Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2010 01:40 - Андрей Райчев: Да се поучим от гръцката глупост
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 5039 Коментари: 10 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Колкото и странно да звучи, да се поучим от горчивия опит на гърците означава да се откажем от няколко масови илюзии, пише в анализа си Андрей Райчев. За кои илюзии точно става въпрос?  

 

Представете си, че България вземе назаем и изхарчи за инфраструктура 75 милиарда евро. Магистрали, училища, болници... Ще станем райска градина (на външен вид), ще дължим 300 процента от БВП, а в абсолютни цифри: по 10 000 евро на калпак от населението. Ще се самозабравим, ще живеем незаслужено богато (и ще мрънкаме, не защото сме с българска психика, а защото незаработеният стандарт винаги буди тревога и недоволство, породено от подсъзнателни страхове).

Няма впрочем такава опасност. Четвърто подред наше правителство води страната по път, обратен на описания. А южните ни съседи са точно в описаното безнадеждно положение. Горчив опит, последиците от който гърците тепърва дълго и тягостно ще консумират; опит, който добре трябва да запомним и осмислим.

Biimage
Каква е поуката за България?

Но колкото и странно да прозвучи, да се поучим от този опит означава ние самите да се откажем от няколко масови илюзии:

1. Ние си плащаме масрафа. Не живеем назаем. Вече 12 г. бюджетите на страната не са с дефицит, а с излишък. Тази година е първата, когато (заради кризата) си позволяваме нищожен дефицит. Нито господата Костов, Сакскобургготски и Станишев, нито сега г-н Борисов си позволиха и да си напазаруват политическо бъдеще за сметка на задължения на нашите деца.

Но тук веднага идва нещо, което трябва да поправим в собствените си глави: Повечето ни проблеми идат не от лошото управление, а от обективна липса на пари. Давам най-фрапантния пример - здравеопазването. В абсолютни числа България харчи за здравето на хората си десет пъти по-малко пари от Белгия и три пъти по-малко от Румъния (!). Не се е родил такъв гений министър, който да изгради смислена здравна система с подобно финансиране (което впрочем е над 4% от нашия бюджет, т.е. не е малък дял).

За толкова пари, толкоз...

Друг въпрос е, че Бойко Борисов и Божидар Нанев сами са си виновни, че сега не могат да признаят истината “За толкова пари, толкоз”. Та нали ни проглушиха ушите да обясняват, че единствена причина за бедите ни е “тройната ламя”...

Но като оставим правото на БСП, НДСВ и ДПС да злорадстват, светата истина е, че докато поне не удвои средствата, България може само съвсем малко да подобри здравеопазването си и вероятно ще трябва още десетилетие да крета, да кърпи, да отлага и да замотава с полумерки и на парче.

2. Нашата избирателна система позволява и дори стимулира появата на нови политически субекти. Повече от половината депутати в сегашния парламент примерно са от партии, възникнали през последните пет години!

Една от главните причини Гърция да е така зле, е нейната могъща двупартийна система, която е фактически увековечена с избирателния закон. (Гърците винаги са длъжни да гласуват и то винаги избират само между “Левски” и ЦСКА, защото партията победила и с 1 глас, получава “бонус” за абсолютно мнозинство.)

 

Тази беля може да си докара и България

Ако продължим с бълнуванията за рая на “мажоритарната система”, с идиотщината “да избираме личности”.

Тя не е и една болест. Олигархията в Гърция е конкретен факт: 7-8 стопански клана плюс 2-3 политически рода - до това се свежда, за съжаление, управлението в слънчевата ни съседка. Ние нямаме олигархия, но като нищо можем и да си завъдим, защото масово не разбираме политическата природа на този опасен недъг. Тук приличаме на болен от тежък грип (което си е опасно), който обаче крещи за рак и проказа...

3. Най-сетне случаят с Гърция трябва да накара нашите политици да втвърдят тона, когато разговарят с европейските партньори. България не трябва повече да позволява да бъдат изнасяни лекции на тема корупция и икономическо развитие. Изгладувахме си сегашното не лошо дередже. Ще си докараме и повече.

Живеем бедно, защото си плащаме!

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5271975,00.html




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - ти си пьлен идиот
28.02.2010 09:15
ти си пьлен идиот , както винаги.
цитирай
2. zaw12929 - ТАЗИ ГЪРЦИЯ ПЛАЩА ЗАПЛАТИ НА БЪЛ...
28.02.2010 12:59
ТАЗИ ГЪРЦИЯ ПЛАЩА ЗАПЛАТИ НА БЪЛГАРКИ СЛУГИНИ ПО ДОМОВЕТЕ ПО 2-3 ХИЛЯДИ ЕВРО МЕСЕЧНО. ГРЪЦКАТА ХИТРОСТ Е ДА ВЗЕМАТ ПО ВЕЧЕ ПАРИ ОТ ЕС, А НАШАТА ГЛУПОСТ, ДА НАПРАВИМ ТАКА ЧЕ ДА НЕ НИ ГИ ДАДАТ...ГАДНО Е ДА ОБЕСНЯВАМЕ ЗАЩО...И КОЙ ГО НАПРАВИ, А СЕГА СЕДИ НА "ЛАВРИТЕ"...
цитирай
3. meto76 - ти си пьлен идиот, както винаги. ?
28.02.2010 17:04
анонимен написа:
ти си пьлен идиот , както винаги.



?
цитирай
4. krizata - Този Райчев разсъждава много ел...
28.02.2010 17:24
Този Райчев разсъждава много елементарно, а уж е умен мъж!
За да му се обясни по-просто, нека си представи, че еврозоната е нещо като футболен отбор, който играе като един екип.
Ако в отбора повикат нетрениран тинейджър-аматьор (Гърция, Португалия, Испания и някои други) и веднага го заставят да играе в титулярния отбор, той рано или късно ще се контузи, заради слабостта си.
Кой тогава ще е виновен за сакатлъка: този, който ти е дал фланелката да играеш, или голобрадия юноша, почти неразбиращ от футбол.
Гърция нямаше как да мели брашно в една мелница със северните индустриално развити страни и това, в условията на свиващи се пазари, лъсна с пълна сила.
След Гърция ще последват още много страни, имайте търпение!
Така, че тук няма субективна лошотия на "гадните" гърци, а обективни икономически процеси!
Който разбира, да разбира, а за другите да четат от където трябва (това се отнася и за модераторите)!
цитирай
5. анонимен - обясни им го по-ясно и ПРОСТО !
28.02.2010 17:45
zaw12929 написа:
ТАЗИ ГЪРЦИЯ ПЛАЩА ЗАПЛАТИ НА БЪЛГАРКИ СЛУГИНИ ПО ДОМОВЕТЕ ПО 2-3 ХИЛЯДИ ЕВРО МЕСЕЧНО. ГРЪЦКАТА ХИТРОСТ Е ДА ВЗЕМАТ ПО ВЕЧЕ ПАРИ ОТ ЕС, А НАШАТА ГЛУПОСТ, ДА НАПРАВИМ ТАКА ЧЕ ДА НЕ НИ ГИ ДАДАТ...ГАДНО Е ДА ОБЕСНЯВАМЕ ЗАЩО...И КОЙ ГО НАПРАВИ, А СЕГА СЕДИ НА "ЛАВРИТЕ"...

----------------------

не ние трябва да учим от гръцкат аглупоста а о тгръцкия РАЗУМ !!!
просто племе , прости приказки !
цитирай
6. анонимен - ТАЗИ МУТРА ПО-ДОБРЕ НЕ Я СЛАГАЙ ПОВЕЧЕ.
28.02.2010 19:38
АКО ИСКАШ ДА ТЕ ЧЕТАТ.
СТИГА СТЕ ДАВАЛИ ТРИБУНА НА ГЛУПАЦИТЕ.
цитирай
7. анонимен - има резон
28.02.2010 22:51
в думите на райчев специално по тази тема. ние наистина не можем да оценим какъв плюс е да не сме задлъжнели тотално на други държави. а гърците сами ще си фалират държавата, именно с този "стандарт", дето уж са свикнали с него.

между другото, 3000 евро заплата на слугини? горният грамотен анонимен би ли ми обЕснил къде точно става това?
цитирай
8. анонимен - Срещу заразените от "остатъченсоцкомунизъм"
28.02.2010 22:52
А. Райчев и сие са хора с "видения"-колко са лоши гърците,а колко сме унизени ние българите.Естествено забравя за румънците и растрелите в Тимишуара -89г.Забравя за 10 ноември-дворцовия преврат на БКП -каква я зяхванаха, а каква излезе!Забравя ,че се опита на два пъти с Виденов-ох и Стани шев гей да ни върне във време Татово ,но и това не стана!И на края ГЕРБ ни сложи на релси европейски,а вие "болнави" не пречете на европейското движение на българите,защото ще станете "зян"!!!-ще ви чукне инфаркта!
цитирай
9. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
28.02.2010 22:59
zaw12929 написа:
ТАЗИ ГЪРЦИЯ ПЛАЩА ЗАПЛАТИ НА БЪЛГАРКИ СЛУГИНИ ПО ДОМОВЕТЕ ПО 2-3 ХИЛЯДИ ЕВРО МЕСЕЧНО. ГРЪЦКАТА ХИТРОСТ Е ДА ВЗЕМАТ ПО ВЕЧЕ ПАРИ ОТ ЕС, А НАШАТА ГЛУПОСТ, ДА НАПРАВИМ ТАКА ЧЕ ДА НЕ НИ ГИ ДАДАТ...ГАДНО Е ДА ОБЕСНЯВАМЕ ЗАЩО...И КОЙ ГО НАПРАВИ, А СЕГА СЕДИ НА "ЛАВРИТЕ"...

Ъъъ....зав...ти от гората ли идеш? Да, на някои им плащат по 2/3 хиляди евро на месец...ама не баш за почистване на дома...и не баш само в един дом...
цитирай
10. анонимен - Ако живеехме в българска държава, ...
01.03.2010 00:59
Ако живеехме в българска държава, ей тоя на снимката, Божидарчо Димитров, Овчаровци разни, разни Трифоновци, Петровци, Пасита, Куневи и прочие пасмина щеше да стои затворена в клетки на някой от входовете на София, за да може всеки минаващ да ги заплюва. Вместо това всички те са медийни и правителствени герои.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579052
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031