Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2010 13:17 - БСП: Българската "Пепеляшка" Цветелина Бориславова е с активи за около 1 млрд. лева
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4010 Коментари: 1 Гласове:
2



БСП: Българската "Пепеляшка" Цветелина Бориславова е с активи за около 1 млрд. 24.03.2010 13:01 | Обновен на 24.03.2010

На специален брифинг в парламента левите народни представители показаха справка от годишния доклад на СИ Банк image

 

Левите депутати изброиха около над 20 фирми с нейни участия и настояват Бориславова да обяви, точно какво притежава, кога и на каква цена го е придобила и какви данъци е платила


 

Българската "Пепеляшка".

Така определиха от Коалиция за България Цветелина Бориславова.

Според червените в резултат на своята делова и бизнес активност тя е натрупала активи за последните 9 години за около 1 млрд. лева.

Това заяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев.

На специален брифинг в парламента левите народни представители показаха справка от годишния доклад на СИ Банк към 31.12.2008 г., както и списък с участията на Цветелина Бориславова в управленията на различни дружества.

Според тях е налице морален проблем, тъй като според наличната информация, Бориславова трябва да е печелила в определен период около 200 хил.лв. на ден, вкл. събота и неделя.

От КБ за България считат, че притежаваната от Бориславова собственост се превръща в една от основните антикризисни мерки, защото няма такава, която да има мощта на 1 млрд. лева, обясни Кутев.

Левите депутати изброиха около над 20 фирми с нейни участия и настояват Бориславова да обяви, точно какво притежава, кога и на каква цена го е придобила и какви данъци е платила. Ако не го направи, според тях, Бойко Борисов би трябвало да назначи прокурорска проверка по случая.

На въпрос на какво основание министър-председателят трябва да пристъпи към този ход Кутев отговори, че основанието е, че тя е човека живял първо с главния секретар на МВР, след това с кмета на София, а сега и с министър-председателя и през цялото това време е имала отношение към властта.

Според левия депутат не може да се каже, че Бориславова е обикновен банкер, защото очевидно не е, а тези нейни активи за около 1 млрд. лв. са придобити, докато Борисов е бил в управлението на страната.

Коя е Цветелина Бориславова?

Тя е родена на 27 септември 1958 г. в София. Баща й Борислав Карагьозов, е служител на ПГУ-ДС и работи като материално отговорно техническо лице към български посолства. Майка й Веселина Карагьозова, е акционер в „Кемисол“ АД, Стара Загора – дружество, търгуващо с химически продукти.

До 18-годишната си възраст Цветелина живее с родителите си в чужбина: в САЩ, Индонезия, Румъния и Испания. Завършва руска гимназия в Букурещ. В Румъния започва да следва философия, но след една година прекъсва поради завръщането на семейството ѝ в България. В София продължава следването си в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и завършва философия, английска и испанска филология (с дипломиране в Мадрид). По същото време следва и в УНСС, специалност „Международни икономически отношения“. Като студентка започва работа в международния отдел на СУ.  Владее английски, испански, румънски, руски.  След завършването на образованието си Цветелина известно време работи във външнотърговско дружество „Инко“. После отговаря за Балканите в европейската фирма СПЕА - една от първите в света компании за производство на тестово оборудване за електроника. Впоследствие работи в стопанско обединение „Гъвкави автоматизирани производствени системи“ (ГАПС). През 1989 напуска ГАПС и започва частен бизнес.

Цветелина Бориславова навлиза активно в бизнеса през 1992 г., когато с Бойко Борисов стават съсобственици на фирма „ИПОН-2“ ООД. Тя участва в различни фирми и стопански организации, между които:    

  • CSFI, „Консорциум каучукова индустрия“- АД, София - член на Съвета на директорите;
  • „Ай Ти Пи - България“-ЕООД - собственик и управител;
  • „Интерпрайм тобако“-ООД - съдружник и управител;
  • „ИПОН-2“–ООД - съсобственик (1992);
  • „Сириус-2“-ООД – съсобственик (1992);
  • „Цебра“-ООД – съдружник (1994);
  • „Прахайм“-ООД - Червен бряг – съуправител (1996);
  • „Химтекс“-АД - член на Съвета на директорите (1997).

На 27 март 1997 г. неизвестни лица взривяват джипа на Бориславова. Метални парчета се забиват в лицето и тялото ѝ. Тя е тежко ранена и обезобразена. Цветелина претърпява пластични операции, които й връщат предишния външен вид.

През 2005 г. Бориславова основава инвестиционното дружество „Си Ес Ай Еф“ (CSIF - Clever Synergies Investment Fund), в което притежава 99%, а останалите са на фондацията й „Credo Bonum“, създадена през 2006 г. като асоциация с нестопанска цел.

През юли 2006 г. Цветелина Бориславова става почетен консул на Република Исландия в България. Назначена е по предложение на исландската страна.[2] Тя е член на Управителния съвет на „Oxford Club“ - САЩ, координатор на Сдружение „Глобална България“ и председател на Надзорния съвет на „Стопанска и инвестиционна банка“ АД.

В началото на 2009 г. Цветелина Бориславова продава част от дела си в СИБанк на „Novator Finance Bulgaria“ - Люксембург, собственост на исландския милиардер Тор Бьорголфсон (Thor Bjorgolfsson), като запазва 22% участие и остава председател на Надзорния съвет на банката.

Инвестира в българските зимни курорти. Споделя, че е „привърженик на езотеричния, духовния подход към парите, усетени през призмата на личното израстване, защото не можем да използваме като възможност за лично израстване нещо, което не сме придобили със собствени усилия и не се отнасяме към него с грижа и любов“. Според различни източници имуществото й възлиза на стойност между 155 и малко над 300 млн. лв.

Заб. Ползвана е биографична справка от Уикипедия

http://politics.actualno.com/news_290949.html




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. dolce - хе хе хе
24.03.2010 13:53
тез се сетиха
кво да мислим когато /личната довереница/ на БЪЛГАРСКИЯ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЕЧЕЛИ ТЪРГОВЕ
няма законови проблеми а само морални
но ББ е доказал че няма такива скруполи като морал:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584413
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031