Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2010 18:18 - Бойко Борисов: Държавните служители да си плащат здравните и социалните осигуровки
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 16025 Коментари: 39 Гласове:
2

Последна промяна: 14.03.2010 18:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Бойко Борисов
Фотограф: Георги Кожухаров

 Държавата реже привилегии на чиновници, армия и полиция

Над 150 000 души вече сами ще си плащат здравните и социалните осигуровки Екип "Сега"

Управляващите ще премахнат една от привилегиите на над 150 000 души, която години наред изкривява пазара на труда и води до сериозен недостиг в бюджетите на здравното и социалното осигуряване. От 1 април всички държавни служители ще трябва сами да поемат осигуровките си за здраве и пенсия. В момента те се плащат от държавата, т.е. от данъците на всички граждани.

 От това ще се спестят достатъчно пари, за да не се вдига здравната вноска за всички останали граждани и работодатели предсрочно. Зад този вариант застава лично премиерът Бойко Борисов. "Винаги съм бил за предложението държавните служители да се осигуряват равнопоставено с останалите. Не може да държим здравеопазването недофинансирано", коментира за "Сега" премиерът. Идеята вече бе подкрепена от всички работодателски организации и икономисти като разумна антикризисна мярка.

Промяната означава заплатите на тази група да намалеят с около 13%, защото това ще бъде размерът на всички социални и здравни вноски, които дължат. Мярката ще спести на бюджета 140 млн. лв. за 8 месеца, колкото е недофинансирането на здравната каса за тази година заради прехвърлените от 2009 г. стари плащания. Това показват справки, които са получили депутатите от ГЕРБ. Все по-малка е вероятността мнозинството да се спре на варианта държавните служители да си поемат само личния дял от здравната вноска, тъй като тогава приходите са твърде недостатъчни - 45 млн. лв.

Броят на служителите, на които държавата поема осигуровките на 100%, се оказа най-строго пазената тайна в държавата. За 3 дни от финансовото министерство не успяха да кажат тази цифра. По груби сметки държавата плаща пълните пенсионни и здравни вноски на над 150 000 души - сред тях 35 000 чиновници, 55 000 полицаи и други служители на МВР, 40 000 военнослужещи и цивилни в Министерството на отбраната, към 13 000 магистрати, 8000 данъчни и други работещи в съдебната система и неизвестен брой работещи в ДАНС, разузнаването, държавни комисии и др.

Справка, направена за "Сега" от НОИ, показва, че 156 120 работещи са осигурявани изцяло от държавата през 2009 г. Тук обаче има и незначителен брой хора от временната заетост. Средният осигурителен доход в тези категории варира около 950 лв., като за наетите безработни е минимален - 194 лв.

На държавна сметка се осигуряват най-привилегированите служители в бюджетната сфера. С изключение на полицаите тази прослойка взима най-високите заплати в администрацията и има най-много социални придобивки, като по-ранно пенсиониране, почивни бази, безплатен транспорт и медицинско обслужване и т. н.

Идеята моментално предизвика недоволството на полицаите. Професионалният им форум е залят с възмутени мнения и закани за неподчинение. Повечето призовават за масово участие в планирания за 20 март пореден протест, който този път е под мотото "Да върнем МВР на хората!".

Депутати от ГЕРБ също изразиха тревоги как подобна промяна би се приела сред военните и полицаите. Според шефа на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев заплатите на военни и полицаи не трябва да падат, както ще стане, ако те поемат своята част от осигурителните си вноски. "Решението ще бъде политическо", коментираха от управляващите.

Особено чувствителни към доходите си са и в съдебната власт. Тъй като нейният бюджет е независим, само от магистратите зависи дали те ще се съобразят с трудностите на бюджета и повсеместното затягане на коланите и сами ще се откажат от някои от привилегиите си.

Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.


http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5337§ionid=16&id=0000101

    Премиерът Бойко Борисов приема идеята от 1 април всички държавни служители сами да поемат осигуровките си за здраве и пенсия.  "Винаги съм бил за предложението държавните служители да се осигуряват равнопоставено с останалите. Не може да държим здравеопазването недофинансирано", коментира в днешния брой на в. "Сега" министър-председателят.

На 11 март стана ясно, че правителството може би ще промени решението си за увеличаване на здравната вноска с 2 процентни пункта и ще търси друг вариант, за да компенсира дефицита в бюджета на здравната каса. Финансовият министър
Симеон Дянков даде първи сигнал за това, като посочи алтернатива - държавните служители да започнат сами да плащат своя дял в осигуровките така, както е при заетите в частния сектор. Той заяви пред "Дневник", че обсъждат чиновниците сами да си плащат всички осигуровки - и здравните, и пенсионните, така, както работещите в частната сфера, за да има равнопоставеност. Според изчисленията, които екипът му прави, ако промяната започне от май, за осемте месеца ефектът ще е 140 млн. лева, а на годишна база - около 210 млн. лева.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/13/872886_premierut_zashtiti_ideiata_durjavnite_slujiteli_da/



Тагове:   Бойко Борисов,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. meto76 - Подкрепям това решение, незави...
14.03.2010 18:23
Подкрепям това решение, независимо че съм държавен служител.Ако решат да орежат и администрацията цена няма да имат.
цитирай
2. анонимен - това пак някаква бг измишльотина ли е?!
14.03.2010 18:54
НЗОК ще си подновяват колите и не им стигат парите..
Сн С
цитирай
3. meto76 - По принцип моето мнение е че НЗОК ...
14.03.2010 19:02
По принцип моето мнение е че НЗОК трябва да бъде закрита и подобно на САЩ всеки, който иска да се осигурява сключва здравна застраховка със съответен частен застраховател. Държавата няма работа в здравеопазването както и в много други сфери.Болниците също трябва да се приватизират, за да не се краде от тях, така и така хората като идат там пак си плащат.
цитирай
4. meto76 - http://www. vesti. bg/index. p...
14.03.2010 21:09
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2838091
цитирай
5. анонимен - ohoho мамините синчета от бг Индъстри Уоч
14.03.2010 22:00
тях са ги назначили и хабер си нямат от икономика...
Сн С
цитирай
6. анонимен - Kali
14.03.2010 23:47
Най-после нещо справедливо да се случи в тази държава! Достатъчно други превилегии имат така наречените държавни служители!
цитирай
7. анонимен - Стига г-н Премиер
15.03.2010 00:50
Гениален бе, браво! Цъ,цъ,цъ. Като мисли толкова за Българите що не направи като в Испания при 10 години трудов стаж да имаш право на половин пенсия/там е около 600 евра/, а се чуди какви гадости да прави на държавните служители. Нали обеща да вдигне заплатите, да оправи законите и системите на държавната власт да заработят адекватно и ефективно. Сяга, след като изборите минаха това се забрави много бързо. След малко пак ще имам бан май...То и в тези сайтове е баси и цензурата щом някой напише нещо против управляващите. И аз съм си дал гласа за тях и пак ще го дам, но стига с тая антисоциална политика. Осъзнайте се малко.
цитирай
8. анонимен - ихаа
15.03.2010 00:56
meto76 написа:
Подкрепям това решение, независимо че съм държавен служител.Ако решат да орежат и администрацията цена няма да имат.


точно така. аз пък пр3длагам да закрият всички държавни служби и всичко да е частно. да закрият и парламента, че много пари отиват там за какво ли не. да оставят само бат бойко да казва какво къде кога щото и без друго сега си е така и т.н. не ни трябва нищо държавно.нали има и частни фирми за охрана,които сега законно рекетират всички селца и паланки, а като стане нещо викат полицаите с двата литра бензин за 12 часа и 20 населени места и се скатават, а се возят в джипове и шефа зема държавни пари от общинката и то дооста парички. веселбата е пълна, нали са взели по двама пенсионери и им дават по 250 лв. а взимат от общинката за охрана по 10 000 левченца...що са ни тогава държавни служители...
цитирай
9. evrazol - :))))
15.03.2010 02:11
Да сте челина последък обява са свободни места за държавни служители? Сигурно понеже с тези заплати ...
Като ми закъса фирмата аз намалявам заплатите на моите служители и някои от тях напускат. Ама сега е закъсала държавата. Нека постпи като мен.
цитирай
10. анонимен - anonimen-da,da
15.03.2010 07:19
Справедливо решение.Малко ли им са привилегиите,които ползват.Има работници,коитл получаватмин.заплата/че и по малко/и пак си плащат осигоровките.А правилно ли е на пенсионерите да се въвежда данък в/у пенсията.Гпрките хорица,дали младостта си и здравето си за една мизерна пенсия,която сега отива за лекарства?Защото всички помним,че който вземаше много болнични беше наказван....Помислете българи и ремавайте правилно - в тази държава ВСИЧКИ трябва да имат еднакви права и ЗАДЪЛЖЕНИЯ.Всеки един трябва да си плаща.Щом останалата част от хората трябва да стягат коланите ,те също трябва да направят това.Трябва да се помисли първо за пенсионерите и вдовиците.Ние отиваме натам , а и никой не е застрахован от нещастие
цитирай
11. анонимен - Справедливо решение
15.03.2010 08:10
Решението е справедливо.Не може всички да живеят на гърба на обикновения данъкоплатец.Щели виждаш ли да им намалеят още заплаттите.На останалите работещи да не би да не намаляват?Нека за всички е едно и да няма привилегировани в това отношение.А пък ако успеят да намалят и без това голямата администрация,още по-добре.Че то в България работещите са по-малко от тях.
цитирай
12. анонимен - служител по ТПО
15.03.2010 10:17
Абсолютно справедливо решение! Крайно време беше да се сложи край на тези недомислия в Закона за държавния служител. Не може да е премахната "привилегията" на обикновения данъкоплатец, дори и безработните да си плащат ковчега при смърт, а наследниците на държавните служители да получават дори обезщетение. Те какви са богове ли?
цитирай
13. анонимен - САМО ЗА МВР И МО
15.03.2010 10:21
Или всички работещи в администрация без значение дали тя е в частна фирма или държавно учреждение да имат статут на държавни служители с всичките произтичащи от това привилегии или всички на равни нога по Кодекса на труда. Единствено мога да приема подобен род привилегии за военизираните служители МВР и МО, т.е. тези които работят за СИГУРНОСТТА НА СТРАНАТА, респективно за СИГУРНОСТТА НА ПОДАНИЦИТЕ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА!
цитирай
14. анонимен - Кво е тва, бе? От де на де ще плащаме за ...
15.03.2010 10:24
Кво е тва , бе? От де на де ще плащаме за толкова народ, които и без това сучат от държавния бюджет? Като прибавим към тях пенсионерите и циганите, колко стават тези които лежат на гърба на 2 млн. работещи
цитирай
15. анонимен - БРАВО, БОЙКО! БРАВО, ДЯНКОВ! НЕ ...
15.03.2010 10:32
БРАВО, БОЙКО! БРАВО, ДЯНКОВ! НЕ МОЖЕ ДАВИ СЕ ОТРЕЧЕ, ЧЕ ЗНАЕТЕ КЪДЕ ДА ПИПНЕТЕ! НЕ КАТО ДОСЕГАШНИТЕ ВСЕ В ДЖОБА НА БЕДНИТЕ ПИПАХА!
цитирай
16. анонимен - Гошо
15.03.2010 10:32
Да си плащат и заплатите! Кво ш ги гевезим? Не могат ли да крадат....
цитирай
17. анонимен - ИХАА, ТОВА КОЕТО ПРЕДЛАГАШ САМО ЯНЕ ...
15.03.2010 10:34
ИХАА, ТОВА КОЕТО ПРЕДЛАГАШ САМО ЯНЕ ЩЕ ГО СВЪРШИ С промяна в конституцията, от 240 на 100 депутата. нао то може да го направи само ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
цитирай
18. анонимен - podkrepyam!!
15.03.2010 10:41
Absolutno sum za!!! Osobeno za armiata!!! A za policiata, spored hvanatite prestupnici - tezi policai koito si vurshat dobre rabotata - da ne plastat osigurovki, ostanalite - da plastat!
цитирай
19. анонимен - Гошо
15.03.2010 10:53
Кой ще определя как си е вършил работата полицая.Бригадния съвет ли? Имаше го при социализма.
цитирай
20. анонимен - ******
15.03.2010 11:15
Съгласна съм, но когато те назначават, като държавен служител ти намалят заплатата за сметка на осигуровките, които поема държавата а сега, какво правим???? И ще се отрази най-вече на хората с най-ниски заплати....
цитирай
21. анонимен - Защо чак сега? Когато правиха бю...
15.03.2010 11:15
Защо чак сега? Когато правиха бюджета нали знаеха всичко това??? Сега ББ ще се прави на народен човек - И КОЙ МУ ВЯРВА . ПОПУЛИЗЪМ ПОПУЛИЗЪМ И НАРОДА ПЛЕСНА С РЪЦЕ И СЕ ПРЕГЪРНА С ПОПУЛИСТА. НАИСТИНА СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ ДЕРЕДЖЕТО..............
цитирай
22. анонимен - Да обаче
15.03.2010 11:37
Да обаче, когато въведоха държ.служители да не си плащат осиг.вноски им намалиха зплатите на хората заради това. Сега трябва да им ги вдигнат.
И това не е честно...
цитирай
23. анонимен - И Бойчето вече отива към всички останали пътници..
15.03.2010 11:38
И Бойчето вече отива към всички останали пътници..
цитирай
24. streetsmart - Какво пречи на полицаите да си плащат осигуровките, ако заплатите им са нормални?
15.03.2010 12:46
Ако вдигнат заплатите на оперативните полицаи (може би не е това терминът, имам предвид тези, които не са на чисто административна длъжност в МВР), и им решат останалите проблеми - с облеклото, бензина, техниката и т.н., които им пречат да си вършат нормално работата, едва ли ще възразяват да си плащат осигуровките. Обратно, сега, когато им ги плаща държавата, не са ни цъфнали, ни вързали.
цитирай
25. анонимен - Браво
15.03.2010 12:59
Но не е достатъчно! От 1/4 до 1/3 трябва да се съкратят. Ако се удари оядената и дремеща АДМИНИСТРАЦИЯ в полицията, армията и куп държавни институции ще има достатъчно пари и за закърпване на бюджета и за повишаване заплатите на редовите и наистина работещи служители.
цитирай
26. анонимен - Точно затова те покрепяме
15.03.2010 13:11
Най после да започне да се прилага справедливостта към всички. Браво г-н Борисов, ако това стане факт ще бъда горда, че гласувах за ВАС. ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯТА E НАЙ-ГОЛЕМИЯ ХАРЧ.
цитирай
27. streetsmart - И общинската!
15.03.2010 13:16
анонимен написа:
Най после да започне да се прилага справедливостта към всички. Браво г-н Борисов, ако това стане факт ще бъда горда, че гласувах за ВАС. ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯТА E НАЙ-ГОЛЕМИЯ ХАРЧ.

Питам се, какъв ли е статутът на работещите в общинската администрация. Че напоследък на тях съм им набрала. Харчат се луди пари за заплати, осигуровки, бонуси, работни места и т.н. на служители, когато тая работа чудесно може да се върши от компютри.
цитирай
28. анонимен - ***
15.03.2010 15:15
Крайно време е държавните служители да се осигуряват РАВНОПОСТАВЕНО с останалите
цитирай
29. анонимен - много сте смели
15.03.2010 15:55
много сте смели, но повечето от вас се осигуряват на 4 часа или на минималната заплата, а вземат съвсем различна заплата на края на месеца, а при държавните служители този филм го няма, а случайно ако не им стига заплатата и не могат да работят втора работа, защото е забранено. Ккво ще кажете по въпроса?
цитирай
30. streetsmart - Всеки отговаря за себе си - аз се осигурявам на пълния си доход
15.03.2010 16:06
Обаче от 2 дни въртя телефони, за да разбера колко ми е данъкът за апартамента. Добрах се до 5 номера на отдел Местни данъци и такси в общината, но на никой от тях не отговарят. В работно време. Вероятно аз или съпругът ми ще трябва да им отидем на крак, за да получим информация и, евентуално, платим. На това му казвам лоша, но скъпа услуга. И не желая тези, които я извършват, да получават бонуси - на мен те не са ми от полза, напротив - губят ми времето.
цитирай
31. анонимен - exaaaaaaaaaaaaaaaaaa
15.03.2010 17:52
stiga s tezi osigurovki neka deputatite da si namaliat zaplatite s 50% pak da vidite dali niama da ima pari
цитирай
32. анонимен - абе вервате ли му?
15.03.2010 18:25
тоа през 5 минути се върти като слънчоглед. и има заслепени путки и патки, които му верват. абе стига го гледахте у гащите бре, не видите ли, че горе нема никой. еба си!
вазмутена и отвратена от ББ
цитирай
33. анонимен - абе вервате ли му?
15.03.2010 18:26
тоа през 5 минути се върти като слънчоглед. и има заслепени путки и патки, които му верват. абе стига го гледахте у гащите бре, не видите ли, че горе нема никой. еба си!
вазмутена и отвратена от ББ
цитирай
34. анонимен - Много се съмнявам, че ще се посегне ...
15.03.2010 19:23
Много се съмнявам, че ще се посегне на парите на съдиите, прокурорите, полицаите и разни други чиновници.
цитирай
35. анонимен - Простотията ходи по хората
16.03.2010 03:01
анонимен написа:
Кво е тва , бе? От де на де ще плащаме за толкова народ, които и без това сучат от държавния бюджет? Като прибавим към тях пенсионерите и циганите, колко стават тези които лежат на гърба на 2 млн. работещи

Ами тогава вземи исам обучавай децата си,
лекувай се сам и не се оплаквай , че пожарна, гражданска защита, бърза помощ и полиция не са
ти помогнали.













цитирай
36. анонимен - смях
16.03.2010 11:03
Това ли са ви антикризисните мерки ??? Да бръкнете в джоба на хората , до кога ще търпим тоя Дянков ??? Нали замразихте заплатите, или това означава че само нагоре не може, а надолу може ?? Дянков обърка бюджета, нека да си плати той защо пак ние да плащаме ??? Бойко Борисов кого плаши с тази оставка, нека я хвърли, да видим кой ще гласува пак за него, лично аз никога няма да повторя тази грешка.Другата смешка е за компенсациите за МВР, с какво питам те са повече от другите (военни,съдебна власт и др.) или защото станаха непослушни и стачкуват, а докога другите ще търпят ??? Ще дойдат следващите избори и тогава ще ви благодарим подобаващо .....
цитирай
37. анонимен - http://bnt. bg/bg/news/view/...
16.03.2010 23:01
http://bnt.bg/bg/news/view/24647/dyrjavnite_slujiteli_sami_da_plashtat_osigurovkite_predlaga_djankov?page=1

В БНТ яко ги е треснал страха за родата им, или за тях самите!

В тази им тема и днес в новините, няма нито едно мнение в подкрепа с осигуровките (Има одобрение от администратор за всяко мнение), а във всички коментари само държавни служители плюят Дянков, правителството и ГЕРБ - тоест тия който им дава заплати! Защото БНТ все пак е държавна. Може би за това сега вечерта отделиха цели 5 минути от общо 30 минутната си емисия платена от данъци, да обясняват как - "хората не искали държавните служители да плащат осигуровки"
цитирай
38. meto76 - http://meto76. blog. bg/polit...
17.03.2010 21:38
http://meto76.blog.bg/politika/2010/03/17/moite-vijdaniia-za-sykrashtavane-na-razhodite-i-nabaviane-na.512973
цитирай
39. анонимен - Ами на които държавни служители не ...
20.03.2010 19:38
Ами на които държавни служители не им харесва да напуснат има много хора добре обучени и умни работят за малки заплати в частия сектор а също и много безработни ще им заемат мястото. Много хора стоят без работа защото нямат връзки те са готови да вземат вашите места. Защо един безработен трябва да плаша осигуровки а тези които са на държавна хранилка не.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615907
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930