Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2010 14:13 - Рогозин: Ако Сърбия влезе в НАТО, Русия ще признае Косово
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1764 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 06.02.2010 14:34


06.02.2010 10:10

Ако Сърбия иска да влезе в НАТО, тогава ще трябва да се откаже от Косово, а след това Русия ще бъде принудена да преразгледа позицията си за Косово. Ние не може да сме по-големи сърби от самите тях. Това каза постоянният представител на Русия в НАТО Димитрий Рогозин. "Както е известно не всички държави-членки на НАТО признаха независимостта на Косово. Испания, Румъния, Гърция и Словакия не признават независимостта. Но съгласно международното право и статута на НАТО, това е пречка за членството на Сърбия в Атлантическия пакт. Мнозинството от страните членки на НАТО нямат намерение да променят позицията си по отношение на Косово, което означава, че НАТО може да приеме Сърбия "само с новите й граници" - без Косово", казва пред вестник "Блиц" Рогозин.

Властите в Белград ще трябва да признаят суверенитета на правителството в Прищина, което съвсем логично ще предизвика и промяна в позициите на Москва и Мадрид. "С една дума ние вече няма да имаме други аргументи и както казва руският министър на външните работи Сергей Лавров -"Да бъдем по-големи сърби от самите тях", казва още руският дипломат. Рогозин е учуден от желанието на Белград да се присъедини към НАТО. "Много ми е трудно да проумея как е възможно да се говори за членство в пакта след като в центъра на Белград още са видими следите от бомбардировките на НАТО от преди десетина години", казва още Рогозин и добавя: Тук се намира и самият проблем за Косово, чиято независимост бе призната от повечето страни от Атлантическия пакт.... Въпросът за демонизацията на сръбския народ, антисръбското поведение на западните страни спрямо различните участници във войните на територията на бивша Югославия.... забравено ли е всичко това. Русия няма да може да разбере и проумее изборът на Сърбия в полза на НАТО", казва още Рогозин.

Според руския дипломат въпросът за членството в НАТО трябва да се решава на референдум, но преди това трябва да се анализира внимателното и опита на неутралните европейски държави като Австрия, Швейцария, Шведска, които останаха извън НАТО. "Това не им пречи да имат добри отношения, включително и със съседите, които са членки на НАТО", казва още руският постоянен представител в НАТО.

БГНЕС припомня, че Косово обяви независимост на 17 февруари 2008 година. До момента над 60 държави, включително и България признаха независимостта на бившата сръбска провинция. Над 90 на сто от населението на Косово е от етнически албанци. /БГНЕС


http://www.dnesplus.bg/World.aspx?d=310777


 

Аргументът на Русия срещу ПРО в Европа: ядреното оръжие
05.02.2010 17:23

Русия може да приближи към границите на страните, съгласили си да разположат на своя територия елементи от американската глобална система за противоракетна отбрана /ПРО/, тактическо ядрено оръжие, заяви за РИА „Новости“ членът на обществения съвет към министерството на отбраната, главният редактор на списание „Национална отбрана“ полковник Игор Коротченко.

Румънският президент Траян Бъсеску обяви вчера, че страната му се е съгласила да разположи на своя територия ракети-прихващачи, предвидени в новата система ПРО на САЩ. Американски противоракети е готова да приеме на своя територия и Полша. „В отговор на американските планове за разполагане на елементи от ПРО в редица страни от Източна Европа Русия може да приближи към границите на тези държави тактическо ядрено оръжие и средства за неговото доставяне. В този случай всякакви преговори за неговото съкращаване ще бъдат абсолютно безсмислени“, заяви Коротченко.

По-рано тази седмица външните министри на Швеция и Полша Карл Билд и Радослав Шикорски излязоха със съвместен призив към Москва да изтегли тактическото ядрено оръжие от районите, които граничат със страните от Европейския съюз, в частност, от Калининградска област и Колския полуостров.

В статия, публикувана от вестниците „Ню Йорк Таймс“ и „Интернешънъл Хералд Трибюн“, министрите пишат, че изтеглянето на ядрените оръжия от граничните с ЕС райони на Русия трябва да се разглежда като стъпка по посока на пълното унищожаване на тактическите ядрени оръжия. В отговор говорителят на руското външно министерство Андрей Нестеренко заяви, че въпросите на по-нататъшното ядрено разоръжаване, включително тактическото ядрено оръжие, трябва да се разглеждат не изолирано, а в тясна връзка с останалите видове оръжия, включително обикновените въоръжени сили в Европа и системите за ПРО.

Той припомни, че Русия последователно се обявява за разполагането на ядрено оръжие само на територията на страните, на които то принадлежи. В този контекст Москва би приветствала изтеглянето на американското тактическо ядрено оръжие, разгърнато в Европа, обратно в САЩ. Според данните от достъпните източници САЩ разполагат с около 500 ядрени бойни глави, от тях около 200 са разположени в Западна Европа, докато Русия има около 2000 такива бойни глави, основно в западните военни окръзи.

През януари 2010 г. официална Варшава заяви, че възнамерява за разположи американски зенитни ракетни системи „Пейтриът“ в град Моронг, а не край Варшава, както се предвиждаше по-рано. Моронг се намира на 60 км от границата на Русия и на 100 км от Калининград. Тогава Москва изрази безпокойство от полското решение. По-рано Русия в отговор на американските планове за разполагане на ПРО в Полша и Чехия реши да разгърне оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер“ край Калининград. Но след отказа на САЩ от тези намерения, Москва също преразгледа плановете си за „Искандер“ в Калининградска област. /БГНЕС

http://www.dnesplus.bg/World.aspx?d=310751


Тагове:   НАТО,


Гласувай:
1



1. анонимен - Пожелавам Сърбия да влезне в НАТО
08.02.2010 19:24
и Русия да признае Косово.Нищо по-добро от това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614832
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930