Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2010 22:12 - Промените в Закона за филмовото изкуство получиха пълна подкрепа
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 991 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

01.03.2010 17:02

Промените в Закона за филмовото изкуство, които определят правилата за въвеждането и получаването на данъчния кредит за българското кино, бяха единодушно подкрепени от представители на основните български продуценти, режисьори, актьори и оператори, създаващи над 90 % от българската филмова индустрия. Всички те се обединиха около мнението, че системата на данъчния кредит, която е въведена в други страни и е показала само положителни ефекти, ще създаде нови условия за насърчаване на кинопроизводството у нас.

Този косвен държавен стимул (косвен, тъй като той няма да тегли средства от държавния бюджет, а само ще внася в него) ще създаде хиляди нови работни места в бранша; ще насърчи икономиката; ще привлече десетки чужди филмови компании, и ще издигне националното кино в сектор с национално значение, считат кинодейците.

Неформалната среща между водещите оператори, режисьори, продуценти, както и на български и чужди компании, снимащи в България, бе проведена този уикенд. Над 100 професионалисти от всички сектори в бранша настояха да бъде сформирана официална работна група, която да изгради желания закон на базата на предложените промени.

„До момента имахме забележки по предложенията за промени в Закона, тъй като първоначалният им вариант предлагаше не включваше данъчен кредит за копродукции. След тази среща се договорихме спорният текст да бъде преосмислен и системата на данъчния кредит да важи за всеки лев над максимално допустимата субсидия по закон”, съобщи директорът на Националния филмов център Александър Донев.

Участниците в срещата отправиха призив към председателя на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова законопроектът да бъде разгледан в максимално кратки срокове. „В България през 2009 година са създадени едва три български филма без държавна субсидия, тъй като намирането на спонсор е изключително трудно. Снимането на продукции от компаниите Б.У.Ф.О., „Ню имидж” и НФЦ, даде шанс на моите служители да останат на работа в условията на тежка финансова криза”, съобщи Маргарита Методиева, ръководител на лабораторията на Кодак у нас.

„В нашето студио се провежда проявяването на филмите, както и се осигуряват качествени продукти за снимачния процес, но само с пет български филма на година индустрията е сериозно заплашена от сътресения. В България се намира петата най-голяма лаборатория на компанията ни в света, само през 2009 г. сме инвестирали над 7 милиона евро в нея. Без филми значи и ние да останем без работа”, допълни Методиева.

До момента професионалистите във филмовата индустрия нямат обяснение защо след като промените в ЗФИ удовлетворяват всички засегнати страни, предложенията на бранша все още не влизат за разглеждане в Парламента. „Стимулирането на филмовата индустрия чрез въвеждането на данъчния кредит ще спомогне за развитие на българското кино, ще улесни не само заснемането на отделни продукции, но и дълготрайно ще привлече продуценти и инвеститори. Ако данъчният кредит не бъде въведен в българското законодателство, то страната ще загуби и досегашните инвестиции в кинопродукции.

За нас ще стане почти невъзможно да привличаме чужди инвестиции, което прави изключително трудна нашата работа в България. Страната пък ще изгуби своята конкурентоспособност и добрата си позиция в световното кино”, съобщи директорът на филмовата компания БУФО Филип Рот.

„Насърчаването на българското кино и тв изкуство с данъчна отстъпка ще позволи на продуцентите да снимат по-дълготрайни продукти, като например сериали. В момента липсата на държавен стимул е единствената причина те да не се снимат у нас.

Със системата на данъчния кредит инвестициите в българската икономика ще бъдат в пъти по-големи, отколкото на единичните продукции, тъй като при снимането на сериали компанията ще наема още повече български фирми-подизпълнителки”, смята пък директорът на СИА Адвъртайзинг Димитър Митовски.

„В нашата северна съседка Румъния в момента тече интензивен процес по приемането на системата на данъчния кредит в комплект от много други допълнителни държавни финансови насърчения. Това ще отдръпне много компании, които снимат или имат намерение да снимат у нас”, съобщи продуцентът Светослав Дойчинов от Little Big films.

Участниците в срещата подписаха специално писмо до премиера Бойко Борисов, министрите на финансите и културата Симеон Дянков и Вежди Рашидов, и до председателите на бюджетната и културната комисия в НС Менда Стоянова и Даниела Петрова, в което настояват да бъде създадена официална работна група за допълване и финализиране на предложенията за промени в ЗФИ. Подписката на киногилдията у нас ще бъде внесена официално в Парламента във вторник.


http://www.dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=313070



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14623653
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930