Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2010 12:11 - Симеон Дянков: Или вдигаме здравните вноски, или караме и чиновниците да си ги плащат
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1851 Коментари: 5 Гласове:
1



  Или вдигаме здравните вноски, или караме и чиновниците да си ги плащат
Никола Лалов

11 Март 2010

 

image
 

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков даде алтернатива на депутатите да изберат: или здравните вноски да се увеличат с 2%, каквото е предложението на правителството, или държавните служители да си плащат сами вноските, а не те да бъдат покривани от държавата, както е в момента.

 

Министърът дойде в четвъртък в пленарната зала, за да даде разяснение за увеличението. Депутатите от левицата предложиха изслушването да се предава директно по националното радио и по телевизията, което бе отхвърлено от мнозинството. Това пък накара Мая Манолова (БСП) да отправи ироничната забележка "да не вземе после да се стигне до разпространение на стенограми и записи".

 

Пред депутатите Дянков заяви, че и "двете мерки са непопулярни", а "анализът на финансовото министерство показва, че при реализирането на която и да е от тях, ще се осигурят допълнителни средства в размера на близо 300 млн. лв.".

Министърът бе засипан от въпроси. Георги Пирински от Коалиция за България попита защо се взема решение за замразяване на заплатите в публичния сектор, без да е предложен проект за реформа в него, който Дянков обещал да е готов до средата на февруари.

Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров призова за формиране на национален антикризисен щаб преди да се пристъпи към актуализация на бюджета. Той предложи да не се увеличава здравната вноска, защото това няма да доведе до увеличаване на приходите, а ще нараснат фалитите и безработицата.

От името на ДПС Лютви Местан поиска Дянков да обясни дали има увеличение на разходите през януари в сравнение със същия месец на миналата година и ако има, да каже как това се случва на фона на спадналите приходи.

И от "Атака" към финансовия министър бе отправен въпросът дали увеличението на вноските ще доведе до ръст на приходите към здравната каса.

Министър Дянков се задоволи да отговори общо на въпросите, като наблегна на икономическата ситуация в Европа и повтори, че от средата на годината очаква и за България подобряване на икономическата среда. Той отбеляза като положителна тенденция факта, че през ноември и декември миналата година и през януари тази година се отбелязва ръст на износа, което се случвало за първи път от август 2008 г.

Бюджетният дефицит през януари и февруари той обясни с изплащането на борчовете на предишното правителство към бизнеса и забавянето на връщането на ДДС. Според Дянков очакванията са през март дефицитът да е по-нисък, а през април бюджетът вече да излезе на плюс.

Министърът призова да няма натиск за допълнителни разходи или ако има предложение за нов разход, то да е обвързано с визия откъде ще дойдат допълнителни приходи. Той съобщи, че приема идеята на Синята коалиция за създаване на национален антикризисен щаб, който било "по-модерно" да се нарече щаб за подкрепа и устойчив растеж на бизнеса". Министърът съобщи, че до дни правителството ще предложи 30 мерки именно в подкрепа на бизнеса.

Очаквано Дянков не получи подкрепата на левицата да се премахне плащането от държавата на здравните вноски на държавните служители, но от ДПС му дадоха рамо за такава мярка. Алиосман Имамов заяви, че движението би подкрепило тази алтернатива, но се съмнява, че ГЕРБ би пристъпило към реализирането й. 

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=162880&srcpos=1




Гласувай:
1



1. streetsmart - Предложили на едни високоплатени държавни служители да си плащат сами здравната вноска
11.03.2010 13:41
И какво станало - не приели. По-им било лесно недържавните служители да плащат повече. Колко интересно. И колко са загрижени за хорицата.
цитирай
2. meto76 - http://www. btv. bg/news/bulg...
11.03.2010 20:17
http://www.btv.bg/news/bulgaria/institucii/story/1720759509-Darjavnite_slujiteli_plashtat_ot_djoba_si_zdravnite_si_vnoski.html
цитирай
3. анонимен - ...или да си ги плащат.
11.03.2010 23:39
Да си плащат бе пич,иначе спираме и ние да плащаме!
А впрочем ,Вие като министър кога напускате?
цитирай
4. анонимен - АЗ СЪМ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ И НЕ СЪМ СЪГЛАСНА!
12.03.2010 07:23
Откъде на къде ще противопоставя гражданите на държавата тоя министър- или какво? Неговата политика е разделяй и владей ли?
Дори да си мислите колко са привилегировани държавните служители сте в голяма грешка! Едно от правата им като такива е да им плаща държавата осигуровките които са за тяхна сметка. Министърът прави популизъм пред гражаданите гражданите, като твърди, че ако аз си плащам сама осигуровките ще облекчи другите хора ли?Това е същото грубо нарушение на законите, което направи и с онова идиотско решение като насърчи НАП да карат съдружниците да си плащат двойно- за управители и за извършвана дейност. или като ще взема данък на пенсионерите, ако работят след пеносиониране.
Това е поредното нарушение на законите и правата на българските граждани което предлага министъра.
Аз тогава предлагам министъра(ът е вреден за БългарияV Не само да му се идска оставката , но и да го ЛИШАТ ОТ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ЗА ГРУБО НАРЕ(УШАВАНЕ НА ЗАКОНОТИ И ПРАВАТА НА ГРАЖДДАНИ. ЗАЩОТО В ЗАТВОРА НЯМА ДА ГО ВКАРАТ.
КАТО НАРУШАВА ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ - НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖАДАНИн.
КАК ЩЕ МУ СЕ ХАРЕСА ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ?! БЕЗ ТОВА СМЯТА ДА СМЕНЯТ ЕДНА ОТ НАЙ-МОДЕРНИТЕ КОНСТИТУЦИИ С ПО-ПОЛИЦЕЙСКА.
цитирай
5. анонимен - Защо е тази заблуда?
12.03.2010 13:12
Държавата се пада работодател на държавният служител! На мен ми удържат и за безработица, пенсии /не за моята пенсия, а за настоящите пенсионери/ Ако желаете ще ви преснимам фиша си за да ви се изясни. Явно министърът пак се изказва неподготвен. Нали има съветници? Нека не го подвеждат и да не го правят за смях пред обществото. Явно момчето има данни, но не е уцелил съветниците си. Аз лично бих апелирал: "Спрете с тези реформи във време на криза!!!" Реформи се правят с пари, колкото и непопулярни да са. Концентрирайте в/у събираемостта на данъците и в/у тези, които укриват такива. Накарайте банките, а те нямат интерес в момента, защото са чужди - да намалят драстично лихвите. Ако пък накарате и "бизнесмените" в България да декларират и реално какви пари печелят - ще спечелите Нобелова награда за икономика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584000
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031