Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2010 09:47 - Върховният съд на САЩ премахна тавана върху предизборните дарения на частни корпорации, Обама удари банките на Уолстрийт
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1351 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 24.01.2010 17:45


Върховният съд премахна тавана върху даренията, с които частни корпорации могат да финансират предизборни кампании image 

Президентът Барак Обама и кандидатката на демократите за сенатор от Масачузетс Марта Коукли

Върховният съд на САЩ премахна ограниченията върху размера на даренията, с които частни корпорации могат да финансират предизборни кампании, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това създава предпоставки за вълна от спонсорирани от компании предизборни клипове преди предстоящите тази година избори за Конгрес.

Съдът отмени две свои решения от 1990 г. и 2003 г., които поставяха таван на паричната подкрепа от крупни бизнесмени за кандидати на федералните и местни избори. То може да предизвика съществени промени в разпределението на силите в американската политическа система.

Според представители във Вашингтон решението на съда дава възможност на крупните бизнесмени да оказват влияние върху изборния процес в свой интерес.

Решението бе прието с пет гласа "за" и четири "против". Според Върховния съд ограниченията противоречат на американската конституция, която гарантира свободата на словото.

Съгласно решението отсега нататък частният бизнес има право да финансира реклами, които открито подкрепят определен политик.

Правителството може да регулира корпоративната политическа реч, но не може да забранява тази реч напълно, заяви съдия Антъни Кенеди от името на съдебния състав. По думите му "не съществуват никакви основания властите да ограничават разходите на корпорациите за финансиране на федерални предизборни кампании".

Съдия Джон Пол Стивънс, който бе против решението, предупреди, че то "може да урони порядъчността на избираемите длъжностни лица в страната".

Съдът отмени и ограничения от 2002 г., които не позволяваха на компании, профсъюзи и неправителствени организации да финансират политически кампании 30 дни преди избори.

Законодателството бе преразгледано по искане на консервативната неправителствена организация "Ситизънс юнайтед", автор на документален филм, критикуващ Хилари Клинтън.

Филмът трябваше да бъде показан по кабелна телевизия по време на президентската кампания през 2008 г., когато Клинтън бе кандидат на Демократическата партия. Федералната избирателна комисия обаче забрани излъчването му с мотива, че филмът е политическа реклама - дейност, с която "Ситизънс юнайтед" като юридическо лице няма право да се занимава.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2719251

 

още по темата Между политика и бизнес има сива зона image 0 | image408





Обама удари банките на Уолстрийт с революционни ограничения


    image

Фотограф: Reuters

 

      image

Обама продължава да затяга регулациите във финансовия сектор -


Трише призова банките в Европа да заделят по-големи провизии -




Американският президент Барак Обама атакува банките на Уолстрийт като предложи да им се забрани да търгуват за собствена сметка и да инвестират в хедж фондове и фондове за дялов капитал.

Вестник "Файненшъл таймс" веднага определи предложената регулация, като най-сериозната от времената на Голямата депресия.

Целта й е да ограничи значителният риск поемат от финансови институции, за който в последствие се налага да плащат данъкоплатците.

"Макар финансовата система да е много по-силна днес в сравнение с преди една година, тя все още работи според същите правила, които за малко не я разрушиха", казва Обама в четвъртък вечерта, когато представи предложенията си за финансови регулации, подкрепен от настоящия си съветник и бивш председател на Федералния резерв Пол Волкър.

"Американският данъкоплатец никога повече няма да става заложник на банка, която е твърде голяма за да фалира", допълва Обама, цитиран от "Блумбърг".

http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/01/22/846135_obama_udari_bankite_na_uolstriit_s_revoljucionni/


Фондовият пазар болезнено реагира на предложенията на Барак Обама за нови ограничение в банковия сектор в САЩ.

 

Индекс Dow Jones затвори с 2 пункта намаление, което това е най-ниския показател от октомври миналата година. Падна също и курсът на акциите на най-големите американски банки Goldman Sachs, JP Morgan и Bank of America.

В изявление Барак Обама заяви, че е готов „да води сражение" с банките, но да наложи нови ограничения върху тяхната дейност. Целта им ще бъде да се намалят операциите в рисковите сфери.

"Американските данъкоплатци никога повече не трябва да бъдат заложници на банките", обеща президентът.


http://news.ibox.bg/news/id_853576002




Тагове:   сащ,


Гласувай:
1



1. meto76 - Чак сега Обама и Демократическата ...
22.01.2010 09:49
Чак сега Обама и Демократическата партия ще загубят изборите.
цитирай
2. анонимен - Tед Кенеди!
22.01.2010 13:40
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613203
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930