Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2010 13:51 - Обама в първата си годишна реч пред Конгреса - видео
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1414 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 28.01.2010 23:29


   
    Икономиката и заетостта - приоритет за САЩ през 2010 година
28 Януари 2010

image


Американският президент Барак Обама определи като приоритет за САЩ през 2010 година създаването на нови работни места. В първата си годишна реч "За състоянието на съюза" пред двете камари на Конгреса Обама посочи, че "иска незабавно на бюрото си законопроект за заетостта" и предложи допълнително намаляване на данъците за средната класа и данъчни облекчения за средните предприятия, които разкриват нови работни места или увеличават заплатите, съобщиха световните агенции в четвъртък.

 

"Хората нямат работа. Те страдат. Те се нуждаят от помощта ни. И аз искам незабавно на бюрото ми законопроект за заетостта. Един от десет американци все още не може да си намери работа. Много бизнес сектори са затворили. Малките градове са ударени особено тежко", каза американският президент.

 

Обама обеща по-строга регулация на финансовия сектор. Той посочи, че големите банки, които са се възползвали от помощта, са били същите, които са предизвикали кризата. Президентът обаче е застанал зад плана за спасяване на финансовия сектор, за да стабилизира пазарите и да предотврати по-тежките последици за заетостта и сектора на жилищата.

Обама заяви още, че целта му не е да наказва банките, а да защити американската икономика. Той съобщи, че няма да подкрепи намаляването на данъците за петролните компании, управителите на фондове и служителите, които печелят над 250 000 долара на година.

Президентът съобщи, че ще предложи тригодишно замразяване на финансирането на някои правителствени програми и че предвижда за пет години износът на САЩ да бъде удвоен. Той предложи още да бъде ограничена дейността на лобистите и степента на влиянието им в политиката на високо ниво. Той каза още, че няма да се откаже от здравната реформа и "няма да предаде" американците, които всекидневно губят медицинските си застраховки.

Обама, който наследи финансова криза и войни в Ирак и Афганистан от администрацията на Буш, призна че е направил грешки и че първата му година в Белия дом е била трудна.

Очаквано Обама акцентира върху успехите на своята администрация в усилията й да изведе страната от икономическата криза. Той каза, че "най-лошото вече е минало", но САЩ все още "се сблъсква с големи и сериозни предизвикателства".

Президентът изрази увереност в успеха на съюзниците в Афганистан въпреки тежката обстановка и заяви, че войските на САЩ в Ирак ще се приберат у дома до август. Той призова още Конгресът "най-сетне да отмени" закона, принуждаващ хомосексуалистите в армията да крият сексуалната си ориентация.

"Въпреки трудностите, нашият съюз е здрав. Ние не се предаваме", заяви Обама.

Вестник "Вашингтон пост" коментира, че Обама е преработил дневния си ред около една-единствена централна задача - продължаването на крехкия процес на възстановяване на националната икономика. Той се е концентрирал върху новите работни места, отреждайки си ролята на защитник на средния американец.

Политическите боричкания през изтеклите 12 месеца обаче и особено стъписващият разгром на кандидат от партията му на изборите за сенатор миналата седмица в Масачузетс оставиха на заден план неговата здравна инициатива поне временно. Предизвикателството за него тази нощ бе да възстанови доверието и да утвърди водачеството си, отбелязва изданието.

В резултат американците чуха не така пристрастно, по-концентрирано и отговорно отношение към главната им тревога - икономиката и работните места. Обама всъщност даде по нещо на всекиго - на моменти помирителен и отстъпчив, в други - войнствен - обръщението доста наподобяваше предизборна реч, само че по-дълга, коментира още "Вашингтон пост".

Британският вестник "Гардиън" отбелязва, че необичайното за подобно слово е, че темата за външната политика почти е отсъствала. Тя се е изчерпала само в пет минути от продължилото около час обръщение, като засегнатите въпроси са били борбата с Ал Каида и подходът към ядрените програми на Северна Корея и Иран. Нямаше и дума за безуспешния опит за възобновяване на близкоизточните мирни преговори, посочва вестникът.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=161218

http://www.whitehouse.gov/blog/2010/01/27/putting-washington-service-middle-class

Цялата реч за състоянието на съюза на английски език.

http://www.whitehouse.gov/the-press-office/remarks-president-state-union-address






Гласувай:
2



1. анонимен - поздравления
28.01.2010 14:24
дано истинските стойности започнат да се ценят и у нас и да изхвърлим от употреба всички фалшификати
Сн С
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580656
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031