Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2010 11:59 - Прокуратурата повдигна две обвинения на министър от ГЕРБ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1621 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 30.03.2010 14:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Прокуратурата повдигна две обвинения на Божидар Нанев image От Лора Филева, Зорница Латева Всички статии на автора Последна промяна в 11:57 на 30 мар 2010, 103 прочитания, 9 коментара image

Прокуратурата е повдигнала две обвинения срещу здравния министър Божидар Нанев за сключени неизгодни сделки, съобщи за Дневник градският прокурор Николай Кокинов.

"Става въпрос за два договора, свързани с доставка на ваксина, сключени през декември", обясни още Кокинов. Той не уточни дали става въпрос за ваксините за свински грип : "Не знам дали е свързано с тях, важното е че сме си свършили работата", каза още прокурорът.

Според БТА  става дума за сключени договори за 80 хил.дози ваксини против т.нар. свински грип и
осигуряването на антивирусни препарати срещу друг грипен вирус. Източници на агенцията твърдят, че щетата, за която Нанев е обвинен, е в размер на около 12 млн. лева.

Проверка на "Дневник" в регистъра на обществените поръчки, показва че на 18 февруари 2010 г. министерството на здравеопазването в сключило договор за над 4 млн. лв. без ДДС с "ГлаксоСмитКлайн" за доставка на комбинирани ваксини срещу морбили, паротит и рубеола. Процедурата е открита през януари, а фирмата е избрана без конкурс, с договаряне, заради епидемията от морбили, която е "обстоятелство от извънреден характер".

По същия начин е избран и доставчикът за ваксините срещу свинския грип. Договорът е с фирмата "Алфарма" и е на стойност над 8 млн. лв. (с ДДС). Сключен е на 5 февруари, а фирмата е поканена на договаряне в средата на декември.

Подробности очаквайте по-късно на
www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/30/880702_prokuraturata_povdigna_dve_obvineniia_na_bojidar_nanev/?p=0


Сделка с антивирусните препарати "Тамифлу" стои в основата на повдигнатото обвинение срещу здравния министър Божидар Нанев.

В съобщение на сайта на прокуратурата се посочва, че Нанев е обвинен затова, че на 16.12.2009 г., при условията на продължаващо престъпление и в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки.

И двете сделки са между министерството и "Рош България" ЕООД  за доставка на лекарства – антивирусни препарати "Тамифлу".

 

Според обвинението от тези сделки са произлезли значителни вреди за Министерството на здравеопазването –  2 454 319,20 лева.

Сумата се явава разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, и  договорената цена от министерството за доставка с "Рош България".

"Касае се за особено тежък случай, като са нанесени имуществени вреди в особено големи размери", коментира наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.

Антивирусният препарат е купен на по-висока цена, а доставката му е направена, след като е обявен краят на грипната емидемия, посочи тя.

Прокурорката обясни още, че британската оферта е пристигнала 20 дни преди сключването на договирите с Рош, освен това оферта им е била по-изгодна както за цена, така и за срокове и разфасовки на препарата.

Министърът обаче сключил двата договори с Рош за доставка на "Тамифлу" на стойност 6,5 млн. лв.

Маргарита Немска отказа да коментира дали Божидар Нанев се е облагоделствал лично от сключените договори.

"Използван е механизмът на Закона за обществените поръчки - при форсмажорни обстоятелства (у нас тогава имаше грипна епидемия) е използвана процедурата "преговори с потенциален купувач", каза тя.

По думите й, разследването срещу министъра се води от около 5-6 месеца и е по материали от ДАНС и сигнали на няколко фармацевтични компании. Прокурор Немска обаче отказа да назове кои са те, както и не коментира дали прокуратурата проверява други договори с подписа на Нанев.

Освен на Нанев, обвинение ще бъде повдигнато и на директора на Дирекция "Бюджет и счетоводство" към МЗ Димитрина Николова.

Тя също е била призована днес, но се е явила без адвокат. Даден й е срок до 72 часа, за да си намери защитник и бъде предявено обвинението.

Прокуратурата ще поиска от СГС отстраняването от длъжността на министъра, но преди това да стане факт, Николова също трябва да се сдобие с обвинителен акт.

На Божидар Нанев е наложена "парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Пред БТА главният прокурор Борис Велчев коментира, че когато е взето решение срещу Нанев да бъде повдигнато обвинение, лично е уведомил премиера за това.

От своя страна Бойко Борисов уверил Велчев, че всеки, който наруши закона, трябва да понесе последствията за това.

Dnes.bg припомня, че в разгара на истерията "свински грип", в аптеките имаше голям недостиг на "Тамифлу" – основното оръжие срещу вируса.

http://www.dnes.bg/crime/2010/03/30/tamiflu-za-nad-6-mln-moje-da-uvolni-nanev.88607



Тагове:   министър,   обвинения,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. meto76 - http://www. prb. bg/php/newsp...
30.03.2010 15:02
http://www.prb.bg/php/newspage.php
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579197
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031