Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2010 18:18 - "Русский Newsweek": Проектът"Южен поток" е практически погребан
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 830 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.03.2010 20:42


image

 

 

Газовият проект "Южен поток" е практически погребан, а "Газпром" губи контрола над европейския пазар на синьо гориво.

Тази категорична констатация се съдържа в обширна статия в най-новия брой на руското издание на списание "Нюзуик".

"Миналия вторник на конференция в Хюстън шефът на италианската компания ENI (тя е руският партньор в "Южен поток" - бел. ред.) Паоло Скарони предложи да се обединят "Южен поток" и "Набуко". Това обаче вбеси "Газпром", защото ENI бяха единственият верен съюзник в борбата с антируския "Набуко". Събеседник на "Нюзуик" от "Газпром" нарече постъпката на Скарони предателство", пише изданието.

В статията се казва още, че е последвал публичен скандал между двете компании. Близък до "Газпром" източник заявил пред  РИА "Новости", че италианците заемат неконструктивна позиция, пречат на присъединяването на френската "Електрисите дьо Франс" (EdF) към проекта и докато Скарони е начело на ENI, няма да има напредък по "Южен поток".

"За "Южен поток", който и така не е беше особено жизнеспособен, този скандал може да се окаже смъртоносен удар. Миналия петък Скарони представи стратегическия план на компанията за близките четири години и в него нямаше и дума за "Южен поток". Вярно, че на същата презентация Скарони добави, че няма никакви разногласия с "Газпром". Но въпреки това проектът е обречен - той вече не е нужен на никого", продължава статията под заглавие "Труба не зовет".

В текста се казва, че и "Набуко" има немалко проблеми и се цитират мнения на анализатори, според които проектът на Европа за газ от Централна Азия няма как да мине през Каспийско море без съгласието на Москва. Говорителят на "Набуко" Кристиян Долецал обаче смята, че акционерите (сред тях е и "Булгаргаз" - бел.ред.) ще сключат до края на годината договори за доставки от Туркменистан и Азербайджан. Напоследък обаче се говори все повече, че основен източник може да е Ирак, а в обозримо бъдеще - и Египет.

Руският "Нюзуик" изтъква още един "способ на ЕС за защита от Русия". Става дума за проекти за обръщане посоката на доставки на мрежите за пренос в Източна Европа. Така ще е технологично възможно в един момент в тях да се вкарва газ не от изток, а от запад, т.е. от Норвегия, Катар, Алжир или Тринидад и Тобаго. Според Михаил Корчемкин от базираният във Вашингтон институт East European Gas Analysis този способ дори може да доведе до това Москва да изгуби и украинския пазар.

Трети фактор, посочен от "Нюзуик", е бъдещият добив на природен газ от шисти. Засега методът е скъп, т.е. газът може да се използва на място, но благодарение на тази технология САЩ надминаха миналата година като държавата са най-големият в света добив. Според президента на Руското газово общество и зам.-председател на руската Дума Валерий Язев шистовият газ може да промени напълно европейския газов пазар, допълва "Нюзуик".

"Южен поток" никога не е бил обоснован икономически - той ще е по-скъп от "Набуко", а в "Газпром" винаги са признавали, че този проект и събратът му "Северен поток" са крайно важни за премиера Владимир Путин, пише изданието.

Именно при президентството на Путин бе изработена концепцията за Русия като енергийна свръхдържава. Тогава бе привлечен в "Северен поток" бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, а при обявяването на "Южен поток" европейската преса започна да пише за "руски газови клещи" около Европа.

"Увеличаването на руското влияние в Европа се планираше и чрез създаването на пул от лоялни на Москва авторитетни политици, които биха оглавили новите международни проекти на "Газпром", се казва в статията. "Нюзуик" посочва името на Жак Ширак, на когото Путин предложил да застане начело на борда на директорите на консорциума, разработващ огромното Щокманско газово находище. Сред сценариите за обяснение защо бивш президент на Франция работи за "Газпром" бил и този, че с присъствието си той щял да гарантира, че се запазва крехката природа в руския Север, разказва източник на "Нюзуик".

Силвио Берлускони (той предпочел да остане в политиката) и Романо Проди също получили оферти, но нищо не се получило с тях и идеята за политически газов клуб се провалила. Париж и Берлин продължават да поддържат "Северен поток" и "Южен поток", но преговорите с EdF вървяли вяло, отчасти защото в компанията не виждали икономическа изгода от амбициозните проекти.

"Източникът ни в "Газпром" не вярва Русия да се откаже от "Южен поток", дори проектът да губи икономически смисъл. И проблемът не е в желанието на премиера Владимир Путин, а в това, че се е оформило достатъчно мощно лоби от доставчици на тръби за "Газпром", се казва в края на публикацията на "Русский Newsweek".

http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/03/15/873595_russkii_newsweek_proektut_jujen_potok_e_prakticheski/


Тагове:   newsweek,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14627726
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930