Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2010 10:37 - Борисов: До обяд ще обявим дали Братя Галеви, Косьо Самоковеца, Младен Михалев-Маджо, братя Маргини са служители на МВР
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2682 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 02.03.2010 10:40


Борисов: До обяд ще обявим агентите известни с прякори   Публикувана: Вторник, 2-ри Март 2010, автор: 24 часа онлайн; прочитания: 573; коментари: 0 image

БРАТЯ МАРГИНИ

Винаги съм твърдял, че около службите трябва да има спокойствие. И когато има подобно съмнение, че има офицери, или агенти, или хора, които по един или друг начин се появяват в медиите, това трябва да се изясни на момента. Това каза в сутрешното предаване на БНТ премиерът Бойко Борисов.

Той поясни, че е дал срок до 12 часа днес на службите да изготвят справка и да я разпространят публично кои от всички известни имена, които са спрягани за агенти на службите, наистина са били такива.

Причина за изказването на Борисов стана информация на „24 часа", според която емблематични фигури като братя Галеви, Младен Михалев-Маджо, Братя Маргини и дори Иво Карамански са били тайни агенти на службите.

„И Галеви са били офицери, милиционери, след това барети, но по мое време не са били агенти", каза Бойко Борисов и добави, че тази ситуация трябва да бъде изяснена, за са бъдат оставени службите да работят на спокойствие.

"Всяка една класифицирана информация може да бъде декласифицирана от органа, който я е определил като такава, така че не е невъзможно имената на агентите да бъдат оповестени," коментира изказването на премиера Атанас Атанасов.

Според него обаче е важно да се направи разграничение между агенти и нещатни служители на службите.


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=397978


Добре облечени бизнесмени с прякори и охрана били привлечени за нещатни сътрудници на МВР. Сред тях - Братя Галеви, Косьо Самоковеца, Маргините, Маджо, потвърдиха пред "24 часа" бивш началник в Националната служба за сигурно ст и политик, стоял на върха на държавата. Твърди се, че и Иво Карамански е бил таен агент. Привличането на знаковите фигури било елегантен начин част от политическите сили да използват финансовите ресурси на групировките по време на избори.

"Определен кръг от хора, включително свързани с подземния свят, са имали карти за нещатни сътрудници", коментира бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов. Казва, че през 1997 г. е събрал всички карти, раздавани по времето на Жан Виденов.
Юлий Георгиев, шеф на НСС тогава, отрече да е раздавал карти. Твърди се, че при кабинета на НДСВ също изземвали карти. Не е ясно обаче дали е станало.


Голямо увъртане кой сложил мутри под прикритие

Братя Галеви, Косьо Самоковеца, Младен Михалев-Маджо, братя Маргини били сред знаковите имена, привлечени като нещатни сътрудници на МВР.

Това потвърдиха бивш шеф на НСС и български политик, стоял на върха на държавата цял мандат. И двамата обаче се въздържат да застанат с имената си, тъй като става дума за класифицирана информация.

В събота в. "Капитал" допълни този списък с имената на Поли Пантев и Иво Карамански. За тях се говорило в ъндърграунда, че имали връзки със службите.

Двамата източници на "24 часа" допускат, че това е бил елегантен начин част от политическите сили да използват финансовите ресурси на групировките по време на избори. Знаковите фигури получавали документите, които им осигурявали "заслон" от разработки на службите.

"Това, което знам, е, че определен кръг от хора, включително свързани с подземния свят, са имали такива карти. Те са раздавани основно от БОП, от СДВР и от други служби. Такива карти пак за нещатни сътрудници, но на НСС, масово са раздавани по времето на Жан Виденов", разказа бившият шеф на контраразузнаването при Иван Костов Атанас Атанасов.

През 1997 г., когато оглавил НСС, ген. Атанасов събрал всички карти. Не помни обаче колко са били прибраните. Категоричен е, че по негово време не е дадена нито една такава карта.

Шефът на Националната служба “Сигурност” от времето на Жан Юлий Георгиев обаче е категоричен: "Не съм давал такива карти на никого. Това са несериозни твърдения." Той бил контраразузнавач №1 от януари 1995 до март 1997 г.

Георгиев подчерта, че по негово настояване през 1996 г. е създаден щат за офицери под прикритие към НСС. Точният брой обаче е класифицирана информация.

"Само мога да кажа, че докато бях в НСС, не съм назначил нито един офицер под прикритие, тъй като имахме разминаване за концепцията с ръководството на министерството. Различни бяха вижданията от кои среди да се привличат тези служители, как да се контролират и какви задачи да изпълняват", обясни той.

Според Атанасов нещатните сътрудници злоупотребявали с картите си.

"Ползвали са ги да си уреждат например нарушенията на пътя. Дори работихме по сигнал, че някои са си плащали, за да вземат карта. Не успяхме да съберем достатъчно информация и да го докажем. Факт е обаче, че част от нещатните сътрудници освен карта са получавали и оръжие", твърди ген. Атанасов.

По думите му като нещатни сътрудници освен хора от подземния свят били привлечени публични фигури от различни сфери - телекомуникации, едър бизнес и др.

"Работа на службите е да вербуват хора от тези среди, но категорично заявявам, че Поли Пантев не е бил сътрудник на НСС. За други служби - не знам. Нямам информация и за Иво Карамански", отсече генералът.

Високопоставен източник от службите по времето на НДСВ, от 2001 до 2004 г., обаче твърди, че и при генерал Атанасов Братя Галеви и Маргини, Маджо и още прочути имена са продължили да бъдат агенти под прикритие и никой всъщност не им бил събрал картите. Тогавашният министър на вътрешните работи Георги Петканов е разпоредил по онова време да се изземат документите им от МВР. (24часа)

Половината мутри били с карти от НСС, другите - от НСБОП

Татяна Дончева пред БНР в събота:

И този „Октопод”, който между другото включва следните неща – да вземем мутрите, да ги легитимираме във връзка със службите, да им дадем на половината карти от НСС, на другата половина от НСБОП, да ги покровителстваме да въртят бизнес и за хора от службите, и за себе си, да ги направим богати, позиционирани в държавата, в обществото, да им дадем възможността да забогатеят, след което те да диктуват правила, трябва да стане ясна и по някакъв начин решена.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=396278




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. loran - ;;)))
02.03.2010 10:47
Ha haaaaaaaaaa ,do obiad;)
цитирай
2. meto76 - Няма да е зле да кажат и кой ги е наз...
02.03.2010 11:00
Няма да е зле да кажат и кой ги е назначил на работа; каква заплата им е плащал и заедно с тях и да си ходят от политиката и МВР и техните покровители.
цитирай
3. meto76 - http://dnes. dir. bg/2010/03/...
02.03.2010 11:37
http://dnes.dir.bg/2010/03/02/news5967906.html
цитирай
4. meto76 - Пантю Тотев Пантев е сътрудничил ...
02.03.2010 22:50

Пантю Тотев Пантев е сътрудничил на Софийско градско управление на МВР, отдел “Криминален”, за периода 1986–1992 г.

Иво Александров Карамански е сътрудничил на Софийско градско управление на МВР, отдел “Криминален”, за периода 1985–1992 г. Като състезател по кану-каяк той е служил като волнонаемен в отдел “Физкултура и спорт” през 1982 г.

Младен Йорданов Михалев – като състезател по борба е служил като старшина в отдел “Физкултура и спорт” за периода 1986–1989 г.

Красимир Андреев Маринов – като състезател по борба е служил като старшина в отдел “Физкултура и спорт” за периода 1985–1987 г.

Пламен Бориславов Галев – започнал работа в системата през 1988 г. като милиционер в РУ-Станке Димитров към ОУ на МВР Кюстендил, служил в СОБТ в ЦСБОП до 1997 г.

Ангел Христов Христов – като милиционер служи в СОБТ от 1990 г., след това работи в РЗБОП при РДВР Кюстендил и в ЦСБОП до 1998 г.

За останалите двама (Косьо Самоковеца и Малкия Маргин) няма данни за съпричастност към структурите на МВР.

Проверката бе назначена от Бойко Борисов, след като се появиха твърдения в медиите, че лица от престъпния свят са били вербувани за работа в службите, докато е бил главсек на МВР.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584400
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031