Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2010 22:33 - Нещо не върви в България, даже и в пиар-а
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 751 Коментари: 0 Гласове:
1



Нещо не върви в България, даже и в пиар-а     Непопулярните мерки трябва да бъдат обяснени на популярен език, за да разберат българите кое защо се прави и какво следва. В противен случай Борисов ще загуби на собствен терен, четем в коментара на Антоанета Пунчева.  

 

Преуспели пиар специалисти, без съмнение приятелски настроени към правителството, захванаха публично да критикуват премиера за слаба пиар комуникация. Препоръчват му да се обърне към народа си като в условия на война. Да обрисува размера на кризата, да заяви ясно намеренията на правителството и да призове за разбиране и подкрепа. Парадоксално, но Борисов започва да губи там, където беше най-силен – на полето на комуникацията и пропагандата.

Цяла седмица от Министерския съвет, волно и неволно, изскачат разни идеи и мерки, но, според медиите, само за да се провери на живo дали ще минат. И този път.

Симулации, сондажи и други фокуси

Един от най-ефектните, но и най-дразнещи похвати на премиера е, когато види трудности, да плаши с оставка и предсрочни избори. Осем месеца след реалната смяна на властта и краха на тройната коалиция, те не могат да изглеждат другояче освен като провал на неговото собствено управление.

“Огромната харизма на Борисов, с която сам спечели изборите, трябва да бъде впрегната, за да има подкрепа за непопулярните мерки, които се налагат”, казва Диана Дамянова, пиар експерт и бивш синдикален шеф.

Борисов получи едно рамо от председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфред Мартенс. “Нямам критики към премиера Бойко Борисов и към неговия екип. След осем години експерименти България има силно и надеждно правителство. Kабинетът ще получи подкрепата на (ЕНП) за непопулярните мерки, свързани с борбата срещу организираната престъпност, корупцията и преодоляването на икономическата криза.”

Добре, но какви са те? От синдиката “Подкрепа” в медиите изтекоха 28 непопулярни (и неофициални) мерки на правителството за справяне с кризата. Автор на идеите, неподкрепени с разчети и числа, било финансовото министерство, според едни, а според други – млад икономист, комуто плащал Сорос.

“Документът” не съществува и не е бил обсъждан. С това изречение Министерството на финансите се отказа от авторство. Така правителството опроверга единствената добра новина в случая - че все пак има антикризисен план”, коментира журналистът Иван Бедров.

Чуват се все по-настойчиви гласове, че кризата е тежест, която трябва да се носи от всички. Сега във фокуса на публичното недоволство са държавните служители. След управлението на тройната коалиция излязоха разкрития за неприлично големи и необлагаеми бонуси върху заплатите, раздавани именно в сектори, заради които страната бе санкционирана от Брюксел. Но рестрикциите за хората от държавната администрация трудно ще минат. Българските синдикати са концентрирани именно там, там е членската им маса и целият им арсенал.

Автоклав на недоволството

През седмицата жителите на София видяха една унила процесия, главно от  пенсионери, срещу тока и ЧЕЗ. Сред протестиращите, традиционно, се вееше знаме на ВМРО, които винаги опитват да изкарат някой бонус на гърба на унижените и оскърбените. На другия ден полицаите обявиха, че вече няма да пушат мълчаливо в знак на протест, а ще викат. Само тази седмица от образователното министерство бяха уволнени и съкратени около 50 души, военното министерство свива драстично администрацията си с 500 щата и още около 300 души от дирекция "Социални дейности", а във външно бройките намаляха с 226. Още 336 работни места ще пожертва транспортното министерство. Ясно е, че и броят на недоволните расте пропорционално. Но не по-малко са и скептиците, които знаят, че на мястото на една глава от раздутата админстративна хидра по-късно никнат нови десет.

В началото на своя мандат Борисов заяви, че сам ще си е пиар, и никой не бе изненадан. Макар и представител на някаква самобитна школа, основаваща се на инстинкта и нападението, от него наистина по-добър няма. Нямаше. Сега вече се налага да обясни на всички какво им предстои – на тези, които понасят нарастването на данъчно-осигурителната тежест, на безработните – със 100 хиляди повече през януари 2010 в сравнение с миналогодишния, и на полуживия малък и среден бизнес. Номерът с опростените увеличения, отменените съкращения и прочее “добри новини” вече се износи.

Не, от кабинета не трябва да се извиняват, както настоява президентът, за всичко –  от ниските доходи до глобалното затопляне. Но са длъжни да обяснят кое защо се прави и какво следва – стъпка по стъпка. 

Защото рестрикциите не са най-страшното нещо. По-неприятно е да се окаже, че ги търпим всуе.

 

 

Автор: А. Пунчева, Редактор: А. Андреев

   http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5375706,00.html


Тагове:   България,   криза,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612653
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930