пак подгониха Георги Гергов
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1111 Коментари: 1 Гласове:
0



10 Януари 2010 Проверяват създаването на Пълдинтур инвест и сделката за Пловдивския панаир
image
Георги Гергов

Още преди две седмици пловдивската прокуратура е поискала писмени обяснения от кмета Славчо Атанасов за общата фирма на общината и скандалният бизнесмен „Пълдинтур Инвест”. За пореден път на проверка е подложена и „странната” сделка за Пловдивския панаир.

Ново разследване притесни крупния бизнесмен Георги Гергов в дните около Коледа и Нова Година. Пловдивската прокуратура проверява начина, по който е създадено смесеното публично-частно дружество „Пълдин Туринвест”. Акционерното дружество стопанисва редица апетитни имоти в Стария Пловдив и е мажоритарен собственик на „Международен панаир Пловдив” АД.

Преди Коледа прокуратурата е поискала писмени обяснения от кмета на Пловдив Славчо Атанасов за условията на учредяване на смесеното дружество „Пълдин Туринвест” през 2006 г.

Тогава кмет на града беше д-р Иван Чомаков.

В петък Славчо Атанасов съобщи, че вече е готов с отговора си на питането на прокуратурата. Той припомни, че по това време е бил районен кмет на Тракия и няма отношение към сделката, макар тя да е гласувана в Общинския съвет и с гласовете на ВМРО, чийто член е пловдивският кмет.

От създаването на дружеството Общината не е получила нито стотинка дивидент от публично-частното дружество, а то уж беше създадено, за да подпомага социалните програми на градската управа.

Според обяснението на Атанасов безпомощността на общината да защити интересите на гражданите се дължи на скандалния договор, изготвен от кмета Чомаков и гласуван от предишния общински съвет.

Припомняме, че бездействието на екипа на Славчо Атанасов по повод дивидентите от смесеното дружество станаха причина съветникът от ДСБ Даниела Желязкова да обвини кмета, че разпъва политически чадър над олигарха.

Както Bulgaria News вече писа, това дружество е учебникарски пример за задкулисна приватизация в ущърб на гражданите на втория град в България. В него бизнесменът апортира имоти в курорта „Слънчев ден” край Варна и хотел „Санкт Петербург” в Пловдив, а община Пловдив – атрактивни къщи в архитектурния резерват Старинен Пловдив.
След това, чрез

класическа схема за увеличаване на частния капитал в „Пълдин Туринвест”,

Гергов придоби над 75% от смесеното дружество, а делът на общината се стопи до по-малко от 25%. Междувременно чрез сделка, окачествена от министър Трайчо Трайков като „странна”, „Пълдин Туринвест” получи даром от държавата миноритарен дял в най-голямото изложение на Балканите – международния панаир в Пловдив.

Две години по-късно, през 2008-ма, чрез поредица юридически процедури и изкупуване на дяловете на частни реститути, контролираното от Гергов дружество стана мажоритарен собственик на международния панаир и в момента държи 51% от капитала. В края на 2008 г. Георги Гергов купи и пловдивската телевизия „Евроком България” и за благодарност назначи бившия вече кмет Чомаков за управител на дружеството.

След няколко месеца „Евроком” стана Нова българска телевизия (NBTv), а малко по-късно олигархът започна да издава и вестник „Новия Глас” – опит за възобновяване на най-големия местен вестник от времето на социализма „Отечествен глас”.  Заговори се дори, че Гергов преговаря със Степан Ерамян за придобиване на мажоритарен дял в най-големия извънстоличен вестник „Марица”.

 Според запознати обаче медийната „империя” на бизнесмена е колос на глинени крака, защото в края на декември от телевизията и редакцията на вестника са уволнени близо 30 журналисти. Обяснението било, че се налагат рестрикции поради липсващите приходи от реклама.

Съкращения са направени и в Панаира – уволнени са около 150 души, като изцяло е ликвидиран отдел „Маркетинг и реклама”.

За всичките години откакто Гергов управлява двете дружества „Пълдин Туринвест” и „Международен панаир Пловдив" нито Общината, нито Държавата са получавали дивиденти от участието си в тях

- цялата печалба е реинвестирана според решенията на Общото събрание на дружеството. Както Bulgaria News вече писа тези решения са оспорвани от министъра на икономиката Трайчо Трайков, който месец след влизането си в ъв ведомството  обяви, че ще заведе дело срещу Пловдивския панаир за неизплатени 1,3 милиона лева дивиденти, натрупани през времето, когато дружеството е било преобладаващо държавно.

Министърът назначи специална комисия, която да провери „странната” сделка и обеща редовно да информира медиите за дейността й, но засега съществена промяна на статуквото няма, въпреки проверките, които НАП, Икономическа полиция и прокуратурата направиха на фирмите на Гергов в края на миналата година .

Вероятно сегашното разследване има връзка със сигнала, подаден още през октомври лично до министър Цветан Цветанов и отнасящ се до действията на бизнесмена около придобиването на панаира. Самият Гергов тогава коментира, че било нормално прокуратурата да прави проверки на българските фирми. Той не се притеснявал, защото всичко било документално изрядно.

Месец след първите проверки Пловдивската обществена телевизия „Тракия” излъчи запис, на който служител на Икономическа полиция обяснява какво е открил при проверката на скандалната приватизация на Панаира. Според него изводите от разследването били  изпратени на Цветан Цветанов шест седмици по-рано и че доказват по-скоро обратното –

документите на дружествата, управлявани от Гергов, съдържат факти за „крупни злоупотреби”, извършени при приватизацията.

Според служителите от Икономическа полиция в града край Марица той си е послужил с документи с невярно съдържание, а оценките на апортните вноски, с които е увеличаван делът на фирмите на Гергов в публично-частното дружество "Пълдин Туринвест", са завишени от 10 до 100 пъти. Освен това е укрил данъци в особено големи размери.

 В доклада подробно се описва схемата за „превземане” на бившето държавно дружество "Международен панаир Пловдив" и се посочват сделките, които Министерството на икономиката, енергетиката и туризма би могло да обяви за несъстоятелни в случай, че реши да си върне мажоритарния дял.

Месец след излъчването на записа непотвърдена информация на източници от Пловдив гласеше, че пропялото ченге е било заплашвано от олигарха, който казал, че „ще му спре часовника” заради разкритията му пред камера.

Bulgaria news


http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=2&ct=62&id=21345




Гласувай:
0



1. анонимен - ама айде бе прокурорите хванете го най-после :))
17.01.2010 16:07
отегчихме се от тая простотия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580492
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031