Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2010 22:16 - Лекарите във Велико Търново преглеждат само срещу пари, късат със здравната каса
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1603 Коментари: 0 Гласове:
0



Във Велико Търново преглеждат само срещу пари 08.03.2010 18:39 Протестът на общопрактикуващите лекари и специалистите от доболничната помощ в София започва в 8 ч. във вторник в 29-ти Диагностично-консултативен център   image 

Лекарите от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново
Семейните лекари в област Велико Търново от днес прекратяват своите договорни отношения със здравната каса (НЗОК) и започват да приемат пациенти само срещу заплащане за неопределен срок. Това ще се случи въпреки предприетите от касата действия по привеждане на пари към джипитата.

Това съобщи д-р Христо Димитров, председател на регионалната структура на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Таксата за неосигурен пациент е от 12 до 20 лева за преглед, но всеки лекар има свободата сам да прецени сумата.

Засега в София не е обсъждан вариантът с плащане на прегледите в брой.

Решението, прието днес на общо събрание на сдружението в Търново, е в знак на протест срещу забавените от НЗОК за четвърти пореден месец плащания на дължимите суми на лекарските практики.

"Поради тази причина преди Нова година бяхме принудени да изтеглим банкови кредити за заплати на лекарите и персонала, както и да покрием натрупани разходи за консумативи. Сега обаче много колеги са с
изключени телефони заради неплатени сметки", обясни д-р Димитров.
Междувременно позицията на джипитата бе подкрепена на проведеното днес извънредно заседание на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) във Велико Търново.

В приетата от форума декларация до правителството се посочва, че съсловната организация ще предостави юридическа помощ при завеждане на съдебни дела за изплащане на дължимите суми и лихвите по тях.

Събранието реши, че ако НЗОК продължи да нарушава законовите срокове за издължаване към здравните заведения и медицинските практики, всеки последен петък от месеца във Велико Търново ще се провежда подобно общо събрание, на което ще се определят следващите стъпки в протеста.

Протестът на общопрактикуващите лекари и специалистите от доболничната помощ в София започва в 8 ч. утре в 29-ти Диагностично-консултативен център (ДКЦ), съобщи д-р Диана Чинарска, координатор на протестните действия за столицата.

Към него са заявили, че ще се присъединят почти всички джипита от общо 30 ДКЦ в столицата.

Протестите в страната са под различна форма

по решение на регионалните колегии на БЛС. Един от вариантите е затваряне на кабинетите през целия ден, друг - удължено време на преглед.

Лекарите могат да спрат профилактичните и диспансерните прегледи или да преминат на плащане в брой, както е в Шумен и във Велико Търново.

На разположение в столицата ще бъде един спешен кабинет в ДКЦ 29, в който ще се редуват да преглеждат няколко медици. Ще бъдат обслужвани само неотложни случаи като вирусни заболявания, температурни състояния, бъбречни кризи.

При необходимост от продължаване на протестните действия през следващите дни ще бъдат разкрити още два или три спешни кабинета.

След анализ на ситуацията във връзка с поетите ангажименти от страна на правителството утре в присъствието на председателя на БЛС Цветан Райчинов ще се прецени дали протестът да продължи и под каква форма.  

Въпреки информациите, че НЗОК е започнала плащания, медиците в Шумен решиха да затворят кабинетите си утре. Ще протестираме, докато получим всички дължими средства, решиха те.

В ДКЦ-а в града утре ще има три дежурни кабинета, където ще бъдат обслужвани спешни случаи. По един дежурен кабинет ще работи и в бившите поликлиники в Нови пазар и във Велики Преслав, където също ще има протести.

Около 60 лекари в Добрич няма да отворят кабинетите си. През целия ден ще работят само два дежурни кабинета в ДКЦ 1 и 2. Джипитата в още три общини - Балчик, Генерал Тошево и Добричка, ще преустановят работа.

Общопрактикуващите лекари от Хасковска област ще затворят за час кабинетите си утре от 12 ч. Времето на протеста ще се увеличава с по час всеки следващ ден, докато получит парите си.

НЗОК преведе към районните здравноосигурителни каси 11 млн. лева, които трябва да бъдат изплатени на общопрактикуващите лекари, съобщиха от пресцентъра на касата по-рано.

С тези средствата ще се покрият извършените дейности през януари, а още 3 млн. лева са преведени за потребителските такси на пенсионерите. Зъболекарите ще получат 9 млн.

Плащанията от НЗОК към останалите изпълнители на медицинска помощ ще бъдат направени до края на седмицата, се посочва в съобщението.

                http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2824411
още по темата image Личните лекари започнаха ефективен протест image 117 | image10844 Вдигат здравната вноска още тази година image 121 | image32884




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14626609
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930