Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2010 21:59 - "Газета виборча": В Полша корупцията стана начин на живот
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 764 Коментари: 0 Гласове:
1



"Газета виборча": В Полша корупцията стана начин на живот  

6 Февруари 2010

Марчин Петрашевски  

в. Газета виборча

image

За последните десет години в Шльонско воеводство броят на корупционните престъпления се е увеличил десетократно. Лекарите искат пари за спасяване на живот, инструкторите - за да дадат книжка, полицаите - за да пуснат по живо по здраво пияни шофьори. “Подкупът стана начин на живот”, казва социолог.

Когато преди десет години във воеводското (областното) полицейско управление в Катовице създаваха отдел за борба с корупцията, мнозина казваха, че той е ненужен. Днес работещите в него са затрупани от работа. През 2000 година подготвиха 108 обвинения в корупция, а миналата година - вече десет пъти повече. Макар че в нашия регион освен полицията с корупцията се бори и Агенцията за вътрешна сигурност, както и Централното антикорупционно бюро, хората не се страхуват да дават подкупи.

“В Средновековна Англия , когато са бесели някой престъпник, събратята му са обирали събралата се да гледа тълпа”, казва доктор Кщищоф Ленцки, социолог от Шльонския университет. Той смята, че увеличаването на броя на институциите, преследващи корупцията, и зрелищните арести не спират хората да дават подкуп. “Обичаме да търсим прекия път и в много ситуации подкупът се е превърнал в начин на живот”, казва Ленцки.

Най-големият открит подкуп е бил от 1,2 милиона долара! Мафиот, занимаващ се с горива, го дал на адвокат, който трябвало да уреди проблема с прокуратурата. Най-малкият подкуп бил . . . 8 злоти ( две евро - б.пр.) Толкова поискал проверяващ в автосервиз, за да подпечата регистрационния талон на неизправна кола. Негов колега поискал пък четири кила шаран за празниците.

Според полицаите, борещи се корупцията, най-често подкупи дават шофьорите, хванати при нарушаване на правилата или че карат пияни. Най-корумпираната професионална група в региона са инструкторите, които изпитват за шофьорска книжка. Корупционни схеми са открити в почти всички центрове в Шльонск, провеждащи такива изпити. Обвинения са предявени на над техни 100 служители.

На второ място са лекарите, които взимат пари за издаване на фиктивни медицински свидетелства, за становища за здравословното състояние или приемане в болница. “Имали сме и случаи с лекари, които са искали пари за животоспасяващи мерки”, казва началникът на отдела за борба с корупцията (от съображения за сигурност не можем да посочим името му). Най-потресаващият пример е със завеждащ отделение в една от болниците в Хожув, който взел 1,5 хиляди злоти (375 евро - б.пр.), за да ускори операция на пациент с рак на дебелото черво. “А негов колега от болницата взимал даже по 6 хиляди злоти (1500 евро) за поставяне на ендопротези”, добавя началникът.

Корупцията не е чужда и на преподавателите във висшите учебни заведения. Преподавателка по физиология от Спортната академия в Катовице (един от най-трудните предмети) няколко години изпитвала срещу пари. Тройката вървяла по хиляда злоти (250 евро - б.пр).

Корупционните скандали не са подминали и прокуратурата. Цяла Полша видя записа как катовицки прокурор взима 4 хиляди злоти, за да прекрати делото срещу шофьори, предизвикали катастрофи в пияно състояние. Парите изкушават и самите полицаи. Най-податливи на изкушението са служителите от пътната полиция и отделите за превенция, които дори за 50 злоти са готови да забравят за прегрешенията на шофьорите. Миналата година са задържани 18 такива полицаи. “Хората си мислят, че който дава подкуп, ще стигне по-далеч. Не забравяйте обаче, че финалът винаги ще е в ареста”, предупреждава началникът на антикорупционния отдел.

Според доктор Михал Граматика, научен работник в катедрата по криминалистика на Шльонския университет, броят на разкриваните корупционни престъпления ще се увеличава с всяка изминала година. “Полицията е все по-професионална и създава специализирани отдели за борба с тези престъпления, дори в градските управления”, казва доктор Граматика.

По БТА

http://e-vestnik.bg/8323/gazeta-viborcha-v-polsha-koruptsiyata-stana-nachin-na-zhivot/




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617440
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930