Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2010 08:56 - Парламентът бламира кабинета за изсветляването на имотните сделки;АТАКА и ДПС в коалиция против правителството
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1140 Коментари: 1 Гласове:
0



Парламентът бламира кабинета за изсветляването на имотните сделки Забраната за плащане в брой пада по предложение на "Атака" Дарина Кахраманова
  image  

Николай Пехливанов

 

Въпреки заканите на правителството, че от Нова година имоти няма да могат да се купуват в брой, а само през банка, тази мярка не само не е влязла в закона, но е на път да бъде бламирана в парламента. След като от ноември м.г. насам проектът за промени в нотариалния закон, с които се въвежда забраната, се подмята из парламента, в края на седмицата правната комисия гласува на второ четене напълно противоположни по смисъл текстове, внесени от депутата от "Атака" Николай Пехливанов.

 

Промяната предвижда предлаганият от правителството забранителен текст просто да отпадне, т.е. при подписване на сделката пред нотариус, както досега, ще може да се посочва не истинската стойност на имота, а само данъчната оценка. Също така отпада предвижданата декларация от продавача и купувача, че посочената цена е действителната. Според вносителя Пехливанов, дори плащанията на имотни сделки да стават по банков път, това няма да доведе до изсветляване на сектора, защото нищо не пречи освен по определената сметка да се плащат суми и на ръка. Освен това готвената от правителството мярка щяла да доведе до излишно оскъпяване на имотите, каза депутатът и така убеди колегите си да гласуват предложението му.

През ноември, когато правосъдното министерство предложи промени в нотариалния закон, мотивът беше, че истинските цени на имотите трябва да се извадят на светло и така да се попречи на прането на пари. Тогава министър Маргарита Попова обясни, че последиците от въвеждането на промените ще бъдат "повече приходи за общинските бюджети, усилване на позициите на банките, а защо не и падане на лихвите по кредитите".

В момента върху сумата на имотната покупка се плаща 2.5% данък на общината. През ноември и декември м.г., когато стана ясно за готвените промени, много нотариуси обявиха, че има бум на вписвания на имотни сделки от хора, които бързат да сключат договора, преди забраната да е влязла в сила.

Забраната за плащане на имоти в брой всъщност бе бламирана вече веднъж от правната комисия на парламента в началото на януари. На едно от заседанията тогава шефката на комисията Искра Фидосова заяви, че забраната няма как да действа по-рано от лятото на 2010 г., защото е необходима разяснителна кампания сред населението за ползите от въвеждането на новите правила и "някакъв гратисен период". Тогава все пак текстовете бяха гласувани на първо четене в комисията.

Друг депутат от "Атака" - Огнян Стоичков, пък е внесъл промяна в Закона за кадастъра и имотния регистър, с която на нотариусите се дава право да издават скица-копие и схема на имота, които по закон се издават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Тези документи задължително се прилагат към документите по сделката. Неговите мотиви са, че така гражданите ще спестят време от чакане по гишетата на агенцията, която е претоварена от работа и обслужва бавно. "За получаване на скица-копие или схема се чака повече от месец и това е предпоставка за корупция", посочва депутатът в мотивите си към законопроекта. Поправката на Стоичков все още не е гласувана от комисиите.

Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4996§ionid=16&id=0000101


Тагове:   ДПС,   кабинета,


Гласувай:
0



1. zabylgarite - АТАКА
08.02.2010 09:30
са виновни за всичко,днес във Варна има много силен вятър,а на мен пък 47 ден не ми дават заплатата.Атака и Волен само са виновни.Просто го усещам някак си вътрешно...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614148
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930