Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 20:40 - Да не се ядат храни мутанти - мисията невъзможна
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1407 Коментари: 1 Гласове:
1



Да не се ядат храни мутанти - мисията невъзможна Около 80% от продуктите в супермаркетите на Германия са плод на ГМО манипулации, но хората са готови да ги купуват, ако са евтини Михаел Мирш, в. "Ди велт"
  image  

В Германия вече слагат етикети на някои генноманипулирани храни.

 

Като повечето европейци и германците са против това да се хранят с генномодифицирани храни, известни като ГМО. Проблемът обаче е, че повечето храни, които се продават в германските магазини съдържат подобни ГМ добавки, като по закон те не се отбелязват на етикета като такива. Факт е, че хранителната индустрия просто вече не може без тези храни, след като и животните, които се отглеждат във ФРГ, вече отдавна ядат ГМ фураж.

Едно голямо G трябва да се вижда на пакетите с храни, които са плод на тези производства, настоява германският депутат Кристел Хапах-Казан от свободните демократи, които в момента са част от управляващата коалиция с християндемократите на канцлера Ангела Меркел. "Това би било едно честно решение на въпроса, защото в момента на практика потребителите биват лъгани по този въпрос", допълва депутатката. "Сегашните регулации са просто глупост", допълва Клаус-Дитер Яни, председател на икономическата организация "Зелена генна техника" (Grune Gentechnik).

Двамата са убедени, че сегашните задължения за уведомяване

 

в кои храни има генни мутанти в Европа са просто една илюзия,

 

че на Стария континент не се предлагат подобни продукти. "Още през 90-те години на миналия век установихме с помощта на федералния Институт за изследване на продуктите и храните, че около 60% от тях са произведени с помощта на генните технологии", казва Яни.

"Днес тази цифра е вече 80%", отбелязва той. В миналото ставаше дума предимно за добавки, като яйцата, млякото и месото не бяха замесени в тези манипулации, какъвто е случаят сега. Едва няколко вида продукти са отбелязани, че съдържат ГМО, като олиото от соя и спагетите в азиатските магазини.

Икономистът и депутатката се опитват да накарат правителството да вземе мерки срещу това. В договора на коалиционното правителство се казва: "Ние се обявяваме за създаването на една цялостна прозрачност за потребителите в тази област, която да достигне до европейски нива". Очаква се "голямото решение" да бъде постигнато през октомври т.г., след като Берлин предложи общи мерки на другите страни членки на ЕС. Основният проблем е, че храни, произведени чрез генна манипулация, като месото, яйцата и млечните продукти, не се отбелязват с определен етикет.

И това при положение, че повечето животни от години биват хранени със соеви фуражи от САЩ, Бразилия и Аржентина, които в голямата си част използват геннопроменени растения. Не се отбелязват и храните, в които има добавки, овкусители или различни видове витамини, които са създадени от ГМО.

Дори продукти, които по настояването на министъра на земеделието Илзе Айгнер носят логото "Без генна техника", могат да бъдат създадени с помощта на помощни продукти. "Без генна техника всъщност значи по-малко количество ГМО в тези храни, тъй като хранителната индустрия просто вече не може без тези манипулации", смята Герд Шпелсберг, главен редактор на интернет сайта transgen.de.

Емулгаторът, който е нужен за създаването на шоколад, всъщност е соев лецитин, произведен от геннообработена соя. Много от тестените изделия съдържат киселината цистерин, която помага за тяхната плътност. Тя пък на свой ред се извлича от колибактерии.

 

Витамините В2 и В12 също се извличат от геннообработени бактерии

 

Дори при произвеждането на полезния витамин С определена роля играят генетичните манипулации.

"Когато дискутирам с противниците на ГМО, често им предлагам чаша френско червено вино", казва Клаус-Дитер Яни.

"И им казвам, че за стабилността на цвета на това вино се използват генномодифицирани ензими. Досега никой не е отказал да пие от него", допълва той. Интересното е, че според много представители на противниците на ГМО тези продукти не трябва да се отбелязват на етикетите на бутилките.

В същото време международни екологични организации, като "Грийнпийс" и подобните й, протестират в супермаркетите срещу генноманипулираните храни и слагат предупредителни етикети върху млякото, но запазват пълно мълчание за използването на ГМ ензими, витамини и аминокиселини. Причината е проста - съдържането на тези продукти в храните не може да бъде доказано.

 

"Потребителят просто е лъган", повтаря депутатката Хапах-Казан

 

"Дори продукти, които трябва да бъдат маркирани, че съдържат подобни вещества, не са отбелязвани", допълва тя. Няма лаборатория, която да може да установи дали определена захар е създадена от ГМО цвекло, защото структурата й е същата като на другата захар. Същото е и положението със соевото олио.

Наскоро шефът на федералния Съюз на хранителната индустрия Матиас Хорст предложи "голямо решение" на въпроса. Той настоя всички генномодифицирани храни да бъдат отбелязани със специален етикет, ако са били произведени с помощта на генни манипулации. Засега обаче индустрията пази пълно мълчание по този въпрос въпреки изследванията на "Грийнпийс", които показват, че 77% от германците не искат ГМО в храните.

Дали обаче 3/4 от населението на Германия ще се откажат от обичайните си хранителни продукти, ако върху тях се появят етикети "G", е под въпрос. Проучвания показват, че когато привържениците на храните мутанти обясняват колко положителен ефект върху околната среда и земеделието имат тези продукти, противниците на ГМО намаляват.

Нещо повече, Клаус-Дитер направи експеримент заедно с журналисти от обществената телевизия ARD и Баварското радио. Той предлагаше продукти в различни супермаркети и на улицата, които имат етикет, че са генномодифицирани. В момента, в който хората разбираха, че те са по-евтини от други подобни храни, веднага хукваха да ги купуват. Затова никой не може да каже докога ще продължи съпротивата срещу ГМО. Преди 20 години се водиха подобни разгорещени спорове за използването на генната техника в медицината. Междувременно лекарства като аналоговия инсулин, медикаментите за кръвно и други, които са произведени с помощта на генна манипулация, станаха неразделна част от ежедневието на хората.


Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.


http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5366§ionid=5&id=0001201




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. kaleidoskop - Ценна информация
19.03.2010 15:36
Вчера в моя блог писах нещичко по този въпрос. Ще го повторя и тук. След приемането на Закона за ГМО у нас няма да се произвеждат ГМО. Но това не означава, че няма да ядем продукти с ГМО, внесени отвън, вкл. и от Германия. И какво? Няма да произвеждаме и респ. да изнасяме, но най-спокойно ще си внасяме и така ще удовлетворим интересите на чуждите производители. Нищо, че са от ЕС. Само с ГМО ли е така?
А еколозите ще ме извиняват, но... хайде да не се впускам в подробности как стои въпросът с тях по света. За тях има доста писано тук и там.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615422
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930