Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 16:59 - Гърция фалира
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1266 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 18.03.2010 17:18


Гърция поиска помощ от ЕС 18.03.2010 14:29

 

Премиерът на Гърция Георгиус Папандреу поиска помощ от Европейския съюз, призовавайки страните-членки към постигане на договореност за осигуряване на стенд-бай споразумение. То трябва да включва готовност за кредитиране, която да върне доверието към Гърция, смята той, цитиран от Wall Street Journal.

Надеждата на Папандреу е свързана с предстоящата идната седмица среща на лидерите на ЕС.

Папандреу потвърди, че Атина продължава да разчита на всички възможни начини за осигуряване на помощ, но предпочита кредитиране от страна на Европейския съюз, а не от Международния валутен фонд.

Премиерът на Гърция бил говорил с МВФ и е получил уверение, че приетият вече план от строги фискални мерки се вписва в изискванията на фонда. „Те няма да искат нищо повече. Ние въведохме най-тежките изисквания на МВФ, без обаче да сме получили ползите от получаването на заем“, заяви Папандреу.

Надеждите на Папандреу обаче вероятно ще срещнат отпора на Германия, която по-рано днес обяви, че при нужда от спасяване,
Гърция трябва да се обърне за помощ към МВФ. Вчера пък Ангела Меркел призова за създаване на механизми за изваждане на държави от еврозоната, когато те настойчиво не спазват критериите й за членство. 


http://www.investor.bg/?cat=6&id=95420
 

 

 

Гърция загърбва ЕС, ще търси помощ от МВФ

Въпрос на дни е Гърция да се обърне за помощ към Международния валутен фонд, съобщи гръцкият в. “Та неа” вчера. Причината е, че както гръцкото правителство, така и Брюксел изразяват сериозни съмнения доколко европейските лидери ще постигнат съгласие по въпроса за кредитирането на гръцката икономика на срещата на върха на 25 март.

Въпросителните са породени от позицията на Германия, която е склонна да се съгласи страни членки от еврозоната да предоставят заеми на Гърция само ако гръцкото правителство обяви банкрута на страната. Премиерът Георгиос Папандреу обаче настоява, че Гърция е много далеч от фалит. Това, което тя иска, е да получава кредити при лихвени проценти като за останалите страни от еврозоната.

Според различни източници кабинетът в Атина щял да изчака резултатите от срещата на върха на 25 март и ако Германия продължава да блокира пряко или косвено европейската помощ, да се обърне за подкрепа към МВФ.

В рамките на заседанието си в понеделник финансовите министри от еврозоната така и не успяха да се споразумеят дали МВФ трябва да бъде включен в спасителните действия.

На срещата на ЕС следващата седмица няма да бъде взето никакво решение, заяви германският правителствен говорител Улрих Вилхелм, цитиран от в. “Имерисия”. Председателят на ЕС Херман ван Ромпуй също посочи, че не вижда причина на 25 март да се обсъжда въпросът за европейската подкрепа, след като Атина не е поискала помощ.

Вчера германският канцлер Ангела Маркел пък поиска в бъдеще да бъде изработен механизъм, който да позволи от еврозоната да бъдат изключвани страни с високи дефицити, които не оздравяват публичните си финанси, съобщи АФП. Меркел обаче направи уговорката, че отстраняването би трябвало да е крайна мярка в случаите, когато тази страна не изпълнява поставените критерии неведнъж. Канцлерът посочи още, че прибързаната подкрепа за Гърция не е правилният отговор, тъй като проблемът трябва да бъде атакуван в основата.

Снощи гръцкият премиер Георгиос Папандреу трябваше да се срещне в Брюксел с председателя на Еврокомисията Жозе Барозу, с когото обсъди бъдещите стъпки за извеждане на страната от кризата.

Днес Папандреу ще говори и пред Европарламента в рамките на заседание на специалната комисия за икономиката, финансовата и социалната криза. (24часа)

МЪГЛА

Около европейския механизъм за оказване помощ на Гърция продължава да витае неяснота, която кара наблюдателите да не се боят да споменат думата провал, коментира гръцкият в. “Експрес”. Самият гръцки министър на финансите Георгиос Папаконстантину определил механизма като “зареден пистолет на масата” и изразил надежда той да не бъде използван. За момента Германия е махнала и масата, и оръжието, и патроните, коментира “Експрес”, а еврозоната призовава Гърция да оповести до 15 май пакет от нови мерки, които възнамерява да предприеме през 2011 и 2012 г


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=417119




Гласувай:
1



1. meto76 - http://paper. standartnews. c...
18.03.2010 17:19
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-03-18&article=317695
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579242
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031