Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2010 22:08 - Как фирми от обръча на Йордан Лечков печелят поръчки за милиони
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 6043 Коментари: 7 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как фирми от обръча на Йордан Лечков печелят поръчки за милиони Агенцията за финансова инспекция провери основните обществени конкурси на сливенския кмет и съратник на премиера, но не откри и един, проведен по закона Божидар Божков
  image  

Йордан Лечков пред комплекса си "Империа" преди да стане кмет на Сливен.

Снимка: Борислав Николов

Най-сладкото в това да си кмет е, че имаш власт да обгрижваш роднини и приятели. Можеш да си ги назначаваш в администрацията, да им раздаваш общински имоти. Или директно да се грижиш за финансите им, като им възлагаш големи обществено значими поръчки, които продължават с години, и то за наистина много пари. Кметът на Сливен Йордан Лечков очевидно се е спрял на третия вариант. През май и юни т.г. Агенцията за държавна финансова инспекция провери най-големите обществени поръчки на Сливен, проведени през 2007 г. ("Сега" разполага с целия доклад), и не откри нито една, която да е минала по закона. По неписаните закони на община Сливен

 

едни и същи фирми с любопитно приятелско участие

 

се оказват любими на кметската администрация.

Особено голяма изгода има за спечелилите от първите две поръчки, проведени съответно през май и септември 2007 г., тъй като те са със срок от 4 години и продължават да се изпълняват с бурни темпове и днес. Едната е определила кой точно ще строи общинските сгради, ще прави основен ремонт и саниране на съществуващите и ще доставя съоръжения за техническата инфраструктура. Другата е за поддържане на училищните постройки, отводняване и водоснабдяване на населените места в общината, благоустрояване на инфраструктурата, както и за поддръжка на уличното осветление. Това си е сигурен бизнес във времена, когато тъкмо строителството и съпътстващите го дейности се намират в дълбока криза.

Макар процедурите да са публични,

 

при Лечков те минават полуоткрито.

 

Кметът "забравя" да спази Закона за обществените поръчки (ЗОП), който задължава общините да огласяват пълния им списък за цялата предстояща година още в първото й тримесечие. По този начин нито в "Държавен вестник", нито в интернет страницата на Агенцията по обществените поръчки (както изисква ЗОП) се появява някаква предварителна информация за това какво смята да прави общината в Сливен през 2007 г. Кметът все пак праща уведомления на фирмите в деня, когато са обявени процедурите (това също е изискване на ЗОП), но съвсем логично повечето компании вече нямат достатъчно време да се подготвят с добри оферти. Според финансовите ревизори така е нарушен принципът на публичност, за което е отговорен лично кметът. Затова са му съставени общо четири акта за административно нарушение - по един за всяка неуведомена инстанция и за всяка една обществена поръчка.

Може би този малък пропуск на Лечков е причината само сливенски фирми, и то конкретно три, да се явяват с изрядни документи. Едната е "Гради" ЕООД, поставена и в двата търга все на първо място. Неин управител е Димитър Шейретов, който малко след като печели поръчките, се появява в листата за общински съветници на Лечков. Това е всъщност листата на партия ГЕРБ, в която иначе официално кметът не членува. Шейретов е избран, но веднага напуска градския парламент. Обяснява, че предпочита да се занимава с бизнеса си.

Неизменното второ място и в двата конкурса е за Гражданско дружество "Стройинвест". То е съставено от регистрираните в Сливен фирми "Топстрой Декор", "Лукском" и "Бул-гейт". Мажоритарен собственик на първата е Коста Петков. Неговото име бе споменато в отворено писмо на седем общински съветници от Ямбол (повечето от ГЕРБ) до държавните институции, обнародвано по-рано през годината, в което те разкриваха нарушения в своя град. Там се твърди, че Петков е близък приятел на Лечков, а същевременно и на ямболския кмет от ГЕРБ Георги Славов. Преди да стане градоначалник, Славов е бил управител на втората фирма - "Лукском", както и на цялото дружество "Стройинвест". После той прехвърля собствеността на фирмата си на същия този Петков. В писмото си общинските съветници твърдят, че продажбата на дяловете е станала за смешната сума от 5000 лв., макар покрай обществените поръчки в Сливен фирмата да има вече над един милион лева оборот. Петков назначава за управител на "Лукском" брат си Евгений, който същевременно е управител и на дискотеката в сливенския хотелски комплекс "Империа". Шеф на комплекса е Диана Лечкова - сестра на сливенския кмет.

Доскоро шеф на третата фирма "Бул-гейт" бе Радостин Русев-Радото, общински съветник от ГЕРБ в Сливен. След като в сила влезе законът за конфликт на интереси, Радото я прехвърли на племенника си - 24-годишния Мартин Стефанов.

Третото място при обществените поръчки е за "Билдинг ТД" ЕООД. Но то е само проформа, тъй като комисиите, които отварят подадените оферти и при двете процедури, единодушно предлагат на кмета да сключи рамкови споразумения и с трите класирани фирми. Те предвиждат за всяка конкретна нужда на общината да се подписва отделен договор с трите фирми. Така освен разни постоянни ремонти и поправки на училища и детски градини "Билдинг ТД" например се обзавежда с най-апетитния такъв договор - за построяването на бъдещия Сити-център на града. Той ще се намира на градския площад до общината и заради него предстои да се премахне бюст-паметникът на една от легендите на Сливен Добри Чинтулов. "Гради", "Билдинг" и "Стройинвест" съвместно ще градят и нов жилищен комплекс върху 116 дка, които се намират в централната градска част на мястото на бившия парашутен полк, южно от паметника "Орлето".

Освен тримата класирани участника оферта и за двете обществени поръчки е подал още един кандидат - ГД "Конструс плюс", но

 

той винаги е бил отстраняван от конкурсите

 

заради "несъответствие на представените с офертата документи и изисквания на възложителя". При второто си отстраняване "Конструс" най-накрая решава да се оплаче в Комисията за защита на конкуренцията. Когато копие от жалбата пристига в община Сливен, кметът Лечков отново нарушава закона, като го скрива. Според финансовите ревизори той е трябвало да го препрати на изпълнителния директор на Агенцията по обществените поръчки, но не го е направил в указания срок, който е до десето число на следващия месец. Съставен му е нов, вече пети акт за административно нарушение. Но той не е последен.

Лечков не е поискал декларации от трите класирани фирми, че не се намират във фалит и че собствениците им не са осъждани. Това нарушава чл. 47 от ЗОП. Следват нови два акта за двата непоискани документа. При липсата на такива декларации законът не позволява изобщо подписване на рамкови споразумения, пишат ревизорите и му налагат следващите два, вече осми и девети, поредни актове.

Но и третата обществена поръчка на Йордан Лечков не минава, без да е погазен законът и без познатата дружинка от едни и същи имена. Тя е проведена през септември 2007 г. и е за сметосъбирането на общината. Печели я Гражданско дружество "ЛТБ-България-ХГ", което само на пръв поглед звучи различно от класираните в предните търгове фирми. Всъщност шеф на това дружество е познатият ни вече дискотечен управител Евгений Петков. Мажоритарни собственици в него пък са фирми също с познати имена - "Топстрой декор" и "Лукском". Различен единствено е поредният отхвърлен кандидат - Консорциум "Заубермахер Комунал Инвест Сливен". Неговата жалба до Комисията за защита на конкуренцията също не е препратена от община Сливен в Агенцията по обществените поръчки. Така Йордан Лечков закръгля актовете си на десет.

От Агенцията за държавна финансова инспекция обясниха, че вече са

 

препратили заключенията си в полицията и прокуратурата.

 

Източник от сливенската икономическа полиция съобщи, че са разкрили още нарушения на кмета. За повече от половината обекти, възложени на трите фирми, строителните и ремонтните дейности са започнали, без да е издавано строително разрешение. А в местната Дирекция за строителен контрол въобще не е постъпвала информация от общината какво и къде ще се строи. Затова и не е осъществяван никакъв контрол. Липсва например строително разрешение за основния ремонт на комплекс "Младост", възложен през декември 2008 г. на "Стройинвест", както и за площадката за скейтборд, договорът за която е сключен още миналата година с "Билдинг ТД". От прокуратурата засега отказват коментар.

Йордан Лечков ни най-малко не е смутен от констатациите на ревизорите. "Това си е нормална процедура. Не съм обжалвал актовете и вече ги платих", каза той пред "Сега", но не пожела да посочи на колко точно лева са възлизали. Лечков заяви, че е запознат със заключенията в ревизионния акт, но налагането на десетте акта съвсем не означавало, че не е спазвал закона. "Аз винаги съм действал според законите. Откакто съм се върнал преди 11 години в България и в последните 6 от тях, когато съм кмет, винаги съм вършил всичко според закона", каза кметът на Сливен.

Той отрече да има някакъв конфликт на интереси във факта, че печеливши се оказват все едни и същи фирми на свързани лица, част от които са близки до ГЕРБ. "Бих ви посъветвал да отнесете този въпрос до Агенцията по обществените поръчки, тъй като те са проследили цялата процедура и не е имало проблем", каза той. Лечков заяви, че и в момента отново го проверявали, този път от новото правителство, но не посочи за какво. "Постоянно някой праща някакви анонимки срещу мен и после следват проверки по тях. Каква е тази страна, в която някой могат да го проверяват по някакви си анонимки!?", възкликна кметът.

  image  

Димитър Шейретов напуска общинския съвет, за да се занимава с бизнеса си - общинските поръчки.

 

 
  image  

Това е макет на бъдещия Сити център в Сливен.

Снимки: Архив "Сега"

  Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2009090200040001001


Тагове:   милиони,   обръч,


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. анонимен - dryn dryn ta ples po leketkov s mi...
24.03.2010 01:51
dryn dryn ta ples po leketkov s milioni. ot kyde tolkoz parici be afture?
цитирай
2. анонимен - Нели
24.03.2010 08:57
Поздравление на автора.Продължавайте ,смели журналисти ,да ровите в клоаката на държавата.Бъдете безпощадни!
цитирай
3. анонимен - ДАНЧО ВЕЧЕ ПОКАЗВА И СРЕДЕН НА КАТ! ...
24.03.2010 09:19
ДАНЧО ВЕЧЕ ПОКАЗВА И СРЕДЕН НА КАТ! БРАВО НА ТОЗИ НОВОИЗЛЮПЕН ТУЗАР !
РАЧО КОВАЧА ОТ ГАБРОВО
цитирай
4. анонимен - Към автора. Когато се пише е редно да ...
24.03.2010 10:02
Към автора.Когато се пише е редно да се цитира точно.При възлагане на обществени поръчки предварителните обявления са условно задължителни- в зависимост от обемите.също и не съм чувал и чел, че за основен ремонт се изисква строително разрешение, когато не се променя предназначението.Не съм против да се пише за погазване на закони, но трябва точно описване на факти и кой член от кой закон е нарушен.Инъче си е чисто опетняване на личност.
цитирай
5. apollon - готов е да посегне и на сините камъни
24.03.2010 12:39
готов е да посегне и на сините камъни
цитирай
6. meto76 - http://dnes. dir. bg/2010/03/...
24.03.2010 13:36
http://dnes.dir.bg/2010/03/24/news6082584.html
цитирай
7. анонимен - futy
30.03.2010 10:28
На всички е всеизвестно, че най - голямата перачница на пари, от проституция, дрога и други незаконни дейности е гр. Сливен. Не бе помощта на упраляващите го!!! за съжаление този китен подбалкански град се превърна в клоака, въпреки лъскавата визия. За съжаление той е типа "гнила ябълка". Лъскав отвън, гнил отвътре. Основният въпрос, обаче е: Кой го позволява???!!! За много бивши окръжни градове в Бъкгария, важи същият въпрос. ДА СЕ СЪБУДИМ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614737
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930