Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2010 15:14 - Барозу приветства бързата номинация на Кристалина Георгиева
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 953 Коментари: 0 Гласове:
1



Барозу приветства бързата номинация на Кристалина Георгиева 19 януари 2010 / News.dir.bg Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу беше информиран за оттеглянето на госпожа Румяна Желева като кандидат за европейски комисар.
Председателят на ЕК напълно уважава това лично решение на госпожа Желева, се казва в изявление, разпространено от пресслужбата на Европейската комисия и цитирано от БТА.

Същевременно Барозу е бил информиран от българския премиер Бойко Борисов за намерението му да предложи
Кристалина Георгиева, която сега е вицепрезидент на Световната банка, за член на Европейската комисия. Председателят на ЕК в най-скоро време ще се срещне с г-жа Георгиева, за да реши дали приема да бъде издигната кандидатурата й за европейски комисар.

Председателят на ЕК приветства бързата реакция на българското правителство във връзка с тази ситуация. Процесът по встъпване в длъжност на новата Европейска комисия сега трябва да продължи и ще приключи възможно най-бързо, се казва в изявлението на Барозу.

Междувременно СДС настоя за обществено обсъждане за новия еврокомисар на България. Това каза на пресконференция в централата на партията Мартин Димитров, предаде БТА. По думите му управляващите първо трябва да убедят българското общество, че издигнатата кандидатура е най-правилната и едва тогава да я предложат за обсъждане в Европейския парламент.

Втори път не трябва да си позволим каквато и да е грешка, сега ситуацията е наистина много отговорна, допълни Димитров. Той допълни, че в такава ситуация се вади шампион, защото иначе ще продължат интригите.

Той каза в отговор на журналистически въпрос, че СДС не е оттеглил кандидатурата на Надежда Михайлова за еврокомисар, която беше издигната преди няколко месеца. Не коментирам слухове, каза Димитров по повод новината за номинацията на Кристалина Георгиева.
Единствено мога да кажа, че имам много добри впечатления от Кристалина Георгиева, по този начин Димитров отговори на журналистически въпрос дали е възможно тя да бъде предложението на България за европейски комисар (към момента няма официално съобщение от Министерския съвет за номинацията на Георгиева - бел.ред.). Мартин Димитров допълни, че познава Георгиева като много добър макро- и микроикономист. Той посочи, че един човек дори и да е много компетентен в дадена област, не означава, че може да се занимава с всичко в държавата.

Самата Надежда Нейнски (бивша Михайлова) заяви по отношение на новата кандидатура на Кристалина Георгиева, че "аз не я познавам лично, но от биографията й личи, че е много сериозен човек и икономист със сериозни професионални качества. Надявам се, че тя ако бъде номинирана и утвърдена ще съумее наистина да подобри имиджа на България и да ни върне там, където заслужаваме да бъдем сред престижните държави”, предаде "Фокус".


http://dnes.dir.bg/2010/01/19/news5722149.html

http://money.ibox.bg/news/id_755520926



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14627249
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930