Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2010 18:26 - Еколози: ГЕРБ защитава заменките пред Еврокомисията
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 632 Коментари: 0 Гласове:
1



Еколози: Позицията на ГЕРБ пред ЕК за заменките е грешна

16:25 | 06.02.2010

 

image

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” не е съгласна с идеята на парламентарната група на ГЕРБ, главния прокурор и министъра на земеделието и храните да заявят пред Европейската комисия, че замените на гори са престъпление, а не държавна помощ.
Ако тази тактика успее, тя може временно да отложи глобите за България, но ще усложни и оскъпи процеса впоследствие и ще позволи на фирмите, участвали в замените на гори, да прехвърлят тежестта на глобите и санкциите върху българското общество, защото междувременно те могат или да прехвърлят собствеността на заменените гори, или просто да фалират.
В началото на следващата седмица природозащитниците ще изпратят до премиера Бойко Борисов поредица от стъпки, които може да предприеме, за да не се стигне до това българските данъкоплатци да плащат глоби за замените на гори.
Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че замените на гори са държавна помощ, защото наредбата за оценка на горите, по която е извършена оценката на имотите, не е отразила в достатъчна степен свободния пазар на земи и гори, търсенето и предлагането на имоти.
Замените са държавна помощ, независимо дали при осъществяването им има или няма престъпни действия.
Природозащитниците подчертават, че Европейската комисия няма да вземе насериозно твърденията за престъпно действие, защото това означава да се представят доказателства за открити досъдебни производства за всички извършени замени. Такива до момента няма.
Позоваването на потенциално престъпление може само да отложи наказателната процедура за неправомерна държавна помощ, но ще я задвижи отново след приключване на досъдебната и съдебна фаза на първото наказателно производство.
Проблемът със замените не касае само посочените в писмата замени, защото те са само пример за действието на България, а всички заменени гори и земи са оценени по компрометирана наредба за оценката им.
Коалиция „За да остане природа в България” припомня, че замените на земеделски земи са също толкова порочни и непазарни, колкото и замените на гори. Решенията по скандала със замените земеделски земи и гори са единствено вътрешни и всички институции трябва да се обединят за тяхното кардинално и бързо разрешаване.

http://www.economynews.bg/News/Bulgaria-news.html?id=6950




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14622133
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930