Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2010 11:12 - Соня Колтуклиева: Илия Павлов имаше връзка с дъщерята на Костов
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 10155 Коментари: 10 Гласове:
1

Последна промяна: 05.02.2010 12:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Соня Колтуклиева: Илия Павлов имаше връзка с дъщерята на Костов. 07 март 2008 | 11:23

Соня Колтуклиева е сред най-известните български журналистки, отразяващи икономическите групировки през 90-те години. Нейното предаване по БНТ „Партньорство за бизнес" години наред се радва на широка полулярност. Соня е единствената, която прави интервю с Васил Илиев, както и филм за Г-13. Днес Колкутлиева се занимава с туризъм и има просперираща Пи Ар компания. Тя е говорител на Асоциацията на инвеститорите в туризма. Пред нас тя се съгласи да де интервю и да разкаже пикантната история на Г-13 - митичната Конфедерация на едрите бизнесмени, създадена точни преди 15 години - през 1995г.   

-  Защо се провали Г-13?
- Емил Кюлев стана причина да се разтури Г-13. Завидя на „Мултигруп" за цесията на „Химко", сътворена от синдикалния лидер Радослав Ненов, и както се мълвеше - отишъл при премиера Беров да иска разваляне на сделката. Тръгнаха слухове, подозрения, обвинения и „братството" се пропука отвътре... Илия Павлов наистина беше много алчен Искаше да бърка в кацата с мед на всеки успешен бизнес. Омагьоса Рем Вяхирев, който му гостуваше в неговия дом край Вашингтон, и успя да отмъкне част от супер печелившия бизнес на „Трон" с „Газпром" Кюлев беше другият мълчаливец в компаниите от медените месеци на Г-13. И той като Васил Божков не пиеше и общо взето се опитваше да остане незабележим. Не че някой можеше да се вреди да вземе думата от Красимир Стойчев и Младен Мутафчийски. Те бяха много близки, преди Стойчев да стане пръв приятел на премиерското семейство Иван и Елена Костови и да започне да прецаква старите партньори. И двамата бяха много забавни, Младен - хапливо ироничен, Краси - лъчезарно заядлив. Най-симпатичен в общуването и еднакво добре приет от всички беше Борислав Пионисиев.
Тогава на мода сред купонджиите от Г-13 бяха „Севастопол", 3 нощният бар на Японския, несъществуващият отдавна ресторант „Империал" на ул. „Иван Вазов", ресторантът в хотела на Горна баня, стопанисван от прочутата ресторантьорска двойка Цеца и Иван (които от години вече държат българския ресторант в „Кемпински хотел Зографски") - при тях обичаше да ходи и покойният Андрей Луканов. В Горна баня и в един приземен ресторант на „Кърниградска" се редяха списъците на първите демократични правителства. Депутати и бизнесмени плетяха интриги в хотел „София", в една зала, наречена „Юг" по подобие на заседателните зали „Изток" и „Запад" в Народното събрание. Доста се забавлявахме с една история, която разказваше Ангел Първанов - той, като президент на „Трон", и Емил Кюлев, като шеф на Туристспортбанк, отишли на бизнес преговори в Москва. Както си му е редът, домакините ги поканили на руска баня. Излезли всички от кабинките, загърнати с по един пищимал, само Кюлев - в костюм и с вратовръзка. Ангел му казал: „Стига бе, Емо, не се излагай, как ще влезеш така в парната баня". Кюлев му отговорил: „Няма да се съблека, това не отива на един банкер. „Хайде стига, бе, какво се правиш на интересен - контрирал го Първанов, я не се дръж като че ли си второ поколение банкер, а не второ поколение полицай", и му припомнил славното им милиционерско минало, когато клечали няколко нощи в засада край дома на чейнчаджията Дилян Дорон, превърнал се по-сетне в една от най-комичните фигури на постсоциалистическа България... Емил Кюлев беше пословично стиснат поне в първите „демократични" години. Тогава най-славните купони във финансовите среди ставаха на годишните събрания на Асоциацията на търговските банки в Пловдив и Варна. Новоизлюпените банкери 3 дни пили, яли и се веселили и записали всички сметки на стаята на Кюлев, после в ранни зoри се изнесли от хотела. Последен на рецепцията отишъл Емил, който само дето не получил инфаркт, като му съобщили сметката, развикал се, дошла полиция, но какво от това. Ще не ще, трябвало да плати. Години наред се оплакваше как го прецакали да плати сметката.

- Какви бяха отношенията между Г-13 и политиците, например с Иван Костов?

- Най-напред Младен Мутафчийски, Емил Кюлев, Красимир Стойчев, Ангел Първанов, някои от приятелите им, като шефа на парламентарната икономическа комисия Асен Мичковски и синдикалния лидер Константин Тренчев, се отнасяха много подигравателно към Иван Костов, даже Краси му измисли прякора Викинга, за да иронизира матовия цвят на кожата му. Когато Костов обаче беше избран за премиер, Красимир Стойчев му стана нещо като финансов съветник в сянка, осребрявайки с безпощадни удари дивидентите от близостта с министър - председателя, а Елена Костова и Слава Стойчева основаха фондацията „Бъдеще за България" и сърдечно си другаруваха. Емил Кюлев чрез Богомил Бонев се възползва максимално от управлението на кабинета „Костов". Младен Мутафчийски никога не се хвърли на килимчето пред Командира, към когото се отнасяше като аристократ към дребен буржоа, докопал се до кокала след революционен метеж. Една вечер с най-купонджийската ядка на Г-13 отидохме на някакъв рожден ден в нощния бар на Жоро Лекса на „Пиротска" , до някогашното кино „Македония", пя Нели Рангелова стана голяма веселба. Иван Гарелов заби гвоздея на програмата със сиртаки,  което играеше много по мощно, от колкото в сегашната  популярна реклама и то, без да се маже с крем. На другия ден в кулоарите на парламента мрачен и суров, Иван Костов, с когото бяхме близки приятели, ми каза с категоричност, от която тръпки те побиват: „Аз ще стана по-богат от всички тях!" Май успя. Иван Костов много тежко преживя личната драма след падането на правителството на Филип Димитров. Аз бях заедно с него, когато отидохме от Министерския съвет в парламента в един късен следобед, за да депозира искането за вот на доверие. В стратегията му влизаше кабинетът да се провали при гласуването в пленарната зала, Филип Димитров да подаде оставка, да се завърти отново въртележката с мандата на СДС и той да бъде посочен за премиер. Не стана, Ахмед Доган тропна яко по масата на преговорите и се запъна здраво. Не знам защо, но в онези години между Костов и Доган имаше непреодолима омраза споделяна в еднаква степен и от двамата. Струва ми се, че тя тлее и досега.

- Пословична е омразата на Иван Костов към „Мултигруп", тя на какво се дължеше според вас?
- Останалите живи бойци на „Мулти" навярно още потръпват при спомена за управлението на Иван Костов, който ни най-малко не скриваше непоносимостта си към Илия Павлов и, както казваха в най-прочутата българска групировка, ги държеше будни и готови да „излязат на тюфлеци" или да емигрират. Убедена съм, че омразата му към мултаците беше на лична основа. Голямата му дъщеря, която по едно време ми беше много близка приятелка, красива и интелигентна тийнейджърка, беше поискала спонсорство от „Мулти", за да направи шоу с танцьорки по синхронно плуване. Когато Иван Костов стана финансов министър, Илия Павлов романтично ухажваше Яна. Водеше я на вечери в най-луксозното тогава място в София скъпчийския основен ресторант на хотел Шератон". Една вечер, когато Илия прибира Яна в „Драгалевци", патриархалният й баща я чака пред вратата на дома им и като я вижда в мерцедеса на Илия Павлов, изпада в ярост.

- Дъщерята на Иван Костов е била ухажвана от Илия Павлов?! Сигурна ли сте?

- Научих за това от самия него. Костов беше бесен. На другия ден в парламентарния бюфет, където ме черпеше с чай с мед, ми разказа всичко. Яна беше много емоционално, но и разумно момиче.  

- А какви са отношенията ви с Дарина Павлова?
- Ще ви разкажа нещо интересно. Преди четири години, след някакво женско парти, се качихме с актрисата Нели Топалова и бившата радиожурналистка Аглая Шамлиева в изискания й дом в полите на Витоша. От Америка беше пристигнала една много очарователна жена, бивша актриса, на име Пили. Тя ни разказа как Дарина Павлова преживяла на 7 март 2003 г. смъртта на съпруга си „on line". Онзи вашингтонски следобед Дарина седяла на спуснати завеси след поредната пластична операция в луксозния си дом в едно от най-красивите предградия на американската столица и си бърборела с Пили. Внезапно Дарина решила да се обади на Илия Павлов. Докато си приказвали по телефона, Пили й подметнала: „Кажи на Илия, че съм намерила от неговите любими пури", но изведнъж осъзнала, че Дарина се изпъва като пружина и безмълвно й дава знак веднага да замълчи. През слушалката се чувало тешкото дишане на Илия, преминало в хрипове и ... тишина.
По същото време в лоби бара на „Радисън" организаторът на Бала на топмоделите Евгени Минчев  обясняваше, че стартът на партито се бави, защото чакаме патрона Илия Павлов. Той беше спонсор. Когато светският лъв дойде да ни каже пребледнял: „Застреляли са Илия", никой не повярва. Евгени има специфично черно чувство за хумор и си мислехме, че се шегува. Даже го обвиних ме, че в този момент черният му хумор е някак нелеп. Едва когато иззвъня GSM-ът на Ивайла Бакалов, и след секунди тя се разрида неудържим повярвахме, че наистина се е случило нещо страшно. Падна покосен вторият и последен председател на Г-13. Няколко години преди това самата мен щеше да ме отнесе бомбата, предназначена за друг от основателите на Г-13 - Красимир Стойчев. Отивах на работа в БНТ пеша по обичайния си път покрай хотел „Ради-, сън". Пред магазина за пури срещнах Краси, който i излизаше от входа на кооперацията, в която беше наел апартамент, и се поспрях за малко на раздумка с него. Секунди преди да завия зад ъгъла към „Ялта", нещо мощно ме „подхвана" и запрати в дървото насреща ми. Имах чувството, че оглушавам и че ще ми се откачи лявото рамо. Като се посъвзех, ужасно се ядосах, защото си помислих, че това е взривна вълна от някакви бомби, които сигурно използват при ремонта на хотела. Звъннах веднага на един колега и запенявена от яд му разказах за инцидента. По-късно колегата ми се обади и ми обясни, че всъщност е избухнала бомба, управлявана дистанционно и най-вероятно предназначена за Красимир Стойчев. Аз оцелях тогава, но 77-годишният му баща Стойчо Стойчев нямаше този късмет. Той беше прострелян на 10 март 2005 г., когато изненадал двама мъже да поставят бомба с часовников механизъм в градината на къщата на сина му в Перхтолдсдорф, край Виена.

- Говори се, че всъщност парите за хотелите на Младен Мутафчийски са дадени от Младен Михалев - Маджо и сега, когато Маджо се прибра в България, хотелите са обявени за продан, защото на него му трябват пари кеш. Какво знаете за това?
- Знам със сигурност, че Младен Мутафчийски и Младен Михалев са приятели още от 1992-93 година. Мутафчийски е много запален тенисист, по онова време играеше на кортовете на дипломатическия клуб „Глория палас" в Горна баня. Обичаше в събота да спортува 2-3 часа и после да събере приятели на терасата на клуба за обяд. Така и аз се запознах с Маджо. Той беше едно срамежливо момче, седеше някак си с приведени рамене и много-много не му се чуваше гласът. Не ми се вярва Мутафчийски да е заложник на парите на Маджо. Самият той е от заможно софийско семейство, като оръжеен търговец в „Кинтекс" и после като шеф на „Тератон" и представител на американския консорциум „Matrix" беше напечелил добри пари. В онези години той имаше най-луксозния офис в прочутата сграда на ъгъла на „Раковски" и „Московска", където живееха неколцина членове на Политбюро на ЦК на БКП. Над главата му в елегантния кабинет грееше негова снимка с президента Джордж Буш-старши. За първи път името на Младен Мутафчийски излезе с гръм и трясък в публичното пространство с т.нар. "Македонска сделка", която предизвика грандиозен корупционен скандал и доведе в крайна сметка до падането на кабинета на Филип Димитров. Накратко - правителството беше обвинено, че е извършена сделка с оръжия през Македония за ембаргова Сърбия и в далаверата са замесени премиерските съветници Константин Мишев, Георги Боздуганов и оръжейният търговец Младен Мутафчийски. Така и нищо не се доказа, но пък в пороя от журналистически материали по случая изпъкна някаква сделка на Мутафчийски за Сирия, от която той спечелил 10 милиона долара. Първото червено ферари, което забръмча по магистралата София - Пловдив, беше на Мутафчийски. Ангел Първанов ми е разказвал как Младен го придумвал да направят някакъв общ бизнес с Маджо. Ангел му отговорил: „Аз с Маджо на една маса няма да седна. Може след години синовете ни, като се изучат по Швейцария и Австрия, да могат да седнат на една маса, те ще са друго поколение, но сега - не..."

http://www.hotnews.bg/news.php?id=835
 

Васил Филипов :Илия Павлов уби Андрей Луканов
http://www.ndt1.com/article.php/20061002122200185


http://www.capital.bg/show.php?storyid=250594



Тагове:   Илия Павлов,


Гласувай:
3



1. meto76 - http://www. capital. bg/show. ...
05.02.2010 13:50
http://www.capital.bg/show.php?storyid=220323
цитирай
2. lado - Отврат....
05.02.2010 18:09
Отврат....
цитирай
3. анонимен - Соня, за подобни неща е рисковано да ...
05.02.2010 18:09
Соня,за подобни неща е рисковано да се говори!Дано знаеш какво правиш?
цитирай
4. анонимен - sonche,sonche
05.02.2010 19:08
i nai golemia glupak ne bi kazal tezi dumi, ti kostov mi kaza
цитирай
5. meto76 - Измешали са се като свински черва.
05.02.2010 20:24
Измешали са се като свински черва.
цитирай
6. анонимен - Соня, за подобни неща е рисковано да ...
06.02.2010 00:27
анонимен написа:
Соня,за подобни неща е рисковано да се говори!Дано знаеш какво правиш?

кое му е рискованото :))) хаха, ейй ще се наакате от страх още преди някой да е казал Бау :)), а те хората даже не ви забелязват..

Изчетох го.. Само журналист би написал това. Илия Палов нали съм от Варна гледах го да се прави на важен и на мутра из дискотеките тук, но малко хора му обръщаха внимание.
Тъпанари бяха и са повечето..
цитирай
7. zabavnata - Добро утро!
06.02.2010 08:54
Направо ще повърна...ОТВРАТ!
цитирай
8. анонимен - http://blogbg.blog.bg/technology/2010/02/05/otpada-ogranichenieto-za-redaktirane-na-posting.487091
06.02.2010 09:23
Ще ви сигнализирам анално! :-D
цитирай
9. raylight - Какви са рия
06.02.2010 09:46
боклуци, които сипе от устата си тази журналистка? Защо се публикуват мутренски лъжи?
цитирай
10. анонимен - !?
06.02.2010 09:59
Като сегменти от свинска тения, изпълнили болна България...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579221
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031