Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2010 20:52 - Проф. Чирков: Висока здравна вноска – да, но не сега; БСП се обяви против увеличаването на здравната вноска
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1944 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 08.03.2010 21:52


 
image

Снимка: Булфото

 

Един от най-големите капацитети в здравеопазването у нас – проф. Александър Чирков, се обяви за вдигане на здравната вноска, но едва след като кризата у нас отшуми.

"Отдавна пледирам за вдигането й на 9,5%. Но сега, когато има криза, това трябва да стане в началото на другата година", каза той пред Dnes.bg.

По думите му тази цифра е точна за българските условия и даде пример с Германия, където здравноосигурените лица плащат 13,5 на сто.

Проф. Чирков подкрепи и намерението за отблокиране на 350 млн. лв. от парите на касата в БНБ, но призова тези пари да бъдат разпределяни в здравеопазването след щателна проверка – в кои болници отиват и за какво отиват.

"Трябва да е ясно за какво точно се дават парите. Ние още нямаме Институт за сигурност и контрол в здравеопазването".

Затова кардиохирургът призова премиера Бойко Борисов за неговото спешно създаване.

По думите му в този своеобразен експертно-контролен съвет трябва да влязат лекари, адвокати и представители на пациентските организации.

"Те ще са без хонорар, тези хора трябва да правят редовни и внезапни проверки в болниците – откъде взимат парите, как ги взимат, как лекуват пациентите и какво е качеството им на лечение".

Какво според вас е състоянието на здравеопазването у нас, каква оценка вие му поставяте?

Аз поставям 3+. Това е!

  Как гледате на предприетите от МЗ реформи, например закриването на неефективни болници?

Това е правилно. Болници, които само харчат пари и не осигуряват никаква високопрофесионална, нито пък хуманна помощ, не трябва да остават. Нужна е и хуманност. Знаете ли защо – защото като дойде един пациент, който съдбата го е наранила, не трябва да чака за регистрация и да се уточнява по коя пътека да бъде приет. Първо трябва да го обслужат, това за мен е медицинско обслужване.

Първо обслужването, после бумащината. Така ли?

Точно така, така беше в "Св. Екатерина", когато аз бях шеф. Пациентът трябва да бъде обслужен, а не да чака документите.

В момента това, което се прави, не че е лошо, но се прави по един, как да ви кажа... това е един агрегат от спонтанни решения, които излизат оттук-оттам, без да може да се реализират. Трябва компетентни хора, които имат капацитет, да го направят.

Ако се обърнат към вас, бихте ли помогнали на правителството?

Ако се обърнат към мен, ще им помогна  и ще им кажа точно какво да направят. Аз ви казвам, че за четири-пет месеца ще им напишем рамките как да стане това и ще видите как всичко ще потегли и ще стане добре.

В заключение проф. Александър Чирков пожела успех на започнатите от кабинета реформи в здравеопазването, защото иначе "всеки поотделно да се спасява, няма да стане.

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/03/08/prof-chirkov-visoka-zdravna-vnoska-da-no-ne-sega.87330



БСП не приема разблокирането на резерва на здравната каса да бъде обвързвано с повишаването на здравната вноска. Това заявиха днес представители на ръководството на БСП, които се срещнаха с председателя на парламента Цецка Цачева. Социалистите поискаха разговора, на който отново поставиха искането си от резерва на здравната каса в БНБ да бъдат отблокирани 450 млн. лева, които да отидат в бюджета на НЗОК.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов и шефовете на съсловните организации на лекари и зъболекари се договориха
здравната вноска да се увеличи с 2% още тази година, а не както предвиждаха управляващите от 2011 г.

"Абсолютно не приемаме тази идея на премиера, който казва - ще деблокираме 350 млн. лв., но ще ги съберем с другата ръка от хората с още 2% увеличаване на здравната вноска", каза лидерът на БСП Сергей Станишев. "С 2% в условия на криза се натоварват гражданите на България, което още веднъж доказва, че държавата бяга от своите отговорности и ги прехвърля на обикновените хора", заяви и Корнелия Нинова.

БСП предаде на Цачева и декларация от името на партията, в която подкрепя протеста на общопрактикуващите лекари, "целящ възстановяването на нормалната работа на здравната система в България". "Въпреки проведената среща между съсловните организации и премиера призоваваме медиците да не спират своите протести до окончателно отстояване на техните права. В момента НЗОК нарушава Националния рамков договор, като вече 4 месеца не изпълнява задълженията си по този договор", каза Нинова.




Гласувай:
1



1. анонимен - Къде работи сега проф. Чирков?
11.03.2010 12:37
Моля, дайте ми координати на проф. Чирков! Имам сърдечно болен за операция!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625447
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930