Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2010 10:56 - Милен Велчев: Най-уместното вдигане на акцизите е това на бирата и ДДС; намаляване на разходите за администрация
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 645 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.03.2010 17:25


Милен Велчев: Най-уместното вдигане на акцизите е това на бирата



"Най-уместното вдигане на акцизите е това на бирата. Акцизът на цигарите беше вдигнат и се видя намаление в приходите, но акцизът за бирата определено ще има по-добри резултати.“ Това каза Милен Велчев, бивш министър на финансите от правителството на Сакскобургготски пред БНР. Според Велчев всяко правителство завещава някакъв дълг и премиерът Борисов само преувеличава и плаши хората. "Надявам се, че премиерът преувеличава“, коментира той, имайки предвид думите на премиера Бойко Борисов, че може да се получи ситуацията като в Гърция. Запитан как да се увеличат приходите, Велчев смята, че традиционно опозицията изразява мнение, че трябва да се увеличи събираемостта. Но същевременно държавата харчи повече, отколкото е харчила някога, затова според Велчев трябва да се намалят разходите. Никога увеличаването на данъци не помага за излизане на кризата и не е приятно, категоричен бе той. Милен Велчев сподели, че ако се увеличи ДДС-то, това ще е добре за икономиката на България. /БГНЕС /


По-добре би било да се увеличи с 3% данък ДДС и да се намалят с 3% осигуровките. Това каза на пресконференция Владимир Каролев от НДСВ в коментар на антикризисните мерки, предаде агенция "Фокус".

Той представи алтернативни предложения за излизане от кризата, като даде за пример Ирландия и Латвия, където заплатите и пенсиите в държавния сектор са намалени значително. "Без сериозно рязане на държавни разходи няма как да стане", поясни Каролев и подчерта, че става въпрос за намаляване на фонд "Работна заплата" с 10%.

"Нашите симпатии към пенсионерите, но трябва да им се каже, че тази година със сигурност не може да има никакво увеличение на пенсиите", каза още той.

Според него трябва да се намалят субсидиите на държавните компании, които са гласувани в бюджета за 2010 г., чрез пренасочването на финансирането на реформите в сектор по програмата "Реформа срещу заем" на Световната банка.

По думите му е необходимо не държавата да взима от бизнеса и да решава къде да инвестира, а да намали данъчното бреме върху бизнеса и хората и те да решат къде да инвестират или да спестяват.

"НДСВ предлага антикризисни мерки, които да стимулират спестяванията и инвестицията, а не да стимулират харченето", обясни Каролев.

"Много сме притеснени, че всеки ден има нови мерки, стари пък се отхвърлят, след това пак се появяват", заяви той и допълни, че повечето от обсъжданите антикризисни реформи се фокусират върху това как държавата да събере пари от онези, които работят и печелят най-много, и да се дадат на групата неработещи и пенсионерите или на държавни фирми, които да ги "опропастят".

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/28/879933_ndsv_podkrepia_vdiganeto_na_dds_no_samo_ako_se/



Тагове:   Милен Велчев,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14605448
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930