Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2010 23:01 - Защо не влязохме в ЕС още на 10 ноември?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1320 Коментари: 1 Гласове:
3



Хвана ме яд на Евросъюза, като заплаши, че ще ни глобява за заменките на гори. Яд ме е, защото има право да ни дърпа ушите само за грабежите, откакто сме членове на ЕС, т.е. от 2007 година.

Но незаконната държавна помощ, заради която ни грозят гигантски санкции, облажи родната олигархия не само с последните заменки, а я роди и откърми още с изгрева на демокрацията на 10 ноември 1989 г.

Брюксел констатира сега отделни последици от криминалната революция, която опустоши България и я превърна в гето на масовата мизерия с кипрещи се сред нея резервати на разкоша.

Писмото от Еврокомисията, което е по конкретен повод, съдържа много по-дълбок подтекст. То оспорва основния начин на забогатяване в България през последните 20 години - чрез злоупотреба с власт.

Откровението на Ахмед Доган, че разпределя порциите на финансиране в държавата, бе възмутително за свикналото на властови произвол общество само доколкото скриваше част от истината. А тя е, че освен Доган има и други, които разпределят порционите.

Това е цяла мафиотска система, в която лидерът на ДПС може да претендира най-много за представител на един от клановете. Когато излязат наяве имената на участниците в заменките с гори (не на подставените лица, а на истинските), ще се види каква разнолика дружина си е разпределяла порционите.

Премиерът Бойко Борисов обясни завчера, че Брюксел се интересува "срещу какво заплащане от страна на ползвателя е била осъществена промяната на собствеността във всеки един от случаите". С други думи

под въпрос е принципът "Кон за кокошка",

прилаган нагло от управляващите чрез замяна на голи чукари и храсталаци, придобити за стотинки от "свои" хора, срещу лонгозни и други държавни гори в курортни райони.

Съотношението в стойностите е 1 към 100-200 евро, което в България се смята за обичайна норма на печалбата от определени среди. Ако се оспори обаче този принцип съгласно правилата на ЕС, ще се постави под въпрос цялата философия на прехода, която изгради новата управляваща класа чрез изсмукване на държавна собственост.

А как би могло да стане иначе, след като "равният" старт на 10 ноември завари всички под или на пределното равнище от апартамент, лада и вила с нормирана площ.

Ако Еврокомисията запита с какво заплащане е извършена тогава промяната на собствеността, ще навлезе в чудния свят на приказките. Връщането към този период би означавало да се отвори темата за митичния първи милион, което не се смята за проява на добро възпитание в България.

Брюксел заобикаля неудобството, защото неговата отговорност започва от момента на приемането на държавата в ЕС. Затова той пита какво е ставало през последните три години. Главният недостатък на нашата саморасла олигархия е нейният

европейски провинциализъм

Тя не схвана какво се случи на 1 януари 2007 г. и продължи да си кара по старому, т.е. да се обслужва от държавата, сякаш си е нейна. Когато Еврокомисията започна да я пляска през ръцете заради европейските фондове, тя се поправи само доколкото реши да не им посяга така видимо.

В същото време обаче дори и финансовото министерство не разбра, че новите европейски правила важат и за българските държавни фондове. Затова тяхното ограбване продължи без стеснения.

Появи се парадокс - Брюксел да бди над държавните интереси на България по-строго от самата държава.

Сега проблемът е как тя да се измъкне от капана, в който се вкара сама, и за чието отключване може да плати 1.5 млрд. лв. глоба. Очевидно незаконните сделки могат да се развалят само от съд, но той трябва да обяви участниците в тях за престъпници.

Главният прокурор Борис Велчев описа вчера ситуацията достатъчно ясно: "Държавна помощ чрез престъпление не може да се предоставя. В случая става дума за престъпление и ние ще се опитаме да обясним тази позиция на Еврокомисията".

Тоест, държавата ще очисти името си, ако обяви част от своя политико-икономически елит за престъпен. Как би станало това обаче, след като съдилищата се превърнаха през годините на прехода в негов обслужващ персонал?

Има и друго решение, което е по-логично. Както обикновено народът ще плати сметката на своята върхушка, което ще бъде напълно заслужено заради многогодишното му овчедушие.

Олигархията не е нищо друго, освен продукт на властта, а властта поне официално произтича от народа.

Светослав Терзиев, Сега

http://bulgaria.actualno.com/news_283253.html




Гласувай:
3



1. анонимен - ето ти двойно облагане ..
07.02.2010 00:01
веднъж държавата те ощетила, за което и ЕК те наказва...е какви хора живеят ту?!
Сн С
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14622882
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930