Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2010 01:31 - Иво Инджев : Подмазваческата Маска на масмедиите
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4208 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 14.03.2010 10:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дата: 13-03-2010 11:31

Читатели : 389

imageЕдно нещо стана ясно поне от опита на Първанов да се покаже пред публиката: че медиите в България, които биват допускани до контакт с него, са оседлани като дресиран троянски кон на главнокомандващия. И ако в това някой се е съмнявал до вчера, или не е искал да повярва дори и след демонстрацията на журналистическа сговорчивост по време на самата пресконференция, може сега да се увери черно на бяло.

Достатъчно е днес да хвърли поглед на акцентите, изведени от вестниците.
Ако оставим настрана изключението с бунтарското поведение на Сашо Диков, практически единственият неудобен и наистина страховит по своя потенциал въпрос зададе на Първанов не някой журналист и не някой присъстващ на пресконференцията, а отсъстващият вътрешен министър Цветанов.

Но фактът, че министърът пита какво има да каже президентът за убийството на своя съветник
Емил Кюлев не се видя интересен на българските медии – нито на телевизиите вчера, нито на вестниците днес. Доказателство кой командва медийния цирк у нас е вече пред очите на всеки, който иска да го забележи. От години твърдя това, но сега вече мога да го илюстрирам в синтезиран вид. За целта се погрижиха самите организатори на инсценировката. Те показаха, кои са най-ценните им пропагандни инструменти, които пък им се отплатиха спослушание за благоволението да ги допуснат да се подмажат.

Как иначе да си обясним масовата медийна слепота
за такива очевадни гафове на президента, като твърдението му, че охраната не можела да проверява кой присъства на нечии рожден ден, на който все пак се ходи с покана, нали? Има ли страна в света, в която държавният глава декларира пълната безпомощност на своята охрана и това да не направи впечатление на медиите? Има. Ако се казва България.

А какво да кажем за косвеното признание на президента, че в България има олигарси?
Афектиран от задочния въпрос на вътрешния министър Първанов тръгна в контраатака и попита кой бил създал олигарсите в България и по този начин за първи път се произнесе по темата. Но и това си остана “безинтересно” за укротените ни медии, някои от които иначе са много опърничави, когато им позволят да се заяждат.

Само че, както много пъти вече твърдя, укротяването на опърничавите медии
и отделни журналисти е приоритет на 8 годишното управление на Първанов и той ни го демонстрира на манежа с камшик и морков в ръка. За езикови недомислия и подсъзнателни гафове, като репликата на Първанов, че не могат да го хванат в лъжа ( именно не могат, а не че не лъже) , или за твърдението му, че е бил достатъчно ( като за нас, явно) честен, да не говорим.

Безнаказано си остава и самодоволното ехидство на Първанов
спрямо унизения от него опонент Дянков. С тънка усмивчица на инквизитор, който се наслаждава на делото си, Първанов описа словесния колективен побой над Дянков като “интелигентен разговор”. И добави, че самият Дянков ( който изобщо не е предполагал, че окървавеното му бельо ще бъде проснато след минути на показ на медийния простор), е определил разговора на излизане от сградата на президентството като “конструктивен”. На това долнопробно лукавство също няма кой да обърне внимание, както се вижда.


За сметка на това една “голяма телевизия” се присмя на “кафеджийските въпроси”
на бунтаря Сашо Диков – у нас да вземеш страната на силния е въпрос на чест, гордост и професионално достойнство!
Под вещото ръководство на шефката на новините Люба Ризова с тази задача от години е натоварена уж американската Би Ти Ви, която по олигархична линия е превърната в пропаганден филиал на медийно всесилния автократ Първанов.

Репортерката Диана Кънчева
от “24 часа” пък се кандидатира за медала “Подмазвачи без граница” Първа степен, подстрекавайки президента да каже как ще осъди онези медии, които му се катерили по гърба.

А всички вкупом, масово незрящи за истинските събития в рамките на събитието
( а е събитие президентът да бъде питан нещо пред целия народ!) , обслужват спуснатите им послания за миролюбието на президента, който не искал друго, освен битка с кризата, но същевременно войнствено заявява, че нямало да търпи сатъра на импийчмънта – това им се вижда най-достойно и важно за цитиране!

Ако има някаква полза от вредата, нанесена на свободното слово у нас,
то тя се прояви вчера чрез свалянето на маската.

Масмедии без маска!
Не е като “репортери без граници”, но е едно добро начало на разговора за поруганата свобода на средствата за масово обслужване на частния интерес на властниците.

Иво Инджев
www.ivo.bg

http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=9928&Itemid=1



Тагове:   маска,   масмедиите,


Гласувай:
4


Вълнообразно


1. анонимен - Свободата
14.03.2010 19:31
Инджев е ранен бик и е тръгнал напред с рогата да мачка всичко наред.Да не забравяме колко мазен журналист беше преди 20 години.
цитирай
2. meto76 - Преди 20 год. не е имало други жур...
14.03.2010 19:58
Преди 20 год. не е имало други журналисти освен мазни. Въпросът е защо след 20 години има пак такива.
цитирай
3. анонимен - Дянков
14.03.2010 20:18
е гола вода и Първанов го показа в цялата му прелест! Да му бере грижата Бойко Борисов, дето му е шеф. А на нас - жална ни майка...
цитирай
4. анонимен - Инджев и журналист,
14.03.2010 22:04
а аз съм английската кралица.
Мрежата е глобална...Инджев ООД сами се четат и коментират.
Сн С
цитирай
5. boristodorov56 - boristodorov56 …. . . o...
14.03.2010 23:29


boristodorov56

…...oooO…………....
…..(….)…..Oooo…
……)../…..(….)….
…..(_/…….)../…..
....…………(_/……...
..… АЗ БЯХ ………..
..………. ТУК ……...
цитирай
6. borsi - Инджев е ранен бик и е тръгнал напред ...
15.03.2010 00:40
анонимен написа:
Инджев е ранен бик и е тръгнал напред с рогата да мачка всичко наред.Да не забравяме колко мазен журналист беше преди 20 години.



Инджев бе от малкото които не се мазнеха - нещо което е много трудно да се каже за 95 % от гилдията.

Всъщност ако имам доверие в медии то е било само заради хората като него, Сашо Диков и още няколко които дори да грешат понякога поне имат мнение и не се страхуват да питат, за разлика от помиярите.

Да не забравяме и защо махнаха Инджев от БТВ ;)
цитирай
7. анонимен - @6 - sorry borsi...
15.03.2010 10:20
тия номера вече не вървят...
да имаш "доверие в медии то е било само заради хората като него, Сашо Диков " означава да имаш вяра на ДС...може, ако си шизофреник
Сн С
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14581110
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031