Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2010 21:31 - Журналисти пропищяха от цензурата на Ирена Кръстева
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2777 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 26.02.2010 21:37


Журналисти пропищяха от цензурата на Ирена Кръстева

 

image
В редакцията на Razkritia.com бе получено писмо, подписано от „Група Репортери без граници в България”, в което анонимен източник разкрива скандалната издателска политика, която водят Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Както Razkritia.com неведнъж писа, семейството „чудо” цели да осъществи монопол в България, изкупувайки всички медии. Чрез финансирането на турския “Доган холдинг” Ирена Кръстева си напазарува някои от най-тиражните вестници, като по този начин си осигури медиен комфорт. Бизнесдамата и синът й дори се насочиха към интернет пространството и изкупуваха няколко сайта.

Журналисти, работещи за Пеевски, неколкократно се оплакваха, че им се налага жестока цензура, като след идването на новата власт, им е забранено да пишат материали срещу Бойко Борисов или който и да е от управляващите. Коренната промяна в политиката на изданията на Кръстева личеше най-вече в печатните медии, където за премиера се пише или добро, или нищо. Най-пресният пример в това отношение е в. „Уикенд”, който преди да попадне в ръцете на медийната годзила, публикуваше скандални разработки срещу ГЕРБ, правеше собствени разследвания срещу властта. Веднага щом Ирена Кръстева откупи дял от „Уикенд”, таблоидът започна да ухажва Бойко Борисов.

image
В писмото си до Razkritia.com анонимният източник твърди, че в продължение на няколко години Делян Пеевски и Кръстева са стопирали всяко разследване, касаещо злоупотреби за милиони, свързани със структурите на БСП и ДПС. Двамата шефове са принуждавали главните редактори да се отчитат пред тях всяка вечер с материалите, които предстои да бъдат публикувани в конкретното издание. По този начин десетки разследвания за източване на европейски фондове, публикации, свързвани с тайни партийни каси, били унищожени.

Преди да дойде Бойко Борисов на власт, Делян Пеевски буквално не разрешавал да се споменава името му, като бил назоваван само и единствено „столичния кмет”. След като ГЕРБ спечели изборите, Пеевски обърнал монетата и забранил да публикуват дори негови снимки, на които е намръщен. Неслучайно властта се е заела да разследва всички, с изключение на Кръстева и Пеевски. Със спечелването на изборите Борисов даде индикации, че ще разследва бившата шефка на тотото, но малко след това намеренията му секнаха. Може би именно защото получи така желания медиен комфорт.

image
Журналистите, работещи за Кръстева, разказват още, че двамата с Пеевски закупили и няколко разпространителски компании, сред които “Сенатор”, “Оларт” и “Братя Герини”. Те били задължава да разпространяват изданията на семейния кръг с приоритет. Други фирми пък били рекетирани да не поръчват други издания, освен тези, свързани със самата медийна групировка.

Журналистите са пропищели от произвола на Кръстева и Пеевски и се опасяват, че ако не се предприемат мерки срещу тях, в България ще настъпи тотален медиен монопол и много от свободните медии ще бъдат ликвидирани.

 

ПИСМОТО

Пиша ви това писмо, защото искам да ви информирам за сериозни нарушения на свободата на словото. От последната ни среща в България през 2008 г. настъпиха сериозни изменения, които засягат както възможността на журналистите да пишат без цензура, така и разпространителската политика на свободни издания на медийния пазар в България.

 

image

Вестник "Уикенд" преди идването на ГЕРБ на власт

Проблемът настъпи с идването на власт на медийна групировка, свързана с бившата директорка на “Български тотализатор” Ирена Кръстева и синът й Дилян Пеевски. В края на 2008 г. тя започна поетапно да изкупува различни издания. Неофициално още тогава се твърдеше, че финансирането идва от турския “Доган холдинг”, както и от структури, свързани с партията ДПС. Погазването на всякакви права на журналистите започна още тогава. Първо се въведоха негласни правила, че не може да се пише нищо срещу тогавашния премиер на България Сергей Станишев, както и партията, която той представлява – БСП. Подобни условия важаха и за партията ДПС. Тази политика на журналистическа диктатура важеше за изданията на Ирена Кръстева и Делян Пеевски (по настоящем – депутат от ДПС) – вестниците “Монитор”, “Телеграф”, “Политика”, а по-късно и “Експрес”, който вече е ликвидиран и прекръстен на “Засада”. Аз и още няколко мои колеги – журналисти държим да ви информираме за случващото се в България, защото сме убедени, че ако не се вземат мерки, свободата на словото в страната ни ще бъде унищожена.

В продължение на няколко години ние бяхме свидетели как са спирани разследвания, касаещи злоупотреби за милиони, свързани със структурите на БСП и ДПС. Беше въведена и практиката всяка вечер главните редактори на описаните по-горе издания да се явяват лично в кабинета на Ирена Кръстева и Делян Пеевски с предварително напечатани страници от вестниците, които трябваше да излязат на следващия ден. Ако случайно дадена публикация не съвпадаше с издателската политика на Ирена Кръстева, страницата “падаше” и се налагаше да бъде написван нов материал, вече по-удобен.
В продължение на месеци от периода януари – юли 2009 бяха свалени редица разследвания, които биха могли да допринесат за промяна в страната. Бяха покрити също така разследвания за източване на европейски фондове, публикации, свързвани с тайни партийни каси. В повечето от случаите на самите журналисти не бяха давани никакви обяснения за това каква е причината материалите да бъдат спрени. Още по-опасна бе и тенденцията за автоцензура, която самите колеги от тези издания започнаха да си налагат.

 

image

В. "Уикенд", след като Бойко спечели изборите

До влизането във власт на сегашния премиер Бойко Борисов на журналистите, работещи в медиите на Ирена Кръстева, бе забранено дори да пишат името му в предизборните публикации, според издаденото разпореждане той трябваше да бъде споменаван само като “столичния кмет”. Посочвам ви тези няколко примера, за да добиете представа за това, което се случва на медийния пазар в България.
След изборите и избирането на премиера Бойко Борисов ситуацията в отразяването на събития, свързани с него, се промени в обратна насока. Бяха издадени нови разпореждания, според които за него не може да се пишат негативни материали. Сваляни са страници преди самото отпечатване на вестника, дори ако Делян Пеевски не е харесвал снимка на премиера Бойко Борисов, защото на нея изглеждал намръщен. За това могат да разкажат и други мои колеги, които са присъствали на подобни разпореждания.

 

image

... След Бойко...

Към момента групировката на Ирена Кръстева притежава всекидневниците Монитор, Телеграф, Меридиан мач, Засада, седмичника Политика, имат дялово участие и в седмичника Уикенд, както и в провинциалните ежедневници Борба, Нов глас, Янтра днес и Черноморски фар, както и телевизиите ББТ и ТВ7. Водят се преговори за закупуването и на други медии. Чрез няколко подобни сделки тези хора на практика монополизираха медийния пазар в София. В момента повечето от вестниците са зависими от издателската политика на Ирена Кръстева и Делян Пеевски.
Писмото, което ви пиша, е от името на няколко свободомислещи журналисти, които искаме да ви алармираме за това, което се случва и да помолим за помощ и разследване.

imageПреди две седмици беше учреден медиен консорциум “Сдружение съюз на вестникарите и разпространителите на печатни издания”. В него членуват него вестниците, които ви изброих по-горе. Освен тях членове са няколко разпространителски компании, свързани с издателската групировка на Делян Пеевски и Ирена Кръстева. Новата организация е оповестена като сдружение, но на практика в нея членуват само издания, близки до издателската групировка. Там са и няколко разпространителски агенции, които мистериозно бяха закупени в последните месеци от кръга на Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Става въпрос за “Сенатор”, “Оларт” и “Братя Герини”. Тези фирми вече разпространяват преференциално изданията на Ирена Кръстева и Делян Пеевски за сметка на другите издания.

Вече има многобройни сигнали от цяла България, че разпространителски фирми са били рекетирани да не поръчват други издания, освен тези, свързани със самата медийна групировка. Най-крещящ е примерът с фирма “Прес”, с управител Георги Калоянов, на която за назидание не се дават за разпространение вестниците “Телеграф” и “Уикенд”, които държат висок тираж и по този начин фирмата е в неравнопоставени условия и претърпява ежедневни загуби. Според финансови анализатори вестниците “Монитор”, “Политика”, “Засада” и “Телеграф” от групировката на Кръстева и Пеевски са губещи. Губеща е и цялата им дейност, свързана с издателския комплекс “Родина”, на който те също са собственици. Буди недоумение в такъв случай от къде те намират средства за нови и нови сделки, свързани с медии и разпространителски фирми.
За да прикрият монопола си и финансовите далавери, Делян Пеевски и Ирена Кръстева преди около две седмици учредиха медиен консорциум.

image
Негов председател е Делян Пеевски, в него влизат още главният секретар на медийната му групировка Яни Янев, главният редактор на седмичника “Уикенд”, както и главният редактор на “Черноморски фар” Галентин Влахов, които на са на подчинение на Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Въпреки че декларират, че новосъздаденият медиен консорциум е от различни медии, на практика той включва само издания, свързани с групировката на Ирена Кръстева и Делян Пеевски, както и с разпространителските им фирми. Вече има постъпили оплаквания в “Комисията за конкуренцията” за това, че разпространителски фирми, свързани с групировката, умишлено не продават издания на медии, на които собственици не са Делян Пеевски и Ирена Кръстева.
По този начин се ограничава тотално възможността за свободни медии. Нашето опасение е, че малкото останали необвързани издания ще бъдат притиснати финансово и няма да могат да съществуват заради рекета на монополистите.

От няколко месеца бившата шефка на тотото Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски имат решаващата дума и в ръководството на дружествата, собственост на вестникарския консорциум „Обединени български вестници“. Така те вече имат контрола върху разпространителската фирма „ОБВ Близнаци“ и издателско-полиграфическия комплекс „Родина“, който управлява най-голямата печатница в България.

Молбата ни е да ни помогнете, за да не се ограничава свободата на словото в България. Опасенията ни са, че това, което се случва в момента, е траен процес и има опасност след време много медиите, в които сега няма цензура, да бъдат ликвидирани.

Група Репортери без граници в България
http://razkritia.com/%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%89%D1%8F%D1%85%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0/Гласувай:
1
01. meto76 - http://www. blitz. bg/news/ar...
26.02.2010 23:24
http://www.blitz.bg/news/article/71587
цитирай
2. анонимен - Svine!!. . . . . . . . . . . Tlasti, ma...
27.02.2010 14:22
Svine!!...........
Tlasti , majni , naqdeni svine.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 12903398
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9758
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30