Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2010 11:29 - Телевизия АРД хвали Кристалина Георгиева
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1591 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2010 12:00


Телевизия АРД хвали Кристалина Георгиева     image  Кристалина Георгиева - с внушителна биография     В навечерието на изслушването в Европарламента на новата българска кандидатка за еврокомисар Първа германска обществена телевизия АРД подготви портрет на Кристалина Георгиева с автор Йорг Паас. Ето какво се казва в него:    

 

Трябва ли въобще да я изслушваме преди да я одобрим! - сигурно би възкликнал всеки евродепутат, след като преди това се е запознал подробно с биографията на Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка и българска кандидатка за еврокомисар. Защо още отначало България не издигна кандидатурата на тази самоуверена и вдъхваща респект жена, вместо да предлага напълно некомпетентната и недорасла за такъв пост бивша външна министърка на страната Румяна Желева, която се изложи на европейската сцена.

image
  Този път премиерът успя да убеди Кристалина Георгиева

Ценена, успешна, търсена

Може би отговора трябва да търсим в това, че Кристалина Георгиева не бе свободна, за да бъде номинирана, може би тя е била напълно удовлетворена от работата си във Вашингтон, която не е мислела да напуска, както уверяваше още миналата година, когато беше спрягана за финансов министър на България. След безславното оттегляне на Румяна Желева изникна спешна нужда от нов и надежден кандидат, който да спаси външния имидж на България. Така се стигна до нов опит на премиера Бойко Борисов да убеди Кристалина Георгиева - този път с успех. Самият Борисов вярва дълбоко в способностите на новата кандидатка и казва дори, че като ниво и качества Георгиева превъзхожда всички останали кандидат-еврокомисари.

Кристалина Георгиева е първата източноевропейка, изкачила се толкова нависоко в етажите на Световната банка. След завършване на висшето си икономическо образование тя започва работа в Софийския университет, следват покани за лекции в Йейл и Харвард, както и в Лондонското училище по икономика. В Световната банка тя постъпва на работа през 1993 година като експертка по екология и устойчиво развитие, по-късно се профилира като експерт за Централна Азия и Русия. Това много би облекчило работата й на новия пост в Брюксел, смята самата Георгиева, допълвайки, че председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозо цени високо богатия й опит в областта на международното сътрудничество.

Шанс за имиджа на България навън

image
  С богат опит

В новата Еврокомисия Кристалина Геогиева ще отговаря за хуманитарната помощ и реакцията при кризи - един новосъздаден ресор в Комисията, окачествен от опозицията в България като маловажен и незначителен. Не е съгласна с това Кристалина Георгиева. Тя уверява, че много от страните-членки виждат именно в този ресор едно от лицата на ЕС. А в очите на онези, които разчитат на такава помощ, например хората от Хаити, няма по-важен ресор от този.

В родината си Кристалина Георгиева е малко позната. За първи път името й започна да се споменава в предизборната кампания за парламентарните избори миналото лято. Бъдещата си дейност в Брюксел тя смята да посвети на подобряването на имиджа на България в чужбина.

 

АРД/ЙП/ЕЛ/Б

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5178149,00.html


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5174622,00.html



Тагове:   телевизия,


Гласувай:
0



1. анонимен - СТРАХОТНО ПРЕДСТАВИЯНЕ
13.02.2010 21:45
МНОГО ХАРЕСВАМ КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ГОРДЕЙА СЕ, ЧЕ Е БЪЛГАРКА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580534
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031