Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2010 11:12 - Републиканец спечели мястото на Едуард Кенеди в щата Масачузетс - началота на края на Ерата Обама
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1215 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.01.2010 19:27


Републиканец спечели мястото на Едуард Кенеди  

imageРепубликанецът Скот Браун победи на извънредните сенатски избори в щата Масачузетс.

След обработката на 62% от бюлетините кандидатът на републиканците води пред демократа Марта Коукли с 53 срещу 46%.

Браун спечели поста на легендарния демократ Едуард Кенеди, преизбиран на него в продължение на 47 години. Кенеди почина миналата година след заболяване.

Кандидатът на демократите Марта Коукли призна загубата си, а резидентът Барак Обама поздрави вече победителите.

Изборите в Масачузетс могат да се разглеждат и като оценката на избирателите за първата година на управление на Барака Обама. Днес се навършва точно една година от влизането на Обама в Белия дом.

Поражението на демократите именно в този традиционен за тях щат е сериозен удар върху политиката на Барак Обама, тъй като поставя на риск реформата в здравеопазването, която е приоритет и основна задача за първата година от управлението на президента.

Победата на републиканците ще наруши мнозинството от 60 срещу 40 гласа в Сената, необходимо на демократите за еднолично приемане на законопроекти.

Изборите изненадаха дори и анализаторите, тъй като щата Масачузетс се счита едва ли не за семейна привилегия на клана Кенеди.

Може би и заради това предизборната кампания на Марта Коукли беше изключително вяла и опонентът й спечели общественото мнение. Миналата седмица лично Барак Обама беше в Бостън, за да окаже подкрепа на Коукли, но явно и това не успя да наклони везните в полза на демократите.

Коментатори отбелязват, че в следващите месеци тепърва ще се усложнява ситуацията за Барак Обама, тъй като вече повече от половината американци започват да се съмняват, че той ще успее да изпълни своите основни обещания.


http://news.ibox.bg/news/id_140263504

„Хората не искат да плащат трилионите долари за здравеопазване, които правителството се опитва да ги принуди да дадат. Демократите си мислеха, че сенаторското място на Масачузетс е тяхно, но грешаха - то е на американския народ. Мислеха си, че не могат да загубят, но вие им показахте колко са бъркали," заяви в победната си реч Браун.


http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=42377:47-&catid=81:2008-09-17-19-42-59&Itemid=129


Демократите могат да загубят в Масачузетс след 57 години

От Дневник
Последна промяна в 10:38 на 19 яну 2010, 1123 прочитания, 29 коментара   image

В опит да гарантира победата на демократите Барак Обама лично агитира в щата през уикенда


От 57 години насам - от деня, в който през 1952 г., Джон Фицджералд Кенеди става сенатор от демократите за Масачузетс, на мястото му в щата не е сядал републиканец. Когато Кенеди става президент, той предава поста на брат си Едуард (Тед) Кенеди, който до смъртта си през лятото на 2009 г. изпълнява длъжността. Десет след появата на Тед Кенеди в Сената, през 1972 г., е и последният път, когато републиканец бива избран на второто сенаторско място в Масачузетс. За тези 20 години щатът единодушно е обявен от американските политолози, социолози и гласоподаватели за "най-либералния в САЩ" и за сигурна позиция на влиянието на Демократическата партия. През 2008 г. на президентските избори за кандидата на демократите Барак Обама от Масачузетс дойдоха 26 електорални гласа.

Всичко това обаче може да се промени след утрешните частични избори в щата, където ще се реши кой да поеме овакантения от Тед Кедени сенаторски пост.

Повечето наблюдатели все още смятат, че Марта Коукли, кандидатът на демократите, е сигурният победител. На това се надяват и от Белия дом, за да може реформата в здравеопазването, огромен законопроект, който се подготвя, откакто Обама стъпи в длъжност, да бъде разгледан и одобрен от Сената с нужните за мнозинство 60 от общо 100 гласа. Броят на гласовете е необходимото условие, за да успее администрацията на Обама да прокара новия закон без процедурни спънки и републиканска съпротива.

56-годишната Коукли, щатски прокурор, се надява да се прочуе като първата жена сенатор в Масачузетс и за първи път след 1997 г., когато беше основен обвинител на британска бавачка, убила повереното й дете, отново е в центъра на медийното внимание. Дали обаче заради правописната грешка, с която името на щата се появи в много материали от предизборната й кампания, или заради "скования" начин, по който според проучванията на общественото мнение изглежда на екрана, тя започва да губи позиции дори сред най-верните си привърженици. Ако през ноември според проучвания на Бостънския университет в Съфък Коукли води с 31%, сега в последния ден от кампанията конкурентът й от републиканската партия Скот Браун я е изпреварил с 4 пункта.

Загубата на Масачузетс като демократска крепост може да промени баланса в Сената - т.е. да промени начина, по който решенията на Барак Обама биват приемани, съответно одобрявани или отхвърляни. Най-сигурното за партията сенаторско кресло в САЩ изглежда застрашено, а дори не се знае колко избиратели ще привлече Браун в последния момент. Дейвид Палеологос, директор на Центъра за политически проучвания в Съфолк, смята, че Браун "е успял да спечели дори убедени демократи" и част от доскоро твърдите привърженици на партията този път ще я предадат.

Като основна причина може да се изтъкнат двете най-слаби звена в политиката на управляващите - неяснотите в здравна реформа и високата безработица в страната. Демократите са изпаднали в паника. Посещение в Масачузетс направи дори Бил Клинтън. Той изнесе дълга реч в Бостън въпреки натоварения си график, след като беше избран за специален пратеник на ООН в Хаити заради катастрофалното земетресение от миналата седмица. Бившият президент напомни, че Масачузетс е мястото, от което започват Войната за независимост и революцията в САЩ като борба с "онези, които злоупотребяват с властта си". После добави: "Съгласни ли сте Масачузетс сега да премине в ръцете на същите тези злоупотребяващи?", явно имайки предвид републиканците.

Страховете в демократическия лагер издава решението на предизборните стратези във Вашингтон да налеят между 300 000 и 500 000 (според Ройтерс) долара в изпълнена с отрицателни епитети и оценки рекламна кампания, свързана с отрицателното отношение на Скот Браун към аборта и хомосексуалността. По данни на агенцията двама мениджъри от този щаб са били изпратени в Масачузетс, за да помагат на местния клон на Демократическата партия в предизборните дейности. Независими социологически агенции смятат, че стратезите не могат да се преборят с Браун в най-силната страна на неговата програма: критиката на здравната реформа и предлаганите републикански алтернативи, които при негова победа биха могли по-лесно да достигнат до Конгреса.

Ако Коукли загуби, причините няма да са изцяло политически. Мнозина определят 50-годишния адвокат и запасен полковник Скот Браун като фотогеничен и харизматичен, с чар, на който човек лесно се поддава. Смята се, че в американското общество имиджът е високо ценен. А за обикновения човек имиджът, който Браун си създава, определяйки се като "саможив човек, който се разнася насам-натам с пикап", изглежда твърде привлекателен. Кампанията на Браун вече се изучава от партийните стратези на управляващите като образец. За консервативно настроените е невероятно, че в "най-либералния щат на САЩ" някой успява да спечели привърженици, след като акцентът на програмата му са не данъците или образованието, а критиката на здравната реформа.

Макар аналитиците все още да вярват по-скоро в победата на демократите, те са съгласни, че и най-лекото им поражение би било представено впоследствие като начало на републикански възход.

Тази вечер ще бъде последният телевизионен дебат между Коукли и Браун, а утре избирателите се насочват към урните.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/01/18/844076_demokratite_mogat_da_zagubiat_v_masachuzets_sled_57/




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617669
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930