Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2010 15:54 - Джеймс Б. Уорлик, посланик на САЩ в България - ГМО са полезни за хората
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2414 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 12.02.2010 15:55


Един различен поглед върху биотехнологиите в земеделието С тяхна помощ ще се предотвратят разрушителни последствия от глобалното затопляне и ще се помогне за преодоляването на глада в световен мащаб Джеймс Б. Уорлик, посланик на САЩ в България*
  image  

Джеймс Уорлик

 

Днес България има възможност да се присъедини към другите страни в Европейския съюз в одобряването на земеделски култури, подобрени с помощта на съвременната наука. Не бива да се допусне тази възможност да бъде пропусната поради дезинформация и необосновани страхове.

Става въпрос за храни, произведени на основата на модерните биотехнологии. Тези продукти са същите безопасни, висококачествени храни, с които американците се хранят всеки ден през последните 13 години. 91 процента от засадената соя в САЩ е произведена с помощта на биотехнологии. Същото се отнася и за 85 процента от нашата царевица. Тези храни не са имали никакъв отрицателен ефект върху здравето на американците. И това, може би, е добре известно. Но съществените предимства на биотехнологиите, които са по-малко известни и по-зле разбрани, са осигуряването на храна за хората, страдащи от недохранване, и опазването на природната среда.

Биотехнологиите всъщност представляват едно огромно усилие от страна на най-добрите световни учени за подпомагане изхранването на непрекъснато увеличаващото се население на света с безопасна и здравословна храна. На практика това означава концентриране на усилията върху разработване на култури, които са устойчиви на суша и болести, и които допринасят за по-здравословното хранене на потребителите. Това означава по-малко глад и страдания в развиващите се страни. Биотехнологиите им предлагат възможност да посрещнат нуждите си от храна и да повишат доходите в селските райони.

Аграрните биотехнологии имат и много важни предимства за околната среда. Преходът към биотехнологични култури в световен мащаб позволи на милиони фермери да намалят съществено употребата на пестициди и даде възможност на много от тях да обработват земята си без оран на почвата, което намалява ерозията, консумацията на енергия и използването на вода. Биотехнологиите са средство, което ни помага да предотвратим разрушителните последствия от глобалното затопляне.

Очевидните предимства на биотехнологиите се виждат в 25 страни в света, включително тези в ЕС и в Третия свят, но все още не и в България. Всъщност биотехнологиите се радват на бърз растеж по цял свят. В периода от 1996 до 2008 г. засетите с такива култури площи са се увеличили 74 пъти и това прави биотехнологиите най-бързо възприетите растителни технологии в съвременната история.

Безопасността на биотехнологичните продукти е извън всякакво съмнение.

Това е потвърдено от многобройни изследвания и доклади, направени и изнесени както в Съединените щати, така и по света, включително и от Европейската комисия и Световната здравна организация. Всъщност биотехнологичните храни са подложени на възможно най-строгия контрол в световен мащаб.

Революцията в биотехнологиите е резултат от научни изследвания, провеждани в продължение на дълги години от много страни, и ползите за потребителите от тази дейност са увеличеното разнообразие на хранителни продукти. Това е истинската стойност на модерната аграрна наука.

 

* Статията е написана специално за вестник "Сега"

  image  

Биотехнологиите подпомагат за изхранването на непрекъснато увеличаващото се население на света.

 

  Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.


http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5046§ionid=5&id=0000901


Тагове:   посланик,   ГМО,


Гласувай:
2
0


Вълнообразно


1. vali - http://otrova. org/index. php...
13.02.2010 14:19
http://otrova.org/index.php/2009/05/%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%84%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8/
виж това.ако на американците са им хубави тези модифицирани неща,да си ги отглеждат и ядат те там в америката,а да не ги пробутват и без това на изтерзаните хорица в африка.колкото до това,дали са безопасни-никой не е правил изследване как действат на човешкия организъм.
цитирай
2. анонимен - дипломатически скандал!
14.02.2010 12:31
Уважаеми г-н Посланик,

Във връзка с интервюто Ви, дадено за вестник "Сега" с подвеждащото заглавие "Един различен поглед върху биотехнологиите в земеделието" (http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5046&sectionid=5&id=0000901), бих желал да Ви споделя следното:


Вие няма как да не сте наясно, че правителството на неевропейска държава - пък била тя и САЩ - няма право, особено в лицето на своя Посланик, да се намесва във вътрешната политика на страните-членки на ЕС по въпрос, за който 22 от общо 27-те държави са единодушни: ГМО НЯМА ДА БЪДАТ ПОЗВОЛЕНИ!!! Но след като го правите, значи Ви е платено доста много.

Твърдото и почти пълно единодушие на европейските държави няма да успее да преодолее и новият стар председател на ЕК, г-н Барозу, чиято корумпирана про-ГМО позиция е добре известна. Неговите "благодетели" са същите като Вашите, това е пределно ясно за всеки средноинтелигентен човек, който познава материята на този проблем.

Няма смисъл да се опитвате да обработвате общественото мнение, защото 70% от земята в България е ЧИСТА и българският народ държи тя да си остане такава. У нас Вие нямате и няма да имате многобройни поддържници, а малкото възможни такива ще ожънат това, което са посели - не, нямам предвид ГМО-посевите им, а гнева на обществото!

Хората във Вашата страна се хранят с БАВНОДЕЙСТВАЩА, НО СИГУРНА ОТРОВА, и е излишно да си въобразявате, че това продължава да остава скрито за общественото мнение. Мислещите хора в САЩ, и особено немалкото такива в средите на фермерите, вече се ПРОБУЖДАТ, и Вие много добре го знаете!

Вие също така знаете, че американската ГМО-олигархия започва да губи пазарите си и да настройва все повече хора срещу себе си. Това, както и парите, които Ви плащат тези фирми за изявленията Ви, са причините да се появите в български вестник с такова лицемерно изявление - не се надявайте, че това не ни е пределно ясно. И ние ще го разпространяваме сред колкото е възможно по-широки кръгове. В България вече има ГРАЖДАНСКО общество. Примерът на американската демокрация (но някогашната - защото тя вече не съществува именно във Вашата страна!) е изиграл безспорно голяма роля за изграждането му. Днес обаче идва ред да осъзнаете защо светът мрази САЩ все повече с всеки изминал ден.

Но Вие вече знаете и друго - че не след дълго върхушката във Вашингтон ще бъде ПОМЕТЕНА от огромното обществено недоволство (не само срещу ГМО, разбира се, а изобщо срещу обречената икономическа система на САЩ). Гневът на американското общество ще помете и онези, които Ви плащат, за да проповядвате тези лъжи - престъпните фирми като Монсанто, Пионер и други подобни. Вие и Вашите спонсори много добре знаете, че ГМО не представлява никакво решение на никакви проблеми, и не спасява никакви хора от никакъв глад никъде по света. А е само една огромна и антихуманна машина за пари, създаваща ЗАВИСИМОСТИ - зависимост от пестициди и други химикали, зависимост от плащания на патентни права върху модифицираните геноми, и най-лошото - замърсяване на чисти от ГМО площи, което създава нови зависимости, нови претенции за плащания и нови съдебни дела, завеждани от алчните фирми срещу вашите фермери, които не желаят ГМО, но чиито земи са в съседство с ГМО-площи.

ГМО не увеличават добивите и това е доказано. Светът спокойно може да се изхрани със съществуващите площи, ако те се обработват с подходящи култури по разумен ЧИСТ начин. Ако в Африка се върне соргото, изтласкано от вашата царевица, там няма да има глад. Що се отнася до твърдението Ви, че ГМО е средство против ерозията, глобалното затопляне и не помня още какво, то това е до такава степен смехотворно, че ще го запомня като виц за пред приятели. Аз не Ви съобщавам тези неща - вие не може да не ги знаете - аз просто Ви давам да разберете, че и ние ги знаем, и че ставаме все повече!

Вашата страна плаща на компанията Нортроп-Груман по над един милиард долара за всеки произведен стратегически бомбардировач Б-2. Повече от половин милиард струва всяка от десетките ви ядрени подводници - и то без реална перспектива да бъдат използвани, тъй като, както вие знаете отлично, съвременната война няма да бъде ядрена - тя се води в пакистанските и афганските планини срещу хитри и фанатизирани банди, и няма изглед САЩ да я спечелят скоро. А тя можеше да бъде спечелена, ако във Вашингтон управляваха хора, които са в състояние да водят диалог между културите. Вие обаче не знаете нищо друго освен тревата в собствения ви двор. Вие не разбирате различността, и това създава тероризма и отпушва омразата срещу американския народ - един голям народ, с много достойни хора, немалко от които са мои лични приятели, но които все още не са събрали сили да изритат вашата върхушка и да се освободят. Но идва Видовден, г-н Посланик - доколкото чух, Вие владеете български, а ако не е така, се надявам да Ви преведат правилно този хубав балкански израз.

А гореспоменатите милиарди можехте да ги давате за борба с въпросния глад, който изтъквате като причина за разработката на ГМО. Това са безсрамни лъжи! Вие отлично знаете за какво става въпрос, а ако не знаете, значи са Ви заблудили - поинтересувайте се!

Няма да успеете да пренесете това позорно и античовешко престъпление, наречено ГМО, тук на тази все още незаразена земя!

Пиша Ви качеството ми на ръководител на една от утвърдените и известни български екологични неправителствени организации - Сдружение Природа Назаем, съществуващо и работещо по български и международни проекти в сферата на околната среда (включително и съвместно с няколко поредни български правителства), през последните 17 години.

И в това ми качество Ви заявявам, че ние ще вкараме в комплексна употреба всички методи за ПЪЛНО ДИСКРЕДИТИРАНЕ И ЦЯЛОСТНО ЗЛЕПОСТАВЯНЕ в очите на обществото у нас и по света на политиката на САЩ, Канада и някои други страни по отношение на ГМО - но на първо място политиката на САЩ и американските ГМО-корпорации, разбира се, тъй като те стоят в основата на този гешефт! Излишно е да го казвам, но все пак: колкото и да се опитвате да упражнявате директен или индиректен натиск върху българското правителство (и донякъде да успявате, защото в него разбира се има алчни не по-малко от Вас елементи), българското общество в момента оказва и ще продължава да оказва все по-силен противоположен натиск върху него, и то много добре го знае. Никой не може да издържи прекалено дълго между чука и наковалнята, и в един момент отстъпва. Знаете какво имам предвид. Последните президентски избори във Вашата страна също го доказаха.


За тази цел няма да подбираме средства, защото очевидно и Вие не ги подбирате! Това е война срещу чистата природа и бъдещите поколения, която не е обявена от нас, а от Вашата страна и Вашите ненаситни за пари фирми - и ВИЕ ЩЕ Я ЗАГУБИТЕ, гарантирам Ви!

Тук е мястото да Ви кажа, че освен това съм член и съосновател на една млада, неопитна, но достойна и набираща сили българска политическа партия, която се нарича (познахте!) "Зелените". Не съм упълномощен да говоря от името на партията (за разлика от гореспоменатата организация, която оглавявам и имам право да представлявам). Но бъдете сигурен, че партия "Зелените", наред с някои други политически, обществени и неформални организации, е в авангарда на съпротивата срещу ГМО.

Хвърляйки поглед върху писмото, преди да натисна бутона "изпрати", забелязвам, че съм употребил много пъти думите "знаете, знае, знаят". Това е неслучайно - просто в съвременния свят всички знаят всичко, и времето на преструвките мина, разберете това!

Надявам се да не се скриете, а да застанете открито и да ми отговорите, както и да изпратите до българските медии копие от отговора Ви на това и всички останали възмутени писма, каквито съм сигурен, че сте получили и ще продължавате да получавате. Не си правете труд да отговаряте поотделно - отговорът ви спокойно може да бъде общ до всички, тъй като изпратените до Вас писма без съмнение ще са в еднакъв тон - в българското общество няма две мнения за ГМО, както вече посочих по-горе! Освен ако някой продажен български институт или фирма от платения слугинаж на Монсанто не Ви помогнат с някое скалъпено писъмце...

Стоян Йотов
Председател на "Природа назаем"
цитирай
3. diandra555 - Не му повярвах на посланика. Не и...
15.02.2010 10:21
Не му повярвах на посланика. Не искам ГМО у нас!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13322046
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9760
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юли, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031