Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2010 14:12 - Цветанов: Делото ”Николов-Стойков” - в Германия;Спонсорът на президента на съд в Германия
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 969 Коментари: 1 Гласове:
1



Цветанов: Делото ”Николов-Стойков” - в Германия


24 февруари 2010 / News.dir.bg Обсъжда се правният механизъм делото "Николов - Стойков" да бъде изнесено в Германия.
Това съобщи пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи
Цветан Цветанов след срещата му с директора на Дирекция „Разследвания и операции” в Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ в Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Тиери Кретен, предаде БТА.

Именно ОЛАФ даде сигнала за нарушенията по програма САПАРД на групата около бизнесмените Людмил Стойков и Малио Николов, след който дойдоха и обвиненията срещу тях.

В Германия вече бяха осъдени двама от партньорите на двамата бизнесмени.
Преди дни Софийският градски съд отказа на прокуратурата да изпрати делегация до Германия за разпита на двамата.

Не виждам как делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков може да бъде изнесено в Германия, заяви междувременно в коментар за БТА наблюдаващият прокурор Андрей Андреев. Той посочи, че не е наясно какво точно е имал предвид министърът, но уточни, че престъплението, в което са обвинени бизнесмените, е извършено на територията на България, следователно трябва да се разглежда тук.

По думите му уговорката на българската и германската прокуратура е тези, за които се предполага, че са извършили престъпления на територията на Германия, да бъдат съдени там, а извършилите престъпление на територията на нашата страна - тук. При съучастие в престъпление на територията на Германия може да се извърши трансфер на подсъдимите, отбеляза Андреев. Той посочи, че в случая не става въпрос за това.

По това дело прекрасно се знае кой не си е свършил работата и къде е политическият чадър, заяви междувременно пред Нова телевизия премиерът 
Бойко Борисов, цитиран от БЛИЦ.  
Той не коментира какво има предвид, но името на Людмил Стойков неведнъж е свързвано с президента Георги Първанов, тъй като се оказа, че е бил негов спонсор по време на кампанията му за държавен глава.

"Аз имам досега поне 50 срещи с директора на ОЛАФ в последните 10 години. Сега обаче има какво да кажем, че сме направили; има операции, по които се работи – по контрабандата на цигари, прането на пари, и с които да го запознаем. Има мерки, които в момента действат, за да няма такива измами. Но има и делото „Стойков”, за което, за съжаление, ще вдигам рамене и ще си мълча", каза още министър-председателят.

http://dnes.dir.bg/2010/02/24/news5934292.html


Тагове:   германия,


Гласувай:
1



1. анонимен - Съдът възмутен от коментари на Б...
24.02.2010 16:51
Съдът възмутен от коментари на Борисов и Цветанов
24 февруари 2010 / Nеws.dir.bg
Софийски градски съд (СГС) разпространи днес до медиите декларация по повод коментари на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов за делата срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков.

От СГС уточняват, че са образувани две дела по обвинителни актове срещу Марио Николов, като първото от тях е за организирана престъпна група, извършила документна измама в особено големи размери (източването на средства по САПАРД - б.р.), а второто за пране на пари в съучастие с Людмил Стойков и други лица.

"Двете дела все още са във фаза на съдебно следствие, по време на което са разглеждани исканията за събиране на доказателства както в полза на държавното обвинение, така и в полза на защитата, което се дължи от българския съд по силата на закона и като независим орган на съдебната система. В този смисъл, будят недоумение изявленията на министър-председателя Бойко Борисов, че по делото „прекрасно се знае кой не си е свършил работата” и къде е „политическия чадър”, и внушения от такова политическо естество са напълно неприемливи за осигуряването на справедлив и честен процес", пишат в писмото си съдиите.

"Относно коментара на вътрешния министър Цветан Цветанов , че се търси правен механизъм за изпращане на второто дело в Германия, СГС е длъжен да заяви, че не съществува какъвто и да е механизъм, по силата на който държавата да се откаже от своя суверенитет, да разследва престъпления, извършени от български граждани и на нейна територия", заявяват още магистратите.

Според тях е недопустимо само две седмици преди изслушване на пледоариите по делото да се предрешава изхода му и да се поставя под съмнение безпристрастността на съда.

"В заключение СГС е длъжен да цитира изявленията на представителя на ОЛАФ Тиери Кретен, който казва, че съдебната система в България е независим орган и би трябвало да се уважават нейните решения“, пише в съобщението на съда.

По-рано днес Борисов и Цветанов се срещнаха с директора на Дирекция „Разследвания и операции” в Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, който е на посещение у нас. След това премиерът поиска разследванията на службата да бъдат признавани като доказателства в българския съд. Именно от справка на ОЛАФ започна проверката за източването на САПАРД, която прересна в съдебно дело.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625261
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930