Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2010 23:46 - Бюджетът - начин на употреба или злоупотребите на Красимир Живков - кмет на Правец
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1627 Коментари: 0 Гласове:
1



 
Бюджетът - начин на употреба
  by newswriter on 25/03/2010 10:57 AM
image  

Светла Василева


     Достатъчно ли сме богати, за да си позволяваме евтини неща?!! Перифразирана, популярната фраза, приписвана на англичаните, чийто автор вероятно е мъж, днес, мисля си, би изглеждала така: държавният бюджет достатъчно голям ли е, за да си позволяваме … екстравагантни харчове?

     Отговорът на този въпрос е за всеки един от нас, също за т.нар. разпоредители с публични средства и най-вече  за министър Дянков, доколкото с неговия подпис многобройните желания и щения се превръщат  в реален финансов ресурс, който, в действителност, изтича от портмонето на всеки един данъкоплатец.

     Вярно е, че ние не можем  да направим много. Можем да  плащаме данъците, таксите и глобите  си. Можем да задаваме въпроси.  Можем да искаме информация за това, къде, как и за какво се харчат парите ни.  И ако нямаме възможност да спрем “глупостите” и “шармантните” разходи, можем поне да им даваме гласност. А дори само това, за умните е достатъчно …

     Ако политиците или местният кмет са успели да ви убедят, че да се вземат пари от бюджета, е невъобразимо трудно, уверявам ви, че това не е така. Или поне не беше, до скоро.

     През 2004 г кметът на Правец Красимир Живков в писмо на половин страничка до тогавашния министър на финансите Милен Велчев, иска целева субсидия – извън утвърдения ред, за ремонт на сграда, в която се помещават две училища и за изграждане на дублираща енергийна инфраструктура. Молбата е подкрепена с подписите на четирима депутати, което безспорно придава “стил и тежест” на искането -  Константин Пенчев (сега председател на ВАС), проф. Валери Димитров (председател на Сметната палата), Христина Петрова и Мариус Цаков (задържан с подкуп през 2008 г). Обаче … Към молбата няма НИКАКВА финансова обосновка за исканите средства. Едва ли ще се намери, дори у нас, уважаваща себе си финансова институция, която би отпуснала и лев срещу подобен “иск”. Но … бюджетът е друго нещо. С подписа на Милен Велчев, който, оказва се, може да се разпорежда еднолично с пари от “излишък” (съгласно обяснение на негов зам. министър), община Правец получава 170 000 лева. Целево финансиране за изграждане на дублираща енергийна инфраструктура. Както установява в последствие проверка на Агенция за Държавна Финансова Инспекция (АДФИ) в доклад ФИ5СО-0011/23.11.2007, кметът на община Правец е ЗАБЛУДИЛ Министерство на финансите, защото не е имал право да иска отпуснатите средства. Агенцията сезира прокуратурата и … случаят приключва.

     През 2008 г Красимир Живков отново иска пари  от бюджета за ремонт на покрива на сградата на училищата, но не получава такива. Междувременно фондация “Съвременност” отчита, че е направила ремонт на същия. Ако това действително се е случило, би следвало проблеми да няма. Още повече, че съгласно БДС (Наредба 2 от 2003 г), гаранцията за подобен ремонт е пет години! Но, не!

     През 2010 година Красимир Живков, вече в качеството си на областен управител на София област, води министър Дянков в Правец и му показва … последствията от течащия покрив на училището.  Всичко това разбираме от официалния блог на министъра. Сумата, която се иска този път вече е … 800 000 лева! По “стария” изпитан начин – целево финансиране, извън реда! От 2004 до 2010 г за едно и също нещо пари се искат три пъти от бюджета.

     Може би всичко е законосъобразно?!! Макар, че се съмнявам.  “Номерът” с депутатските подписи, заключението на АДФИ, искането за финансиране извън установения ред, някак смущава … Дори и да приемем, че всичко е законо-съобразно, целесъобразно ли е?

     Целесъобразно ли е да “плащаме” ремонти, които се компрометират първата година след извършването им, при положение, че гаранцията е пет години? Ние толкова богата държава ли сме?

     Не е ли време, освен за  законосъобразност, разходите на  бюджета да бъдат правени и  ревизирани и по целесъобразност?!! Оправданието с липса на експертен капацитет за подобни проверки вече е несъстоятелно, особено в ситуация на криза. Безспорно така е по-лесно, а може би  и по-удобно. Но колко още може да продължи всичко това? Едва ли  дълго!

     В същото време, когато Красимир Живков иска “извън реда” 800 000 лева от бюджета, община Правец в доклада си за разходите за 2009 г (не го търсете, няма го на електронната страница на общината) отчита направени разходи в размер на 15 804 лева за … девет броя пилони. Не че в Правец няма пилони. Има! До “старите”, които в действителност никак не са стари, пред общината са монтирани новите, а също и пред спортния комплекс и на входа на града пред голф комплекса. Закупени са с подписа на същия Красимир Живков, по това време кмет, а днес вече областен управител на цялата Софийска област. Паралелно с това, сумата изразходвана за “компютри и хардуер за читалища” – е едва 1 600 лева!

     По делата им ще ги познаете, гласи, макар и перифразирана, мъдрост от Евангелието на Матей (7:15). И по бюджета и употребата му – също.

http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=11025801


Тагове:   Правец,   кмет,   начин,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625399
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930