Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2010 15:29 - Първанов: Костов получавеше пари от руската мафия,България част от ПРО на НАТО
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2224 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 20.02.2010 16:15


Апелирам ние да извадим икономическите досиета на прехода, да видим кой кой е, заяви президентът Георги Първанов пред Дарик радио.

По думите му, въпросите, свързани с това кога и кой вербува, зачислява в службите Алексей Петров, кой му помага да се развие от НСС до ДАНС, са важни, но по-важният въпрос е за срастването на политическата с икономическата власт.

Случаят с Алексей Петров е свързан с неговата дейност в миналото, смята държавният глава. Първанов настоя, след като МВР прилага такива действия спрямо човек, който е охранявал "Кремиковци", да "бръкнем по-дълбоко и да видим кой хариза "Кремиковци", на каква цена, кой източваше през всичките тези години "Кремиковци". Според него ситуацията с металургичния комбинат е само "един епизод от богатата история на смяната на собствеността в България".

Никога не съм имал колебания, винаги съм подкрепял действията на вътрешното министерство, дори съм настоявал за по-голяма настойчивост, подчерта президентът Георги Първанов. Според него активността на МВР, включително
акцията "Наглите" и операция "Октопод", може да бъде оценена положително.

Аз съм единственият, който е обявил официално всички спонсори от най-високите дарения до единичните такива и то за цялата дарена сума, подчерта държавният глава. Изказването на Първанов беше във връзка в настояването на лидерът на ДСБ Иван Костов да не се рови миналото, а да се гледа само в бъдещето.

"Аз не искам да връщам репликата на сините, защото добре помним информацията, която течеше, защото разбрахме, че е водена битка с руската мафия, но точно аз съм запомнил имена от руската мафия, които станаха известни покрай даренията си за синята централа или за някои лични фондации", припомни все пак Георги Първанов.

През 2000 г.
фондацията на Елена Костова "Бъдеще за България" беше замесена в скандал с дарение. Тогава се разбра, че руският милиардер Григорий Лучански, за когото медиите писаха, че е обвързан с руската мафия, е дал на фондация 80 хиляди долара. Елена Костова потвърди за дарението по-късно, като уточни, че парите са отишли за домове за сираци.

През 2003 г. пък избухна скандал с
фондация "Демокрация", за която се оказа, че е получила през 2001 г. 200 000 долара от кипърска офшорка, свързана с Майкъл Чорни.

Нека да върнем лентата назад, да видим коя партия и кой кандидат как е бил финансиран в хода на една или друга кампания, настоя президентът, като подчерта, че той няма притеснения в тази връзка.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/02/20/861758_purvanov_neka_izvadim_ikonomicheskite_dosieta_na/

http://www.dnes.bg/politika/2010/02/20/pyrvanov-a-sinite-kak-poluchavaha-dareniia-ot-ruskata-mafiia.86486

Първанов: Да отворим "икономическите досиета на прехода" 20.02.2010 11:43 България трябва да бъде солидарен член на НАТО, подчерта президентът в интервю на Кирил Вълчев от "Дарик радио" в отговор на въпрос дали подкрепя включването на армията в противоракетен щит на държавите от НАТО   image

Да се отворят "икономическите досиета на прехода", предлага президентът Георги Първанов.

Държавният глава използва интервю за "Дарик радио" (пълна стенограма на интервюто), за да изрази несъгласие с председателя на ДСБ Иван Костов и за да атакува бившия министър-председател по теми от миналото.

"Не съм съгласен с тезата на Костов, че било каквото било, пито-платено,

няма да ровим в миналото, оттук нататък ще гледаме само в бъдещето. Последният арестуван, този нашумял случай с Алексей Петров е свързан с неговата, на Костов, дейност в миналото", каза Първанов.

И продължи: "Ако МВР прилага такива действия спрямо човек, който е охранявал "Кремиковци", аз се питам защо ние няма да бръкнем по-дълбоко и да видим кой хариза "Кремиковци", на каква цена, кой източваше през всичките тези години "Кремиковци".

И това е само един епизод от "богатата" история на смяната на собствеността в България. Аз вземам повод от репликите на господин Костов и апелирам ние да извадим икономическите досиета на прехода, да видим кой кой е.

Защото важни са, разбира се, въпросите, свързани с това кога и кой вербува, зачислява в службите Алексей Петров, кой му помага да се развие от НСС до ДАНС, говоря и като министерства, говоря и за отговорността дори, ако щете, на най-високо политическо ниво".

Президентът категорично заявява, че с Алексей Петров никога не се срещал на четири очи.

"Може би да сме се засичали някъде на... Никога не съм кореспондирал с Алексей Петров. Аз кореспондирам с ръководителя на съответната служба, по-скоро той ми докладва за развитието на един или друг случай. Не помня някъде в документите да е присъствало името на това лице", заяви Първанов.

Но за мен

по-важният въпрос е за срастването на политическата с икономическата власт",

заяви президентът.

Относно репликата на тъмносиния лидер, че е нужно президентът да каже ясната си позиция за водената война срещу организираната престъпност у нас и на чия страна застава - на страната на министър-председателя, до министъра на вътрешните работи, до главния прокурор, Първанов отговори:

"Доживяхме Иван Костов да ме пита дали подкрепям главния прокурор. Това, разбира се, е една интересна еволюция. Никога не съм имал колебания, винаги съм подкрепял действията на вътрешното министерство, дори съм настоявал за по-голяма настойчивост.

И тази активност, като се започне от предишната акция - от "Наглите", минавайки през последните действия около така наречената операция "Октопод" може да бъде оценена положително".

Водещият на Дарик Кирил Вълчев припомни искането на СДС държавният глава да вземе отношение по въпроса за своите спонсори, които са подсъдими за злоупотреби с еврофондовете, и го попита дали осъзнава, че докато продължава да мълчи пречи на връщането на доверието на инвеститорите към България.

В отговор Георги Първанов заяви:

"Това е много добра тема, за спонсорите.

Аз много отдавна я поставям. Аз съм единственият, който е обявил официално всички спонсори от най-високите дарения до единичните такива, в това число и, обръщам внимание, цялата дарена сума.

Вие може ли да приемете, че има партии, които са участвали в президентски, парламентарни и други избори с по 30 хил. лв, след като сте виждали покрити улиците, булевардите с билбордове и плакати, да не говорим за рекламата по телевизията.

Аз не искам да връщам репликата на сините, защото добре помним информацията, която течеше, защото разбрахме, че е водена битка с руската мафия, но точно аз съм запомнил имена от руската мафия, които станаха известни покрай даренията си за синята централа или за някои лични фондации.

Нека да върнем лентата назад, да видим, доколкото, разбира се, са запазени информации, коя партия, респективно кой кандидат как е бил финансиран в хода на една или друга кампания. Аз не се притеснявам от това".

Попитан накъде върви управлението на ГЕРБ, президентът Първанов казва, че е рано да се прецени дали мандатът ще бъде успешен и

категорично отклонява тезата за предсрочни избори.

"Виждаме, че има немалко трудности, които са породени не само от наследството, по-скоро от кризата, която се разгаря. Предсрочни избори е последното нещо, от което България има нужда в условията на криза.Имаме нужда от стабилност.

Аз поне ще съдействам на правителството за постигане на повече стабилност. Разбира се, премиерът, лидерът на мнозинството, преценява каква е политическата цена на тази стабилност", пояснява държавният глава.

България трябва да бъде солидарен член на НАТО,

подчертава Георги Първанов в отговор на въпрос, дали подкрепя включването на армията в
противоракетен щит на държавите от НАТО.

И за да разсее всякакви съмнения, ясно заявява, че такъв въпрос не е обсъждан.

"Радвам се, че много категоричен отговор беше даден от външния министър. Ние имахме възможността да го коментираме предварително, казва Първанов.

И още: "България трябва да търси своите гаранции, своята защита в рамките именно на търсенията, на дискусиите, на решенията, които се осъществяват в НАТО, тоест ако има един противоракетен щит, който да обхваща територията на НАТО, няма логика в това България и Гърция, и Турция, например да останат извън обхвата на този щит.

Още повече, че ние сме близо до потенциалната заплаха. Тези разговори трябва да бъдат част от дискусията вътре в НАТО, а не да се водят някакви сепаративни преговори.

Аз се надявам, така както има сигнали през последните дни, Русия и САЩ да се разберат в преговорите, които водят. Малка България не би могла да помогне в тези разговори, но поне да не пречим с отделни импровизирани ходове и инициативи.

Аз смятам, че вътре в страната ни ние трябва да търсим максимално консенсус при решаването на един такъв въпрос".

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2787431

още по темата image Ил. Божинов: Първанов се договаряше с Алексей Петров image 43 | image20659 Първанов: След мандата оставам в политиката image 141 | image11775



Гласувай:
1



1. meto76 - http://kafene. net/analysis. ...
20.02.2010 15:59
http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=10486282
цитирай
2. meto76 - http://www. svobodata. com/page. ...
21.02.2010 22:37
http://www.svobodata.com/page.php?pid=2635&rid=34

самият Костов не е изяснил или поне отрекъл, един малък период от собствената си биография, през който, както публично се говори, е бил на обучение в руска институция, свързана с КГБ.

Това е твърдение на : Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България
цитирай
3. анонимен - От един глупак, бивш член на ДСБ.
18.10.2010 12:30
Костов трябва да бъде съден за геноцит над българския народ. "Архитектът" на Здравната реформа, на Апогея на схемата на РМД за източването и разрухата на Българската икономикам; "Мълчаливият командир"; "Предателят", който е пил, но кой е платил? - огромен спад на жизнения стандарт на преобладаващата част от българския народ, унизителна бедност, болести, разпиляни семейства, неграмотност, срив в образованието, ликвидирана средна класа, ликвидирани наченки на гражданското общество, страх за физическото оцеляване на младите хора, нищета и мизерия - с това е платил българския народ. Цената е много жестока г-н "Сив кардинал"! Да не забравяме банковите пирамиди, фондациите пирамиди, деноминацията на парите и др. и др..Лешояде Костов, това се случи пред вашите очи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624085
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930