Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2010 17:27 - Дейвид Килгор и Дейвид Матас номинирани за Нобелова награда за мир
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 857 Коментари: 0 Гласове:
1



Килгор и Матас номинирани за Нобелова награда за мир  

Дейвид Килгор и Дейвид Матас, двама канадски кръстоносци, борещи се с нарушаването на правата на човека, бяха номинирани за Нобелова награда за мир заради тяхната работа по разследването на престъпления, свързани с отнемане на органи от Фалун Гонг практикуващи в Китай. В своята номинация до Нобеловата комисия депутат Борис Вжесневски заяви, че присъждането на наградата на Матас и Килгор „ще помогне на света да осъзнае, че свободата, човешките права и върховенството на закона могат да бъдат спечелени с решителни мирни дела на съвестта”…


„Имах удоволствието да срещна и познавам двамата Дейвид от няколко години и от моята работа с тях е доста ясно, че те са двама невероятно смели мъже, които са взели решението да не стоят безучастно и просто да наблюдават ужасяващата неправда – те искаха да се направи нещо”, каза Вжесневски неотдавна в интервю.

Килгор, бивш канадски министър и кралски прокурор, бе и държавен секретар за Латинска Америка и Африка и държавен секретар за Азиатско-Тихоокеанския регион. Матас е адвокат по човешки права, член на Ордена на Канада и автор на осем книги.

Двамата получиха Наградата за човешки права през 2009 г. от Международната асоциация по правата на човека, също признание на техните усилия в разследване отнемането на органи от живи Фалун Гонг практикуващи, извършвано от Китайската комунистическа партия с цел печалба.

Вжесневски добави, че в резултат на „самоотвержените усилия” на Матас и Килгор в обикалянето на 44 държави, в които са повишили информираността относно ситуацията, световните лидери и населението са получили по-добро разбиране по въпроса за нелегалното отнемане на органи от Фалун Гонг практикуващи в Китай.

В допълнение към публикуването на два доклада, Килгор и Матас издадоха съвместно през 2009 г. „Кървава реколта: Убиването на Фалун Гонг заради органите им” (Bloody Harvest: The killing of Falun Gong for their organs) – книга, показваща в детайли доказателства, че десетки хиляди Фалун Гонг практикуващи са били убити от китайския режим в процеса на изземване на техните органи за доходната трансплантационна хирургия.


„Те разследваха, те изготвиха доклади и сега, след като изготвиха тези доклади, продължават глобалната кампания по информирането на света за това, което се случва”, каза Вжесневски.

Килгор и Матас убеждават държави да обезкуражат или попречат на своите граждани да посетят Китай в търсене на органи за трансплантация. Техните разследвания са установили, че много богати чужденци търсят трансплантации в Китай, където подходящият донор може да бъде намерен само за седмици, докато в други страни това отнема средно 2,5 г.

„Ние търгуваме с Китай и понякога забравяме политическата система, която съществува там, човешката цена на това и колко деструктивна може да бъде тя”, каза депутат Вжесневски.

Той вярва, че Матас и Килгор „абсолютно заслужават останалата част от човечеството да каже „благодаря””, защото са показали, че „двама души могат да направят нещата различни”.

Церемонията по връчване на Нобеловата награда ще се състои на 10 декември 2010 г. в Осло, Норвегия.


Превод: Радослав Стоянов

http://www.epochtimes-bg.com/2010-01/2010-03-16_01_d.html




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579052
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031