Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2010 00:48 - Алекс Алексиев: Русия губи Северен Кавказ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2735 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.04.2010 00:50


imageАлекс Алексиев: Русия губи Северен Кавказ
  31 март 2010 | 15:00 | Агенция "Фокус" Начало / Мнение

За обстановката в Северен Кавказ и за атентатите в Русия, Агенция “Фокус” разговаря с Алекс Алексиев, водещ сътрудник в Центъра за политика по сигурността и ръководител на програма „Ислямски радикализъм и международен тероризъм”.

Фокус: Г-н Алексиев, през 2009 г. прогнозирахте, че в резултат на политиката на Владимир Путин етническото руско население в Северен Кавказ е почти изчезнало, което ще доведе до ислямизиране на региона. Сбъдна ли се прогнозата ви?
Алекс Алексиев: До голяма степен се сбъдна и продължава да се сбъдва. Процентът руснаци, останали в Северен Кавказ, постоянно се стопява. Например в райони като Дагестан са останали по-малко от пет процента. В Чечня са, според някои – два процента, според други – три процента. В Ингушетия има само около 1 % от населението руски граждани. Голяма част от региона на Северен Кавказ, особено неговата източна част, може да се каже, че е останала без жители от руски произход. Това, разбира се, означава, че местното мюсюлманско население става абсолютно доминиращ фактор. На изток от Ингушетия все още има повече руснаци – в Кабардино-Балкария и Черкезия. Но и там се наблюдава същият процес. В края на краищата – когато се стигне до там, че тези части от Русия вече не са руски в каквато и да било степен, изводът е съвсем логичен: че там те трудно ще могат да запазят влиянието си. До голяма степен – радикализирането на ислямисткото движение в Северен Кавказ се дължи на това, че първо – много малко руснаци са останали в региона. Те бягат постоянно от региона, който става дори бих казал – опасен за руски жители. Второ – като няма руснаци, местните не чувстват, че принадлежат на Русия. Това в края на краищата ще доведе до една ситуация, в която Русия като държава ще изгуби Северен Кавказ като част от територията си.
Фокус: В какъв период от време прогнозирате, че може да се очаква това?
Алекс Алексиев: Трудно може да се предскаже нещо подобно, но според мен – логиката на развитието е такава, че поне източната част на Северен Кавказ надали ще остане де факто част от руската територия до десет години.
Фокус: Да ви върна към това, което се случи в понеделник. Кои са основните изводи за вас от атентатите в московското метро?
Алекс Алексиев: Това, което стана в метрото, поне за мен, не беше никак неочаквано. Даже бих казал, че до известна степен то беше закономерно. Какво искам да кажа с това? Трудно може по принцип да се говори за закономерни атентати, но факт е, че от 2005 г. насам има силна радикализация, както на ислямската съпротива в Северен Кавказ, така и на политиката на Путин срещу това движение. Това води до неизбежността на подобни атентати, поне според мен. От гледна точка на всички събития, аз смятам, че от атентата срещу „Невски експрес” на 27 ноември, сега в момента сме пред една нова вълна от терористични актове, които най-вече ще бъдат в Русия.
Какво точно стана след 2005 година? През 2005 г. беше убит последният лидер на чеченската съпротива Аслан Масхадов, който беше може би последният лидер, готов да преговаря за автономия на Чечня, но не и за пълно отделяне от Русия. Тогава Путин реши, че може да уреди въпроса по военен начин, че може да смаже съпротивата и отказа дори да мисли за едно мирно решение. При следващите лидери на чеченската съпротива, и това е един много основен момент, тя се превърна от една национална чеченска съпротива, на една общо севернокавказка мюсюлманска съпротива. Това е един много важен момент. Още миналата година Путин заяви, че офанзивата срещу терористите е завършила успешно, но практически не е успял да постигне това. Напротив – в момента има известно съживяване на тази съпротива. Путин, чрез неговите марионетки в региона, както и в Чечня, така и в Ингушетия, Дагестан, води една изключително брутална политика, която практически радикализира в една силно антируска насоченост не само ислямистите, но и обикновените граждани, които не са ислямисти. В момента почти няма останали хора в Северен Кавказ, които да симпатизират не само на правителството в Москва, но и на руснаците като нация. Това води до един неизбежен и постоянен конфликт.
Фокус: Кой подкрепя тези хора в Северен Кавказ и как се финансират те?
Алекс Алексиев: Както споменах преди малко, едно общо взето – национално съпротивително движение на Чечня беше до известна степен превзето от ислямистите и се превърна в една общосевернокавказка съпротива, ислямистка съпротива. Даже в момента Доку Умаров, сегашният лидер на тази съпротива, вече въобще не споменава Чечня, а говори само за Кавказки емират. Една мюсюлманска ислямистка държава в Северен Кавказ. Наистина – има доста силни знаци, че цялата ситуация в Северен Кавказ силно се радикализира в ислямистка насока. И че голяма част от важните лидери не са вече само чеченци, а от много други националности. Само преди броени дни бяха убити двама от най-изтъкнатите лидери на тази ислямистка съпротива. Единият е Саид Бурятский, който е бурят по националност, и другият е Анзор Астемиров, който е кабардинец по националност.
Що се отнася до финансовата страна на въпроса, има няколко източника. Най-важният остава Саудитска Арабия и уахабитските центрове в Саудитска Арабия. Това е факт още от самото начало на съпротивата и продължава да е така. В това отношение, разбира се, много трудно е да се направи нещо от страна на руските служби, тъй като цялата организация в Северен Кавказ на уахабитите в Москва и в Северен Кавказ е доста силно развита. Има сведения, че част от тези огромни дотации, които Москва хвърля в Северен Кавказ, където почти няма икономическо развитие, бих казал дори – икономическа активност, също по един или друг начин отиват в ръцете на съпротивата, която е силно инфилтрирана в правителствата в региона. Така че има няколко източника. И по всичко изглежда, че те са доста добре финансово осигурени.
Фокус: Видяхме реакциите на руския президент и руския премиер, които заявиха, че терористите ще бъдат жестоко наказани; подобни нагласи има и в руското общество. Според Вас – възможна ли е обаче промяна на политиката на Русия към Северен Кавказ?
Алекс Алексиев: Според мен – трудно може да се очаква нещо подобно, докато Путин е на власт. Той страда според мен от фикцията, че може да реши въпроса по военен начин. Това не е възможно. Тези брутални методи, като например – запалването на къщите, за които има съмнения, че има член на семейството – участник в съпротивата, изчезване на хора, постоянни целенасочени убийства... Трудно може да си представим, че един народ, при който подобно нещо се случва постоянно като част от политиката на руската власт, може да се примири с това. Затова не виждам военно решение. Разбира се, терористите би трябвало да бъдат унищожени. Но когато ти водиш война срещу целия кавказки народ, трудно би могъл да очакваш да я спечелиш, освен ако не решиш напълно да унищожиш този народ, което също трудно би станало. Както споменах преди малко – при факта, че в Северен Кавказ почти целокупното население вече не е руско, е още по-трудно да се мисли за някакво примирие. Единственият начин, според мен, но в момента е трудно да си представи човек такова нещо, е - в Русия да има едно правителство, което постепенно да започне да се опитва да намери мирни начини за решаване на този комплекс проблеми. Чрез икономическо развитие и прочие постепенно да обърне част от населението, което в момента е силно антируско настроено, към една по-примиренческа позиция и полека – лека да се опита да направи някакъв modus vivendi между тези два противника. В момента аз това не го виждам, поне докато Путин е на власт.
Едно друго решение, което те в момента се мъчат да направят, според мен, е да присъединят Северен Кавказ към райони с голямо руско население, като например – Ставрополския край. По този начин мислят, че ще успеят да намерят точния начин да се реши въпросът. Това беше и идеята да се назначи Александър Хлопонин, който беше бивш губернатор на Красноярския край, като шеф на един нов окръг – Севернокавказки окръг. В него влизат всички тези мюсюлмански райони и Ставрополския край. Смятам, че е абсолютно нереално, че подобно решение може да се постигне.
Фокус: Казахте, че може да се очакват поредица от подобни терористични актове, предимно на територията на Русия. Има ли вариант – да излязат извън територията на Русия и накъде може да бъдат насочени?
Алекс Алексиев: Фактът, че тези работи се случват в Русия, се дължи най-вече на това, че голямата част от тези ислямистки и не само ислямистки, а и други сили, са мотивирани от желанието за отмъщение към Русия. Както и много от тези, които са причинители на тези атентати, т.нар. „черни вдовици”, много от тях са хора, които са загубили съпрузи, братя, членове на семейството, в резултат на бруталните действия на Путин и други подобни. Съществуват и мотивацията, и финансите, подобни акции да се проведат успешно. Може би си спомняте, че една от първите акции на Доку Умаров, когато той дойде на власт като емир на чеченската съпротива, беше отново да възобнови т.нар. батальон на самоубийците, който беше организиран преди много години от Шамил Басаев. Фактически това беше основата на това, което виждаме в момента, и е трудно да се предположи, че няма да има подобни акции отново. Особено при положение, че правоохранителните органи в Русия, както ФСБ, така и обикновената полиция, са доста неефективни. За съжаление, съвсем вероятно е подобни атентати да станат отново. Кога и къде – никой не може да каже. Дали тези терористични актове ще прехвърлят границите на Русия? Малко вероятно, според мен, но не е изключено, тъй като, както знаете, в Европа, в Турция и почти навсякъде по света има много голям брой емигранти от севернокавказките националности, които симпатизират до голяма степен на антируските прояви на своите съграждани.
Фокус: Има ли елемент на демонстрация в мястото, което бе избрано за взривовете – станция „Лубянка”, където в продължение на десетилетия се е помещавала централата на КГБ?
Алекс Алексиев: Има подобни спекулации в руската преса. „Лубянка”, разбира се, беше местото, където КГБ в продължение на много десетилетия вършеше своята работа. Но трудно може да се очаква, че един взрив със силата на този, който стана, би могъл да причини каквато и да е повреда отгоре на улицата над метрото. Но може би има някакъв подобен символичен характер. Не съм в състояние да коментирам дали е имало такава мотивация или не.
Фокус: Можете ли да направите някакъв паралел за Балканите и България по този случай?
Алекс Алексиев: Паралелът, който съм правил от години насам, е, че за съжаление в Балканите от доста отдавна също се наблюдава процесът на навлизане на уахабитски ислямистки елементи, които правят всичко възможно да радикализират балканските мюсюлмани, включително – българските мюсюлмани. И за съжаление постигат известни успехи, както в Македония, в Босна. Няма абсолютно никакво съмнение, че тези хора, най-вече крайно ислямистки и екстремистки организации, които са финансирани и спонсорирани от Саудитска Арабия работят твърдо в тази насока. Да се мисли, че подобни работи никога не могат да станат на Балканите, е според мен крайно неразумно. Затова е много важно за правоохранителните органи в нашата страна, както и по целите Балкани, да се опитват да направят всичко възможно да неутрализират тези организации преди да са стигнали до там, че да могат да вършат подобни актове.
Денка КАЦАРСКА

Агенция “Фокус” припомня:
Алекс Алексиев е съветник по въпросите на националната сигурност в Пентагона и в ЦРУ и водещ сътрудник в Центъра за политика по сигурността и ръководител на програма „Ислямски радикализъм и международен тероризъм”.
Алекс Алексиев е работил и дълги години за корпорация RAND. Автор е на публикациите по въпроса на ислямския тероризъм, уахабизъм, държавното спонсориране и екстремизъм: „Нефтени милиарди за джихад”, „Таблиги Джамаат - Невидимият легион за джихада”, „Съветската армия в Афганистан – поглед отвътре”, „Саудитският уахабизъм – врагът на САЩ и Русия” и други.


http://www.focus-news.net/?id=f14497



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14611453
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930