Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2010 13:35 - Aсоциацията на земеделските производители - генно-модифицираните организми са полезни за хората
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3468 Коментари: 7 Гласове:
-1

Последна промяна: 08.02.2010 14:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Aсоциацията на земеделските производители подкрепя предлаганите промени в Закона за генетично модифицираните организми. В официалното становище на АЗПБ по темата се заявява, че предлаганите промени са инвестиция в бъдещето на българското  селско стопанство и инструмент, който им позволява да вършат добре своята работа.

Публикуваме цялото становище на АЗПБ:

Становище на

Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ)

Относно: законопроект за изменение и допълнение на Закон за генетично модифицирани организми №902-01-50 , внесен в НС от Министерски съвет на 27.11.2009 г.

По повод на внесения законопроект за изменение и допълнение на Закон за генетично модифицирани организми №902-01-50, внесен в НС от Министерски съвет на 27.11.2009 г. и с оглед на широката обществена дискусия, която се провежда по медиите, Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) счита за правилно да представи и мнението на земеделските производители – зърнопроизводители, зеленчукопроизводители, овощари и животновъди, членуващи в една от най-влиятелните неправителствени организации в България в земеделския сектор.

Още в началото бихме искали да припомним, че земеделските производители в България не за първи път се сблъскват с въпроса за биотехнологичните култури в земеделието. Някои от българските производители се включиха в широките полски опити на царевица с устойчивост на хербидици и на царевичен стълбопробивач за периода 1999-2004 г., резултатите от които не показаха вредни въздействия върху околната среда и човешкото здраве, но въпреки това реколтата от тях беше унищожена или изнесена извън България.

През 2005 г. беше приет Закона за генетично модифицирани организми (ГМО). Изключително важно е да се подчертае с оглед на спекулациите в медийното пространство, че този закон е за ГМ организми, а не за ГМ храни и затова  коментарите по закона за генетично модифицираните организми неправилно се свързват с генетично модифицираните храни и избора на потребителите по отношение на ГМ храните. Законът за ГМО въведе забрана за освобождаването на ГМО в териториите, включени в Националната екологична мрежа. Това на практика означаваше да не се извършват никакви полски изпитвания за конкретния биогеографски район на България, което от своя страна създаде законова пречка за развитие на научния и административния капацитет и не на последно място лиши българските земеделски производители от правото им на избор и съответно от възможността за възползване от новите възможности, които отдавна се използват по света.

Пишем становището си като изхождаме от следното:

Производството на ГМ култури в световен мащаб се увеличава с всяка година. През 2008 г., 13,3 милиона селскостопански производители по света са засели 125 милиона хектара биотехнологични растителни видове в 25 страни . Земеделието в ЕС от своя страна изостава в сравнение с това в други региони на света. За много селскостопански производители в Европа, включително и в България отглеждането на биотехнологични сортове все още е забранено, а достъпът до единствената разрешена за отглеждане на територията на ЕС биотехнологична култура (царевицата MON 810) е ограничен. В тази ситуация европейците внасят непрестанно нарастващо количество генномодифицирани организми (ГМО) от страни извън ЕС, докато нашите селскостопански производители губят своята глобална конкурентноспособност и във все по-малка степен са в състояние да отговорят на потребността от гарантиране на екологосъобразна устойчивост в сектора на земеделието. Това е неоправдано както от гледна точка на опазването на околната среда, така и на икономиката. Според официалните данни ЕС внася повече от 30 милиона тона соя, която е основно ГМ RR и още няколко милиона тона царевица от същият вид. Общо около 80% от фуражите в ЕС са ГМ. Тук задаваме логичния въпрос: защо да се забранява на земеделските производители в България и в ЕС да произвеждат ГМ продукти, които така или иначе се внасят в ЕС?

Иновациите играят основополагаща роля в подкрепа на селското стопанство. Живеем в епоха на безпрецедентни глобални предизвикателства, в която много селскостопански производители са тежко засегнати от падащите цени на земеделската продукция и високите цени на влаганите в производството суровини (торове, електроенергия и други). Смятаме, че е необходимо днес да се подкрепи конкурентноспособността на селскостопанските производители и способността им да изхранват населението на Европа на разумни цени. Фермерите в някои държави-членки на ЕС, сред които Германия, Испания, Република Чехия, Полша, Румъния, Словакия и Португалия, са имали възможността да се убедят в съществените предимства на ГМ култури по отношение на продукцията и на опазването на околната среда. Един неотдавна публикуван доклад  демонстрира, че генномодифицираната соя, царевица и памук повишат добивите от тези култури със съответно 20%, 7% и 15% в сравнение с други конвенционални сортове. По-високите добиви предопределят необходимостта от по-малко площи за отглеждането на култури за храна. Генно модифицираните култури също така могат да означават по-рядко третиране с пестициди и по-малко отделяни емисии парникови газове, тъй като тези култури се нуждаят от по-малко оран, и свързаното с това по-ниско потребление на гориво и по-малък обем на отделяните от почвата емисии въглерод. Създадени са и специални сортове, които са пригодени за производство на биогорива, както и такива пригодени към стресови състояния като суша, засоляване и големи температурни аномалии. Важно е тук да се отбележи, че създадените сухоустойчиви хибриди, които са единственото ефективно засега средство против глобалното затопляне, ще представляват интерес за българските земеделските производители предвид състоянието на поливната система.

На база на гореизложеното ние смятаме, че е крайно време вместо да налага забрани и ограничения, законът да създаде правила и контрол в съответствие с действащите в ЕС, с които да се даде възможност на всеки земеделски производител да има свобода на избор между традиционното, биологичното и екологосъобразното биотехнологично земеделие, така както законово е даден избор на потребителя по отношение на храните. Необходимо е селскостопанските производители да разполагат с достъп до технологични инструменти за преодоляване на предизвикателствата, свързани с устойчивото производство на храни, пред които е изправена Европа. Затова ние подкрепяме предлаганите промени в закона и призоваваме Народното събрание да защити принципа на свободен избор на селскостопанските производители по отношение на отглежданите от тях култури и да отмени забраните в закона, за които считаме, че няма достатъчно научна обосновка и не са в съотвествие с европейските директиви, регламентиращи ГМО. 

Накрая, важно е да се има предвид, че в момента в рамките на ЕС същестува уникална възможност за преосмисляне на политиката в полза на устойчивото и конкурентноспособно земеделие, което не обръща гръб на иновациите и технологиите във време, в което те се явяват непреодолима потребност. Така, по време на изслушването на бъдещия комисар по земеделие г-н Чолош пред Европейския Парламент, той казва (EurActiv), че по отношение на генетично модифицираните храни и фуражи потребителите и фермерите трябва да могат да избират дали искат да ги купуват или да ги отглеждат, и че трябва да се уважава избора на всяка една страна-членка. Господин Чолош също изрази загриженост за зависимостта на ЕС от вноса на ГМ соя за храна на животните и предложи да бъде дадена възможност на европейските производители на фуражи да произвеждат ГМ фураж.

Българските земеделски производители трябва да бъдат конкурентни на фермерите от страните, в които е разрешено отглеждането на ГМ култури и затова ние считаме предлаганите промени като инвестиция в бъдещето на нашето  селско стопанство и инструмент, който ни позволява да вършим добре своята работа. Считаме, че държавните органи следва да гарантират значима политическа и обществена подкрепа за укрепване на нашата способност да оправдаем настоящите и бъдещите очаквания към производителността в сектора на земеделието.


Христо Цветанов
Председател на УС на АЗПБ
     

http://fermer.bg/news/1197/1/azpb-podkrepia-promenite-v-zakona-za-gennomodificiranite-organizmi.html


http://www.azpb.org/index.php?p=home&id=179



Гласувай:
1



1. meto76 - http://placeforfuture. org/a...
08.02.2010 14:01
http://placeforfuture.org/archives/2652
цитирай
2. meto76 - http://www. regal. bg/show. ph...
08.02.2010 14:11
http://www.regal.bg/show.php?storyid=382983
цитирай
3. анонимен - до асоциацията
09.02.2010 14:41
За затвор сте, на вместо туй пак ще крадете, заедно с правителството и пр.
цитирай
4. анонимен - Koй?
09.02.2010 15:10
От Монсанто ли ви плащат ?! Гледайте си занаята и не се месете в науката! И вашите деца един ден ще страдат от мутантите!! Срамота!
цитирай
5. анонимен - аман от "специалисти"
09.02.2010 15:14
Учените не знаят дали НЕ СА ВРЕДНИ, а вие казвате, че са ПОЛЕЗНИ! Колко изследвания сте направили по въпроса? Поне техникум имате ли завършен?
цитирай
6. анонимен - г.димитров
10.02.2010 08:29
имаме ,Аграрвн университет имаме.Не са вредни и тази психоза че са, ще унищожи БГ земеделието ако оставим нещата така
цитирай
7. анонимен - г.димитров
10.02.2010 08:52
Вие фермерите които се занимавате с органично земеделие сте глупаци.Спряха ви кранчето заради Гърция и дайте сега да унищожим останалато земеделив в страната ,та да се почуствАМе по добре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580492
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031