Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2010 11:55 - ГЕРБ поиска започване на процедура по отстраняване на Първанов
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.03.2010 12:01


image
Лъчезар Иванов, Красимир Велчев и Цецка Цачева обсъждат процедурата за евентуално отстраняване на президента
Сн.: БГНЕС
10 март 2010 / News.dir.bg Изпълнителната комисия на ГЕРБ препоръча на парламентарната група на партията да внесе искане в парламента за започване процедура по отстраняването от поста президента Георги Първанов.
Това заяви на специален брифинг съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който прочете становището, предаде БГНЕС. 
Процедурата ще е съпроводена с обсъждане с организации и експерти на обществените и правни последици от случая с публикуваната от президента стенограма от разговора с финансовия министър
Симеон Дянков от 5 март.

В становището се казва, че на редовно заседание на Изпълнителната комисия вчера са били обсъдени стенограмата и аудиозаписа от разговора и е констатирано, че срещата е била записана без знанието на вицепремиера. Часове след края на разговора стенограмата е предоставена на медиите, по едностранното решение на президентската институция, отново без да бъде информиран министър Дянков.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ тълкува този случай като нарушение на чл.32, ал. 2 от Конституцията, който гласи, че "никой не може да бъде следен, записван и подслушван, без негово съгласие“, се казва в становището.

Ръководството на ГЕРБ призова парламентарно представените политически партии, всяка според нормите на своя политически морал и разбирания, да подкрепят това искане.

От ДСБ веднага обявиха, че ще подкрепят искането за започване на процедура по отстраняването на президента Георги Първанов. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев, предаде Агенция „Фокус”.
По-рано от “Атака“ вече настояха за импийчмънт на държавния глава. БСП и ДПС обаче заявиха категорично, че няма основания за отстраняването му от поста.

Няма да има анкетна комисия, която да проучи случая с разпространената стенограма, каза междувременно в кулоарите на парламента председателят на Народното събрание Цецка Цачева, предаде Агенция “Фокус”. По-рано бе съобщено, че ГЕРБ ще предложи създаването на такава комисия.
По думите на Цачева няма предвидена такава процедура по Конституция и по действащия правилник на Народното събрание. Сега следва ПГ на ГЕРБ да внесе проект за решение за предсрочно прекратяване на правомощията на президента.

ГЕРБ имат към президента и допълнителни въпроси във връзка с разпространените впоследствие негови обяснения, че записът на официалните срещи е официална практика:
  • кога и по какъв начин е решено и регламентирано записването на срещите
  • информирано ли е обществото за това и защо едва сега, в края на втория мандат на Първанов, тя се огласява публично, какви са гаранциите, че липсата на ясен и публично представен регламент за запис и публикуване на аудио и текстова информация за официалните срещи на президента не се извършва по субективни и политически причини и поводи
  • записват ли се официалните разговори на президента с дипломати, посланици и представители на други държави и ако се прави запис, били са си участниците уведомявани предварително и искано ли е им съгласието
  • каква е съдбата на тези записи и къде и как се съхраняват и ползват и ако това е практика, готова ли е президентската институция да предостави на обществеността всички записи и разговори от последните години

"Има нарушение на Конституцията, но то не е в такава степен, че да има импийчмънт на президента", коементира по-рано днес по БНТ проф. Александър Джеров, който е бивш конституционен съдия.
Юристът заяви, че освен това е трудно да се случи отстраняване, защото процедурата е да има предложение от 160 народни представители до Конституционния съд, който трябва да реши казуса.

В такъв случай решаващи ще бъдат гласовете на РЗС.
"Относно евентуална процедура за импийчмънт, от РЗС са готови да изслушат инициаторите, и ако те дадат достатъчно юридически факти и аргументи, биха ги обсъдили. Към момента не сме видели нито един сериозен юридически аргумент за импийчмънт", коментира лидерът на партията
Яне Янев преди дни.

Според Джеров нарушението не е, че е имало запис, което винаги става при държавния глава, а че е разпространен. Мнението му е, че за разпространяването трябва да има съгласие, защото тук има личен елемент в личен спор. Изказвания в медии, според него, не е въпрос на служебни отношения между институции.


http://dnes.dir.bg/2010/03/10/news6013925.html



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14623693
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930