Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2010 22:09 - Гърция и висшето изкуство на корупцията; Гърция=България
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1731 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.02.2010 22:10


Гърция и висшето изкуство на корупцията  

16 Февруари 2010

ДПА  

image

Историята на Василики Йоану не е необичайна в Гърция. Нейният баща се разболял тежко и му се наложила хирургическа намеса, но лекарят, който се грижел за него в болница в централната част на Атина, поискал подкуп от около 800 евро. Тя го платила. “Ако искаш някой лекар да се погрижи за член от семейството ти, тогава си принуден да му дадеш нещо допълнително”, казва тя. “Това е начинът, по който нещата се случват тук, в Гърция”. Това е широко разпространено схващане в южната средиземноморска страна и нелегални плащания, като направеното от Йоану, са толкова чести, че гърците имат специална дума за това: “факелакия” - пари в плик.

Но това, което е ново, е идеята, че повсеместната корупция може да има ужасни последствия. Финансите на страната са в критично състояние. Общият й дълг надвишава годишния й брутен вътрешен продукт и е близо четири пъти над определения от ЕС лимит. По време на неофициална среща на ЕС в Брюксел, 16-те страни от еврозоната обещаха да помогнат на Гърция или която и да е друга членка, която се изправи пред сериозни финансови проблеми, но поискаха в замяна на това решителни реформи. Проблемите на гръцкия бюджет предизвикаха тежък натиск върху борсовите пазари в цял свят през последните няколко седмици и засилиха страховете, че кризата може да се разпространи и върху други членки на еврозоната като Испания и Португалия.

Борбата с корупцията, включително и данъчните измами, е един от приоритетите на социалистическото правителство в опитите му да намали огромния дълг. Според “Трансперънси интернешънъл” Гърция е една от най-корумпираните страни в Европейския съюз, редом до Румъния и България.Не само специалисти като лекари и адвокати избягват да дават разписки, но вземането на подкуп за по-добро или по-бързо обслужване е разпространено и сред данъчните служители и чиновници в градоустройствените служби.

Близо един от петима гърци, участвали наскоро в национално проучване, са заявили, че те или някой от семейството им е дал подкуп през последните пет месеца - общо 750 милиона евро “факелакия”.”Нашите икономически проблеми и корупцията вървят ръка за ръка”, казва Арис Сингрос, мениджър на гръцкия клон на Трансперънси интернешънъл.”Вземането на факелакия или дребната корупция е нещо, което не откриваме в други европейски страни като Германия, Франция или Англия”.Той казва, че в случаят на Гърция, корупцията и широкоразпространеното укриване на данъци са били ключови за изпадането на страната в настоящото й положение.

Според официални представители близо 5 милиона от 11-милионното население на Гърция декларира годишни доходи под 12 000 евро.”Най-големият проблем е, че с времето хората започнаха да смятат, че корупцията е в кръвта им, че това е нормално. Това е лошо за икономиката, защото никой не се опитва да се бори с това явление”, казва Сингрос.В правителствено проучване, проведено сред 200 лекари в атинския квартал Коланаки през декември, половината от анкетираните медици заявиха, че получават под 30 000 евро годишно, а останалите казаха, че получават под 10 000 евро годишно. “Не е възможно данъкоплатец да декларира доходи от 15 000 евро и в същото време да поддържа голяма къща, модерна кола, яхта и да изпраща децата си в частни училища”, казва гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину.

В икономическия си план правителството се надява да събере 1,2 милиарда евро от лицата, укриващи данъци, тази година. Правителството обяви съкращаване на разходите за заплати в публичния сектор и реформи в пенсионната система. То поиска също реформи в данъчния инспекторат, който ще бъде наблюдаван от нова финансова полиция, чиято цел ще бъде да гарантира, че компаниите и лицата плащат честно данъците си.

“Надяваме се, че новите мерки ще имат по-добър ефект в борбата с корупцията - правителството трябва да изпрати послание за нулева толерантност, но за съжаление това е нещо, което се случва всекидневно”, казва Сингрос. Но перспективите за успех на мерките не изглеждат обещаващи, като се има предвид, че мнозинството от гърците виждат политическите си партии като най-корумпираните в Европа, показва годишното проучване на Трансперънси интернешънъл за корупцията за 2008 г.
За две десетилетия социалистическо управление през 80-те и 90-те години и по време на управлението на партия Нова демокрация, разграбването на държавната собственост се превърна в своеобразно изкуство, а корупцията - в наука.

Твърденията, че гръцките политици и политически партии са получавали пари, за да дадат на германската компания Сименс изгодни договори, владееха медийното пространство в продължение на месеци през 2009 г. Освен това, скандал за над 250 съмнителни заменки на земи помогна за падането на консервативното правителство на изборите миналия октомври. Двама правителствени служители подадоха оставки във връзка със сделките, в които заможен православен манастир замени евтини земи срещу скъпоструващи държавни имоти, включително едно от съоръженията на Олимпийските игри през 2004 г. Според първоначалното съдебно разследване държавата е понесла загуби от над 100 милиона евро. И двата случая все още се разследват.

По БТА

http://e-vestnik.bg/8398/gartsiya-i-vissheto-izkustvo-na-koruptsiyata/




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624097
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930