Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2010 00:03 - Руски десант в Задунайская Губерния
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 877 Коментари: 0 Гласове:
1



image
Руски десант в Задунайская Губерния

Едвин Сугарев

Посрещаме скъпи гости, пратеници на Кремъл, остриета на руската геополитика: атомът и газта. Цъфнаха някак си неочаквано и едновременно: генералният директор на Държавната корпорация по атомна енергия “Росатом“ Сергей Кириенко и шефът на "Газпром" Алексей Милер. С АЕЦ “Белене” и “Южен поток” под мишница.

“Десант” ли написах в заглавието? Не – какъв ти тук десант – дошли са да си навестят вилаета, да сключат съответните договори и да раздадат съответните инструкции на своите губернатори в Задунайская.

Защо така, ще попитате, по какво личи, че някак си потайно и полека сме изпълнили завета Татов – макар и не като 16-та република на СССР, а само като руски Троянски кон. Ами по същите тези, по губернаторите личи. По телопазителя Татов и Трайчото. По тяхното раболепно поведение и вниманието да не кажат и една дума напреки.

Кириенко идва с оферта. Не за лев-два, а за цели два милиарда евро. Помните, вярвам, че в началото на прехода Русия ни дължеше някакви си пършиви стотина милиона, но се назлъндисва повече от десетилетие, преди да ни върне част от тях.

А сега изведнъж: два милиарда! Точно толкова трябваше да инвестира в ядрения проект RWE, избрана за стратегически партньор с 49 на сто в бъдещата централа, но германският концерн се отказа да участва в “Белене“.

А руснаците не се отказват. Искат да строят – за своя сметка и за свой риск. Защото са си направили сметката. Знаят и цвета, и шарките на “котката в чувала”. Колко мислите, че би трябвало да плати Русия, ако примерно реши да строи за своя сметка своя централа на територията на друга държава от ЕС? Не знаете? Няма и как да знаете, защото няма такъв прецедент. Няма и да има. Защото няма подобни на нас идиоти.

В случая обаче не иде реч за плащане. "Вижте, това реално е заем” – признава кротко Трайчо Трайков. Ами заем е. Ще трябва да го плащаме – и ние, и децата ни – със съответните, неведоми за никого лихви.

И понеже няма с какво да го плащаме, Русия ще придобие заложените от нас проценти дялово участие в централата. Онези 49%, които RWE ни хариза, защото не щеше да купува котка в чувал.

После – след като съответните милиарди бъдат похарчени и процентите придобити, ще се окаже, че всъщност, за да се построи централата, са нужни не четири, а десет милиарда. Което впрочем се знае и сега. И че освен това трябват пари и за инфраструктура, и за хранилище на радиоактивните отпадъци, и за кой знае още какво. И понеже пак няма да имаме с какво да плащаме липсващите осем милиарда, ще дадем на руснаците котката и ще подпишем полица за недостигащите суми. Чувала ще си го приберем, та да го нахлузим на главите си, когато ни бесят.

Ето така излиза сметката за АЕЦ “Белене”. Руската, не нашата. А къде е нашата? Ето я: "Нашата позиция е, че проектът “Белене” може да се случи, защото ние вече там сме вложили голяма сума.” Автор – министър Трайчо Трайков.

С едно уточнение обаче: похарчили сме една голяма сума, ама не сме я вложили там. Щото там има една гола площадка и практически нищо друго. Къде са отишли вложените досега два милиарда лева, беше доскоро една от чуденките на Бойко Борисов. Министрите Дянков и Трайков пък си позволяваха да твърдят – пак съвсем доскоро, че България няма нужда от АЕЦ “Белене”. Което си е чистата истина.

Това, което се твърди сега, си е чистата лъжа. Изгодно било, твърди Трайчото. Следва RWE да се управлява от олигофрени, които не си знаят сметката. Самият Бойко Борисов отчаяно се опита да пробута “Белене” на Италия, Франция, САЩ и – забележете – пак на Германия. Само че никой не клъвна. Не рачиха да купят котката в чувала. "Засега като най-оформено е руското предложение" – признава самият Трайчо. И не се и запитва защо.

Същата работа и с Милер. България била имала “цял портфейл позиции” по предстоящите преговори за “Южен поток”. Вярно е – в портфейла на България има позиции, но няма пари – поради което разменната монета при въпросните преговори ще бъдат националните ни интереси. За съжаление това били “преговори за започване на преговори, а не същинските преговори“, но все пак...

Тъй си разсъждава министъра и не забелязва, че никой не го слуша. Защото Милер дойде внезапно в България не за да се среща с него – от когото не зависи нищо, а за да си похортува с руския резидент Гоце – от когото зависи всичко. Особено след тайното договаряне на бъдещите президентски избори с Бойко Борисов. Какво са си хортували двамата, не е много ясно – извън едрото казване, че пред българския президент Милер бил заявил готовността на Русия при реализацията на “Южен поток“ да бъдат защитени интересите на България. Странно. И преди се твърдеше същото – и при предоговарянето на руските газови доставки, и при принципното съгласие на България да прецака “Набуко”, като провиди като свой приоритет “Южен поток”. Нали тогава постигнахме “голям шлем” – според родното Гоце? И какво се оказа после? Оказа се, че само от предоговарянето на газовите доставки губим поне няколкостотин милиона евро.

Премиерът Бойко Борисов бил поставил въпроса съществуващият транзит на газ за България да бъде разглеждан в контекста на проекта "Южен поток" по начин, по който страната ни да не бъде ощетена – твърдят от неговата пресслужба. На същото се надява и траещият си негов министър. Имах си хас да бъдем ощетени – ние, специалистите по големи шлемове! Колко ли е въпросната транзитна такса, която получаваме днес – и при която направихме предишния “голям шлем”? Ами ето я: 1.7 долара за 1000 куб. м газ на 100 км. Най-ниската в цяла Европа, а вероятно и в целия свят.

А иначе “Южен поток“ е изгоден и за България, и за Русия” – твърди министърът. Е, да – “малко е скъпичък”. Колко малко? Колкото АЕЦ “Белене” – а вероятно и малко повече? Тук министърът вече нищо не казва, трае си. Но е логично да го предположим. Една империя не работи на дребно. А една губерния не е в позициите да се пазари.

http://www.epochtimes-bg.com/2010-01/2010-02-17_07.html




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582498
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031